Радев отсече: "Олимпик", Регистърът... криза в държавността!

Според президента рисковете през авиацията ни стоят
160
Радев отсече: "Олимпик", Регистърът... криза в държавността!
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев заяви, че рисковите фактори продължават да стоят пред българските ВВС.

Държавният глава посочи, че става въпрос за недостатъчно изправна техника, недостатъчно ресурси за подготовка, от което идва малкият брой летателни часове и това повишава риска от произшествия.

Още по темата

"Не е въпросът просто да се лети, трябва да има такива технологии, които да ни позволяват да имаме съвместимост и да изпълняваме безопасно и ефективно задачите заедно с нашите съюзници", заяви президентът.

Той коментира и процедурата за придобиване на нов боен самолет, като заяви, че в държави, в които има равнопоставеност, при изпращане на искане за оферти спират всякакви срещи. Коментарът на държавния глава е във връзка със скорошно пътуване до САЩ на делегация от Министерството на отбраната.

Радев поясни, че визитата е решение на министерството и не е съгласувана с него, предаде "Фокус".

Според президента въпросите с фалиралия застраховател "Олимпик" и срива на Търговския регистър имат много по-дълбоко измерение, отколкото ни се представя.

Според него не става въпрос за технически въпрос, немарливост, некомпетентност на държавни служители и за търсене на решение за компенсация на ужилените.

Според Радев вече става въпрос за липса на прозрачност и отчетност, без които няма как да имаме ефективна администрация.

"Тук става въпрос за абдикация от отговорност, оттам за криза в доверието и в държавността", смята президентът.

Той коментира, че Търговският регистър се срива в момент, в който българското правителство поема писмени ангажименти пред нашите европейски партньори за ясни условия за подготовка за приемане във Валутния механизъм.

Те са свързани със засилен контрол на застрахователния и пенсионноосигурителния сектор, засилени мерки за прозрачност и борба с корупцията и мерки за ефективно управление на държавните предприятия.

"Имаме скандала по застраховането, което показва, че на практика няма надзор", каза Радев. Той заяви, че в същото време има увеличаване на капитала на държавната консолидационна компания с 500 млн. лв. за ремонт на язовирите по абсолютно непрозрачен начин и попита как после искаме да има доверие в институциите вътре и отвън.

"Неслучайно се измислят всякакви нови критерии и механизми за непрекъснат контрол и проверка на България и за Шенген, и за еврозоната. Трябва да се работи за доверие", допълни Радев.

Президентът присъства на честването на 70-ата годишнина от създаването на Българската военнотранспортна авиация и празника на 16-та транспортна авиационна група днес в район на авиобаза "Враждебна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха..независимото президент откри топлата вода за пореден път...утре пак ще направи поредната констатация какво прогнинило корито е държавата.
51
16
 
12
 
! Отговори
помнещият преди 5 години
Радев отсече: "Олимпик", Регистърът... криза в държавността!...не е криза другарю президент , а грешки на растежа...който е живял по татово време знае за какво става дума.
50
9
 
24
 
! Отговори
Рубладжия преди 5 години
Този хрип , ми обеща повишаване на пенсията !!! Като гласувах за него ! Излъга гадно подляра
49
13
 
25
 
! Отговори
абе.. преди 5 години
до всички които хулят президента.Да болно е да ви показват глупостите ви.Ако Боко имаше половината ум и образование на Радев,нямаше да може да ви затворят устите.Кои са вашите идоли.ББ-иб-рик чия на тато м--***--ра, ЦЦ-шофоьр с мощно училище, ЦЧ=рабфак- полу грамотна лелка-министър на пра со-въдието.Кой е насреща, пилот с няколко езика , матем гимназия и много квалификации.Да питам аз, пилот по лесно ли се ставаот шофьор??В БГ сигурно пилотите са 5 милиона а шофьорите 300?А ББ-..маркучлия
48
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е, че народът си избира и преизбира и пре-преизбира и пре-пре-преизбора все същите... Давай все така към дъното, народе!!! И винаги ще си на дъното, както и досега!!!
47
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господин Президент, време е да помислите за служебен кабинет! Идва есента на ГЕРБ. Мислете и изберете неподкупни и смели министри!
46
11
 
17
 
! Отговори
PILOT преди 5 години
Като гледам какво тролене има и се плаша до къде е стигнало !Генерала е единственната ни надежда за нещо , но май трябва да се махаме от тука !С мутри държава не се прави !
45
7
 
16
 
! Отговори
1 преди 5 години
Под тази статия,коментират,само чумави гербери,и както казва,др.физкултурник,за фактите,и популистите,аз му отговарям,че е факт,че по животните няма чу.***,а чумата за България е той и началника му.
44
14
 
14
 
! Отговори
Snorky преди 5 години
Само в президентството няма криза понеже там нищо не вършат...
43
7
 
8
 
! Отговори
Паисий преди 5 години
До ЧоркЕ какво ще измъца, нали той и неговата предизборна кампания спонсорирал. Да хапе ръката която го храни ли?
42
7
 
13
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Тиквите разградиха държавността и водят държавата към фалит.
41
7
 
7
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен-23 тиквата,по-мек комунист ли е,член е на комунистическата партия,от далечната 1978 година.
40
7
 
8
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен-40,любимата ти тиква е по-твърд,на 18 годинки е приет,в редовете на комунистите,не плюе ,а казва истината.
39
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
червения твърд комунист пак нагло плюе властта.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бааааси и сечта става тук.
37
6
 
17
 
! Отговори
Bad Company преди 5 години
Всеки път като го видя и си спомням клипа в "Рафала" дето припадна:))) Уж рече ПР да си направи а тя каква стана.................Френските пилоти още го подиграват нашия "прословут ас":))
36
14
 
15
 
! Отговори
Клепоух разединител преди 5 години
Бившият генерал Радев още преди да бъде предложен за президент разедини БСП. След това разедини т.н. съюз между АБВ,БСП и партията на Дончева. Е как ще обедини българите ???
35
8
 
8
 
! Отговори
редник преди 5 години
Това което каза генерала мога и аз да го кажа. Но дори и да ме изберат за президент ще го премълча.
34
16
 
21
 
! Отговори
Паисий преди 5 години
Президента не се държи като държавен глава а като лидер на БСП!
33
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоа клати държавата.