В памет на жертвите на комунизма. Поклон пред Мемориала до НДК!

Цяла Европа отдава почит на паметта на загиналите при режимите
210

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Стотици хора се поклониха пред Мемориала на жертвите на тоталитарните режими у нас край НДК. Цяла Европа отдава почит днес на загиналите заради репресиите.

Още по темата

Европарламентът определи 23 август за Европейският ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма, известен също и като Ден на черната панделка и се отбелязва всяка година от институциите на Европейския съюз от 2009 г. насам.

Официалното наименование у нас е Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им.

Решението за това беше взето на 27 ноември 2009 г. от 41-вото Народното събрание по предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев.

За първи път предложението датата 23 август да се чества като "Ден на жертвите на сталинизма и нацизма" е направено през юни 2008 г. на конференцията в Прага под надслов "Европейската съвест и комунизмът", където е приета и придобилата известност в цяла Европа Пражка декларация.

Документът, подписан от президента Вацлав Хавел, депутати на Европейския парламент и на Чешкия парламент, историци, политически затворници, учени, писатели и дисиденти, призовава за международно осъждане не само на нацистките престъпления, но и престъпленията на комунизма. В декларацията се предлага 23 август - деня на подписването на съглашението между Хитлер и Сталин, да е ден за възпоменание на жертвите на нацистките и комунистическите тоталитарни режими.

Три месеца по-късно - през септември 2008 г. Европейският парламент приема своя декларация с препоръка към държавите членки на ЕС за обявяване на Ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма.

Различните парламенти приемат различни наименования за деня на памет, но смисълът е един и същ.


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Жертви са били защото са скачали против власта,ако си бяха мирно седяли никой нямаше да ги закача!Пълно подчинение на властимащите и никакви протести,каквото ви кажат това е изпълнявате и не ги гледайте румънците,това са хора със самосъзнание, живи са не са като вас едно примирило се стадо.Ако не ви харесва изчезвайте в чужбина тук ще останем само послушните!
173
0
 
5
 
! Отговори
Радефф Грипена преди 2 месеца
Що не е там?

Забравих, че е бил делегат на 12 тия конгрес на шайката известна като бекапе
172
2
 
9
 
! Отговори
Християнин преди 2 месеца
Бог да ги прости всички жертви на комунистическата ***! Никога повече комунизъм!
171
6
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 месеца
АМИ ЖЕРТВИТЕ НА ЦАРСКИТЕ ИЗ.ГЪ.ЗИ.ЦИ : ТРАКИЙСКИ БЪЛГАРИ ; БЪЛГАРИТЕ В СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ ; БЪЛГАРИТЕ В ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ ...ПА И ОДРИНСКО-ПА И ОТ ВОЕННИТЕ НИ В СКОПСКО... ЖЕРТВИ И ЖЕРТВИ НА КОБУРГИТЕ !!! ИЗТРЕПАЛИ СМЕ ПОДРЪЖНИЦИ НА КОБУРГ БОРИС ...АЙДЕ БЕ ...НО В БЪДЕЩЕ ЛАГЕРИ НЯМА ДА ИМА !!!!
170
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Iceblast88

Прав си за последният абзац, сега Боко и компания нямаше да ни управляват.
169
1
 
4
 
! Отговори
А? преди 2 месеца
Нещо не видях Клепоушко да отдаде почит на жертвите. Той е над тези неща. Виж на 9.9. ще цъфне пред паметника на съветската армия. За протокола - той и Боко го няма. Та нали и той си е комунист. Но той поне пред МОЧА не ходи да се излага.
168
5
 
13
 
! Отговори
Iceblast88 преди 2 месеца
А на червените предатели и убийци на децата си, мога да кажа само 1:
Не заслужавате и 200 лева пенсия! Какво постигна любимия ви строй?
Освен да открадне 3500 фабрики и да ги пребоядисат в червено какво направиха?
Освен да изхарчат златен резерв трупан 66 години какво друго направиха?
Освен да подарят Македония на Сърбия какво друго направиха?
Освен да изколят всеки с повече мозък от тях какво друго постигнаха?
Просто 1989г. всеки член на БКП трябваше да последва съдбата на Чеушеску! Това е!
167
5
 
13
 
! Отговори
Iceblast88 преди 2 месеца
Простата истина е,че за разлика от всички други държави в Източна Европа,комунистическото робство в България и до ден днешен си е факт!Просто някой с една идея повече мозък в БКП през 1988г. като е усетил на къде *** вятъра е измислил цирк за овцете,за да си останат на власт и да има няколко маскари които да ви карат да се джавкате за простотии докато те си продължават диктатурата!Толкова ли не ви стига мозъка да видите,че същите боклуци които ви предаваха на партията за кола, сега са политици!
166
3
 
11
 
! Отговори
Iceblast88 преди 2 месеца
Едно нещо трябва да се признае на комунистите:
Изклаха почти всички умни и прогониха малкото останали. Толкова добре си свършиха работата, че като ви чета коментарите ви се чудя на акъла. Едните комунисти хвалят комунизма, другите комунисти хвалят комунистическата власт след 1989г. А реално и двете страни хвалят предатели и плюят по предателите. Толкова тъпи ви направиха, че даже не можете да осъзнаете,че хвалите и плюете едни и също боклуци.Дано някога осъзнаете колко смешни сте.Жал ми е за вас
165
1
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 2 месеца
До софиянец
Прекрасно описваш сегашната политическа, социална и икономическа обстановка в страната. Забравяш само липсата на закони и тормоза на малцинствата.
164
4
 
15
 
! Отговори
Червените преди 2 месеца
Червените боклуци,колкото и да ридаят и мечтаят за социализма,новото идва и хората все повече ще го осъждат!
163
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Комунизмът се бори с хубав и честит живот сега, а то бая народ живя тогава по- добре та с гола пропаганда само нищо не става. Мюнхенското съглашение също става за дата против тоталитаризма.
162
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Един ден така ще се покланят пред жертвите на феминизма...
161
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Комунистите преди 10.IX. бяха натъпкали цяла България с паметни кпмплекси, паметници, паметни плочи и т.н. и т.н.на имислените им 'герои' (дори Правешкото първеню си бе поръчал един приживе...)
Сега за стотиците хиляди тяни жертви ина един - и те ореваха всичко
160
18
 
9
 
! Отговори
Темид преди 2 месеца
Ако сравним жертвите на комунизма и демокрацията тоя поп от снимката друга песен ще запее...
159
20
 
15
 
! Отговори
..... преди 2 месеца
А за жертвите от преди 9.IX. 1944 год. - нищо. Много от тях дори не са били комунисти, Между тежи жертви е имало и деца - под 10 години/Ястребинчетата/.
158
10
 
14
 
! Отговори
какво повече? преди 2 месеца
Аз произхождам от бедно инженерско семейство. Майка ми беше член на ОФ.
Нямахме кола и ходехме на работа пеш.
Сега имам апартамент, къща кола. Децата учат в чужбина. Старините ми са осигурени.
Всяка година ходя на екскурзия зад граница. Не ми стига отпуската да ходя на зимен курорт 10 дни, на море 10 дни и зад граница 10 дни. Все трябва да се лишавам от нещо.
157
5
 
3
 
! Отговори
СТРЪНДЖАТА преди 2 месеца
...а на ГРЕП кога ????
156
9
 
12
 
! Отговори
БСП в тупик преди 2 месеца
Всъщност някои пусофилистици още не са разбрали че социализма не е на почит в Русия.
Там сега си спомнят с умиление царя.
155
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
да почват и с подобни в памет на жертвите на капитализма...