В памет на жертвите на комунизма. Поклон пред Мемориала до НДК!

Цяла Европа отдава почит на паметта на загиналите при режимите
210

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Стотици хора се поклониха пред Мемориала на жертвите на тоталитарните режими у нас край НДК. Цяла Европа отдава почит днес на загиналите заради репресиите.

Още по темата

Европарламентът определи 23 август за Европейският ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма, известен също и като Ден на черната панделка и се отбелязва всяка година от институциите на Европейския съюз от 2009 г. насам.

Официалното наименование у нас е Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им.

Решението за това беше взето на 27 ноември 2009 г. от 41-вото Народното събрание по предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев.

За първи път предложението датата 23 август да се чества като "Ден на жертвите на сталинизма и нацизма" е направено през юни 2008 г. на конференцията в Прага под надслов "Европейската съвест и комунизмът", където е приета и придобилата известност в цяла Европа Пражка декларация.

Документът, подписан от президента Вацлав Хавел, депутати на Европейския парламент и на Чешкия парламент, историци, политически затворници, учени, писатели и дисиденти, призовава за международно осъждане не само на нацистките престъпления, но и престъпленията на комунизма. В декларацията се предлага 23 август - деня на подписването на съглашението между Хитлер и Сталин, да е ден за възпоменание на жертвите на нацистките и комунистическите тоталитарни режими.

Три месеца по-късно - през септември 2008 г. Европейският парламент приема своя декларация с препоръка към държавите членки на ЕС за обявяване на Ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма.

Различните парламенти приемат различни наименования за деня на памет, но смисълът е един и същ.


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Жертви са били защото са скачали против власта,ако си бяха мирно седяли никой нямаше да ги закача!Пълно подчинение на властимащите и никакви протести,каквото ви кажат това е изпълнявате и не ги гледайте румънците,това са хора със самосъзнание, живи са не са като вас едно примирило се стадо.Ако не ви харесва изчезвайте в чужбина тук ще останем само послушните!
173
0
 
5
 
! Отговори
Радефф Грипена преди 6 месеца
Що не е там?

Забравих, че е бил делегат на 12 тия конгрес на шайката известна като бекапе
172
2
 
9
 
! Отговори
Християнин преди 6 месеца
Бог да ги прости всички жертви на комунистическата ***! Никога повече комунизъм!
171
6
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 6 месеца
АМИ ЖЕРТВИТЕ НА ЦАРСКИТЕ ИЗ.ГЪ.ЗИ.ЦИ : ТРАКИЙСКИ БЪЛГАРИ ; БЪЛГАРИТЕ В СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ ; БЪЛГАРИТЕ В ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ ...ПА И ОДРИНСКО-ПА И ОТ ВОЕННИТЕ НИ В СКОПСКО... ЖЕРТВИ И ЖЕРТВИ НА КОБУРГИТЕ !!! ИЗТРЕПАЛИ СМЕ ПОДРЪЖНИЦИ НА КОБУРГ БОРИС ...АЙДЕ БЕ ...НО В БЪДЕЩЕ ЛАГЕРИ НЯМА ДА ИМА !!!!
170
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Iceblast88

Прав си за последният абзац, сега Боко и компания нямаше да ни управляват.
169
1
 
4
 
! Отговори
А? преди 6 месеца
Нещо не видях Клепоушко да отдаде почит на жертвите. Той е над тези неща. Виж на 9.9. ще цъфне пред паметника на съветската армия. За протокола - той и Боко го няма. Та нали и той си е комунист. Но той поне пред МОЧА не ходи да се излага.
168
5
 
13
 
! Отговори
Iceblast88 преди 6 месеца
А на червените предатели и убийци на децата си, мога да кажа само 1:
Не заслужавате и 200 лева пенсия! Какво постигна любимия ви строй?
Освен да открадне 3500 фабрики и да ги пребоядисат в червено какво направиха?
Освен да изхарчат златен резерв трупан 66 години какво друго направиха?
Освен да подарят Македония на Сърбия какво друго направиха?
Освен да изколят всеки с повече мозък от тях какво друго постигнаха?
Просто 1989г. всеки член на БКП трябваше да последва съдбата на Чеушеску! Това е!
167
5
 
13
 
! Отговори
Iceblast88 преди 6 месеца
Простата истина е,че за разлика от всички други държави в Източна Европа,комунистическото робство в България и до ден днешен си е факт!Просто някой с една идея повече мозък в БКП през 1988г. като е усетил на къде *** вятъра е измислил цирк за овцете,за да си останат на власт и да има няколко маскари които да ви карат да се джавкате за простотии докато те си продължават диктатурата!Толкова ли не ви стига мозъка да видите,че същите *** които ви предаваха на партията за кола, сега са политици!
166
3
 
11
 
! Отговори
Iceblast88 преди 6 месеца
Едно нещо трябва да се признае на комунистите:
Изклаха почти всички умни и прогониха малкото останали. Толкова добре си свършиха работата, че като ви чета коментарите ви се чудя на акъла. Едните комунисти хвалят комунизма, другите комунисти хвалят комунистическата власт след 1989г. А реално и двете страни хвалят предатели и плюят по предателите. Толкова тъпи ви направиха, че даже не можете да осъзнаете,че хвалите и плюете едни и също ***.Дано някога осъзнаете колко смешни сте.Жал ми е за вас
165
1
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 6 месеца
До софиянец
Прекрасно описваш сегашната политическа, социална и икономическа обстановка в страната. Забравяш само липсата на закони и тормоза на малцинствата.
164
4
 
15
 
! Отговори
Червените преди 6 месеца
Червените ***,колкото и да ридаят и мечтаят за социализма,новото идва и хората все повече ще го осъждат!
163
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Комунизмът се бори с хубав и честит живот сега, а то бая народ живя тогава по- добре та с гола пропаганда само нищо не става. Мюнхенското съглашение също става за дата против тоталитаризма.
162
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Един ден така ще се покланят пред жертвите на феминизма...
161
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Комунистите преди 10.IX. бяха натъпкали цяла България с паметни кпмплекси, паметници, паметни плочи и т.н. и т.н.на имислените им 'герои' (дори Правешкото първеню си бе поръчал един приживе...)
Сега за стотиците хиляди тяни жертви ина един - и те ореваха всичко
160
18
 
9
 
! Отговори
Темид преди 6 месеца
Ако сравним жертвите на комунизма и демокрацията тоя поп от снимката друга песен ще запее...
159
20
 
15
 
! Отговори
..... преди 6 месеца
А за жертвите от преди 9.IX. 1944 год. - нищо. Много от тях дори не са били комунисти, Между тежи жертви е имало и деца - под 10 години/Ястребинчетата/.
158
10
 
14
 
! Отговори
какво повече? преди 6 месеца
Аз произхождам от бедно инженерско семейство. Майка ми беше член на ОФ.
Нямахме кола и ходехме на работа пеш.
Сега имам апартамент, къща кола. Децата учат в чужбина. Старините ми са осигурени.
Всяка година ходя на екскурзия зад граница. Не ми стига отпуската да ходя на зимен курорт 10 дни, на море 10 дни и зад граница 10 дни. Все трябва да се лишавам от нещо.
157
5
 
3
 
! Отговори
СТРЪНДЖАТА преди 6 месеца
...а на ГРЕП кога ????
156
9
 
12
 
! Отговори
БСП в тупик преди 6 месеца
Всъщност някои пусофилистици още не са разбрали че социализма не е на почит в Русия.
Там сега си спомнят с умиление царя.
155
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
да почват и с подобни в памет на жертвите на капитализма...