Облачно в НИМХ: Не се разбраха с БАН, консенсус не се очаква!

Изтече срокът, който им даде премиерът да се разберат
23 авг 2018 11:00, Боряна Павлова
23

10347 гледания   |  Още видео

Вчера изтече срокът, който премиерът Бойко Борисов даде на Националния институт по метеорология и хидрология и Българската академия на науките за намиране на решение за бъдещето на Института.

Синоптиците са недоволни от липсата на финансиране и настояват да се отделят от БАН и да преминат под ръководството на Министерството на образованието. Вчера те отново призоваха правителството да ги извади от Академията.

Още по темата

Според директора на НИМХ - проф. Христомир Брънзов, предложението на БАН към НИМХ е незадоволително и до консенсус надали ще се стигне.

"Освен липсата на финансиране трябва да се отбележи, че в стратегията за развитие на БАН е записано, че ще се развиват фундаменталните изследвания, но ние сме приложни такива. Освен това ръководството на БАН не иска да приеме нашите искания и въобще да ги разгледа", подчерта Брънзов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му от НИМХ са предложили на БАН при евентуално отцепване служителите, които искат да останат под "шапката" на БАН, могат да го направят.

"Имаше допитване в НИМХ - 94% са за отцепване от БАН, а 6% се колебаят. Ако те останат в БАН, няма да има сътресение за ИНститута. Настроенията на хората са такива, че протестите ще продължат. Ще стигнем най-вероятно до болезнен развод. Рискът България да остане без прогноза за времето става двоен в момента", допълни още директорът на НИМХ.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
Българин отново преди 5 месеца
До 20: Симеон и Кадмий
За повече в Решение №2-351/27.05.2014 г. на Комисията за досиетата (wwwdos.bg)
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Българин

Знаеш ли какви са псевдонимите му?
За повечето хора това ще е интересна информация, защото малко се знае за този човек. Вие вътре в БАН си знаете нещата, но извън БАН излизат малко новини. На данъкоплатеца обаче не му е все едно къде и за какво се харчат парите му, също и кой се разпорежда с тях.
19
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Председателят на БАН е посредствен математик, такива много. Но той е добре трениран комсомолец и комунист, ученик на ченгето Кендеров с двете агентурни псевдонима. Прилича на сричкоговорещия президент по злоба и завист. Защо пенсионираните "академици" и "чл. кореспонденти" трябва да получават към пенсията си съответно депутатска заплата и 30% от нея? С какво са заслужили? А това са милиони всяка година от бюджета на БАН.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 16

Един малък процент от хората, назначени на научни длъжности в БАН наистина работят здраво, останалите се състезават помежду си как по-виртуозно да им пречат.
Здраво работят и част от онези, които са научно-помощен персонал. Фактът, че те вършат една не малка част от научно-изследователската дейност удобно се премълчава.
Щяхме да постигнем много, ако в БАН останеха само способните. Но не виждам начин това да стане.
Условията наистина са ужасни и в материален, и в морален аспект.
17
0
 
5
 
! Отговори
6-БАН умира,нещоНово преди 5 месеца
ще го замести."
Как да стане това, след като 70-80-годишните "корифеи на науката" в БАН са настанили там роднини, бивши метреси и всякакви други протежета, приети и толерирани на принципа "Давам за да ми дадеш" (аз ти правя услуга, като взимам твоя човек и го покровителствам, но ще чакам услуга и от теб). На този принцип се попълваха редиците на БАН повече от половин век.
Да ме извини 16, но БАН е 8 000 човека, на научни длъжности са по-малко от половината от тях. Кадърни - не повече от 10-15%.
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нека не се плюе по всички учени. има 100-200 човека в Бан, които не заслужават заплатите си, но понеже те са по върховеет създават лошо впечателие. БАН е 4000 души, много от учениет работят здраво в ужасни условия.поне половината знаят езици и то добре и са оценени навън. Нека попитам колко от депутатите заслужавата заплатитете си? 1 или 2? така, а колко по-голяма са депутатските заплати - в -най-добрия случай три пъти повече.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
лично аз си мисля, че БАН може д каже, че задължително трябва да има НИМХ към БАн, и че щом метереолозиет се извеждат от тях, ще създадат нов метереоложки институт. Пак ще има дублиране и ще прецакат НИМХ, защото скоро след това или ще им отержат заплатите или ще ги съкратят.
Ако НИМХ искат да се махнат от БАн, нека декларират че си оставят базите и имотите на БАН., защото те са на БАН, а не на НИМХ. Нека Борисов им намери ново сграда и ново обородуване.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 6

За сегашния хал на БАН, отпусканите им пари съвсем не са малко.
Като казвам "хал", имам предвид нивото на "научните работници" и резултатите от работата им. Ако бъдат отстранени некадърниците и лентяите, малкото свестни кадри и с тези пари ще постигнат доста и същевременно ще взимат добри заплати.
Но това няма как да стане, защото в БАН са се укрепили цели фамилии, закрилят се един друг и топ не ги разбива. Доказани некадърници растат в кариерата. Безделници получават заплати.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От НИМХ искат да се махнат от БАН, защото има възможност другаде да получават далеч по-високи заплати. Но искат да излязат от БАН официално, като цяла институция, защото ако се опитат да направят национален хидрометеорологичен център извън БАН, ще се вдигне врява, че се получава дублиране и може да не им се отвори парашутът.
12
0
 
5
 
! Отговори
До 6 преди 5 месеца
Как така, "всеки иска да се махне"? Никой не е вързал никого да стои там.
Дори напротив, не достигат щатни бройки, за да назначат веднага всеки, който е бил редовен докторант на някой от институтите. Чакат някой да се пенсионира, но повечето хора от БАН, навършили пенсионна възраст, чудо правят само и само да успеят да останат и след това, да поработят още някоя година. къде другаде ще намерят такъв рахат?За повечето има възможности да припечелват странично, а други си гледат децата и мързелуват
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 9

Не си добре осведомен.
Когато претендираше за властта, царят обеща да оправи заплатите в БАН и го направи - академиците получиха заплати и пенсии, равни на депутатските. Нали знаеш как се ставаше академик през соца? По същия начин става това и сега. като в онзи стар виц: "На големите май..му..ни - големи банани, на малките май..му..н..ки - малки банани."
10
0
 
4
 
! Отговори
СпретеДа се излагате преди 5 месеца
Какви фундаментални изследвания, бе?
Повече от половината от редовните им докторанти са от категорията на онези, които едвам си взимаха изпитите с тройка. Ние ли не знаем с кого сме учили?
Щом е взет с осигурена стипендия да прави докторантура в БАН,значи е с дебела връзка.После изведнъж го обявяват за много умен и перспективен.
Завърти ли го веднъж колелото на институтските планове и отчети, все ще го включат в някой проект, а каиша ще опъват наивници,разчитащи да направят свободна докторантура
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 6 - проблема в Бане, че понеже има много малко пари, ръководителите бързат да разпределят каквото може за себе си, а за истински работещите учени не остава почти нищо.
БАН е еманация на държавата.Колко по-високи са заплатите на депутатите от тези в БАН?Да сте видели депутат да работи? освен да си крещят и да се поливат с вода какво умеят?
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
има три варианта -
1. Бан закриват НИМХ, правят нов институт - правоприемник, който наследява дълговете на стария и неговите актив и уволняват всичко живо.
2. НИМХ минават към МС или министирество на земеделието, но без базите, които са дарени на БАн, а не на НИМХ. те остават в БАн, МС трябав да преоборудва НИМХ.
3. НИМХ минава към Мс с базиете, Мс до две години ги правят агенция и съкращават половината персонал, а БАН искат обезщетение за базите.
7
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 месеца
Справедливо е проблемите в уж Единната българска академия на науките да се решават от Комитета за управление на републиката.
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Факт е, че всеки иска да се махне от тази мухлясала структура БАН. Дянков правилно им каза феодални старчета.
Но аз съм спокоен, проблемът много скоро ще бъде решен, защото средната възраст на ръководителите е 80 години. Природата си знае работата. БАН умира, нещо ново ще го замести.
5
2
 
2
 
! Отговори
NoName преди 5 месеца
Всички знаех ме че нямаше... Въпроса е защо и как се стигна до това!!!! Кой ще поеме отговорността за нещастието на потърпевшите!?
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
КЛЕКНА ПРЕД ИНВАЛИДИТЕ! АКО ПРОТЕСТИРАТ ДОСТАТЪЧНО ЩЕ КЛЕКНЕ И ТУК!

БЕЗ ПРОТЕСТИ ПИ ТОЗИ ФИНАНСОВ ИЗЕДНИК НЕ СТАВА!
3
3
 
4
 
! Отговори
dmx преди 5 месеца
Няма как да се разберат в този контекст. Вижте, имаме премиер "борец", който официално въобще не чете книги, но вдига добри кила от лежанката. Всичко е се подрежда според тези приоритети. А понеже Бойко управлява и дълго и някои вече просто губят въздух.
2
7
 
10
 
! Отговори
1 преди 5 месеца
България не плаща ли милиони всяка година за членството ни в EUMETSAT от където и НИМХ набират информация за времето и не са ли в основата на всички изследвания пък било то и приложните фундаменталните. Какво ще прилагаш ако първо не е измислено??????????