В памет на жертвите - човечеството научи ли грешките си?

Историците Искра Баева и Боян Жеков пред Bulgaria ON AIR
23 авг 2018 20:55, Анисия Иванова
32

23 август е Ден на паметта на жертвите на тоталитарните режими на 20 век. За първи път предложението датата 23 август да се чества като "Ден на жертвите на сталинизма и нацизма” е направено през юни 2008 г. на конференцията в Прага под надслов "Европейската съвест и комунизмът", където е приета и придобилата известност в цяла Европа Пражка декларация.

Датата е избрана, защото на този ден се сключва пакта Рибентроп-Молотов. Определят се сфери на влияние и окупационни зони, отнасящи се до Полша и прибалтийските държави. Договорът е за ненападение, но след него избухва война.

Каква е равносметката и сбърка ли човечеството тогава - в предаването "Директно" коментират историците Искра Баева и Боян Жеков.

"Войната е готвена от Третия райх много преди сключването на този договор. Хитлер подготвя войната поне 6 години, още по времето, когато е канцлер", обясни Искра Баева в ефира на Bulgaria ON AIR. С избухването й загиват много хора.

Само в първите седмици след 9 септември 1944 г. в България жертвите на терора са между 16 000 и 20 000 - тези данни изнесе президентът Желю Желев на 1 февруари 2011 г. по време на отбелязване годишнината от смъртните присъди на т.нар. Народен съд.

Според историците фактите не трябва да се отричат, а да се осмислят философски. За да се случи това, не трябва да се подхожда емоционално.

"Срамът е емоционално състояние. От историята трябва да се извличат поуки, а те се извличат, когато човек е разумен", допълни Боян Жеков.

Често се случва така, че историческите факти се изкривяват от политици, историци, общество. До какво води всичко това?

"Политизацията на историята е нещо, с което гилдията се бори постоянно. Историята преди 89-та година е политизирана, а лошото е, че след идването на демокрацита се случва същото, но от другата страна", коментираха още историците.

Кой печели от изкривяването на фактите и познават ли младите историята си?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Корекция преди 5 години
Предложението на Лъчезар Тошев е внесено на 22 юли 2009., гласувано е от Народното събрание на 19 ноември 2009. а е публикувано на 27 ноември 2009г. Не е гласувано през 2010г., а тогава е първото възпоменателно честване в България.
23
0
 
0
 
! Отговори
Да се знае преди 5 години
Ако някой ви говори колко хубаво нещо е евроатлантизЪма и колко прекрасно е по бай боково време, да знаете еднозначно - този човек е гербава калинка.
22
0
 
2
 
! Отговори
Да се знае! преди 5 години
Ако някой ви говори колко хубаво нещо е комунизма и колко прекрасно е било по бай тошово време, да знаете еднозначно - този човек нещо не е добре.
21
5
 
1
 
! Отговори
Да преди 5 години
как не се намери един виновен в тия лагери, бевсичките престъпници невинни. .те я пращат в лагер за проституция, но тя нищо не била направила
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕКА ДА ПОМНИМ УРОЦИТЕ НА ИСТОРИЯТА НА ЕВРОПА И ВОЙНИТЕ ТУК НА ТАЯ ИЗМЪЧЕНА ЗЕМЯ, КОНЦЛАГЕРИТЕ, КЪДЕТО ЗАГУБИХА ЖИВОТА СИ МИЛИОНИ НЕВИННИ ХОРА, НАСИЛСТВЕНО ОТКЪСНАТИ ОТ ДОМОВЕТЕ СИ В ИМЕТО НА НЯКАКВИ ЖЕСТОКИ АНТИЧОВЕШКИ ДОКТРИНИ ВНУШАВАЙКИ ЧЕ СА ВИСОКО ХУМАННИ, ДА ПОЧЕТЕМ ПАМЕТТА НА ХОРАТА СКОЧИЛИ ОТ ВИСОКО ИЛИ СЛОЖИЛИ СИ ВЪЖЕТО СЛЕД КАТО ЗАГУБИХА СПЕСТЯВАНИЯТА СИ ВЪВ ФАЛИРАЛИТЕ БАНКИ ИЛИ КАКТО ГЕЧЕВ СЕ ЯВЯВА ПО НАЦ ТЕЛЕВИЗИЯ ПРЕЗ 2.1997 Г И ПРИЗНАВА ЧЕ ОТ БАНКИТЕ СА ИЗЧЕЗНАЛИ НАД 100 МИЛИАРДА.
19
2
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
А па я разбрах оти фалиралата ,,Олимпия,, била на неврокопския президент! Да почетем и нещастниците ,пострадали от другата Плевнелиев !!!
18
1
 
3
 
! Отговори
11 преди 5 години
Не!
17
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЗ КАТО ГЛЕДАМ, СЪБРАЛИ СА СЕ САМО ДЕСЕТИНА ДЕЖУРНИ ПОКЛОННИЦИ НА ЖЕРТВИТЕ.ИНАЧЕ НОРМАЛНИТЕ ХОРА НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ОТДАВНА МИНАЛИ НЕЩА.Все едно турците да почитат онези 4000 османци, които Влад Цепеш е набил на кол.
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога идвате, бе, мекотело.Като тръгнете не забравяйте да си махнете перата от зад.ника, че ще ви пречат.
15
8
 
8
 
! Отговори
Nzz преди 5 години
Българи, дайте да ги почнем *** иначе пак ще ни повторят!! Кога? Идваме!!
14
5
 
12
 
! Отговори
Баева е червена преди 5 години
Иск.Баева е комунистка, защо трябва да и слушаме комунистическите лъжи?
13
5
 
7
 
! Отговори
ВРЪЛ АНТИКОМ. преди 5 години
Тоа президент ТаРабев е толко *** (не сме имали такъв) говори за неща за които си нема и хал хабер ,вместо да излезе и да прочете една декларация ,а според *** няма чума в Странджа,как ще има като тя е в София и прави изявления!
12
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То, комунизъмот, ако беше хубо нещо, още щеше да съществува. Ама то беше недоносче и умре щото беше гадно и го управляха ***.
11
6
 
5
 
! Отговори
Ниновица преди 5 години
Остъйте умрелити.Газа пак поскъпва
10
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 4 ти. Че ти пипал ли си калашник бе сополанко! Я тихо там в гетото!
9
11
 
13
 
! Отговори
КомунизЪм преди 5 години
Само в сссР и маоистки китай жертвите са около 100 000 000 души. Не,комунизмът не е грешка,той е смърт за Нормалните човеци и благодат за престъпниците!
8
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А (п)резиденто вместо да почете жертвите, реши да се заяжда на дребно за Олимпик. И това му е за пореден път.
7
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жертвите на фашиста Франко в Испания къде се броят? Фашистът Франко си управлява в Европа до смъртта си през 70-те. Така щяха да си управляват Мусолини и Хитлер, ако не бяха започвали войни в Африка и Европа. Много "демократичните" Франция, Великобритания не поискаха оставката му, някаква цветна революция да платят. Жертвите от Гражданската война в Гърция след ВСВ колко са?
6
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я вървете по дяволите ! Наричате грешка комунизма? Строй при който.Бащите и майките ни изгледаха? Баби и дядовци живееха достойно? А днес "демокрацията" убива ,! Колко се самоубиха ,изгубиха жилищата си! Други се попиляха по целия свят търсейки достойно съществуване!Защото ги изгониха от заводи и предприятия закривайки ги! Това ли е хубавото н демокрацията? Че ще я почитаме ли? Я ***!
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не си научи грешките справка ЕС и "бежанската" вълна.