В памет на жертвите на комунизма. Поклон пред Мемориала до НДК!

Цяла Европа отдава почит на паметта на загиналите при режимите
210

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Стотици хора се поклониха пред Мемориала на жертвите на тоталитарните режими у нас край НДК. Цяла Европа отдава почит днес на загиналите заради репресиите.

Още по темата

Европарламентът определи 23 август за Европейският ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма, известен също и като Ден на черната панделка и се отбелязва всяка година от институциите на Европейския съюз от 2009 г. насам.

Официалното наименование у нас е Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им.

Решението за това беше взето на 27 ноември 2009 г. от 41-вото Народното събрание по предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев.

За първи път предложението датата 23 август да се чества като "Ден на жертвите на сталинизма и нацизма" е направено през юни 2008 г. на конференцията в Прага под надслов "Европейската съвест и комунизмът", където е приета и придобилата известност в цяла Европа Пражка декларация.

Документът, подписан от президента Вацлав Хавел, депутати на Европейския парламент и на Чешкия парламент, историци, политически затворници, учени, писатели и дисиденти, призовава за международно осъждане не само на нацистките престъпления, но и престъпленията на комунизма. В декларацията се предлага 23 август - деня на подписването на съглашението между Хитлер и Сталин, да е ден за възпоменание на жертвите на нацистките и комунистическите тоталитарни режими.

Три месеца по-късно - през септември 2008 г. Европейският парламент приема своя декларация с препоръка към държавите членки на ЕС за обявяване на Ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма.

Различните парламенти приемат различни наименования за деня на памет, но смисълът е един и същ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя мемориал ,много наподобява знака на еврото..
141
0
 
9
 
! Отговори
До 166 преди 5 години
Като е било гладория,откъде аджеба извадихме 500 000 000 да платим на германците?
140
4
 
13
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
А бащата на б.б от село банкя е полковник от ДС,сиреч комунист,какъвто е и наследникът му,за какъв капитализъм ми пишеш?
139
2
 
10
 
! Отговори
РУС преди 5 години
До Откровен русофилТи не си русофил, а СССР-офил...
138
3
 
12
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
А какъв е бащата на бориславова,а? Комунист или демократ?
137
3
 
7
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Бонобо до гост Как Германия ограби България ,със спогодбата нойбахер .За тази спогодба не се пише никъде ,дори и най жълтите вестници ситраят ако въобще са чували за нея .Накратрко казано всички разходи на пребиването на немските войски в България са за сметка на Българското правителство . и вместо предвидините 500 милиона лева от февуари 1941 година се изтеглят 7.039 милиарда лева до 1944 година .Цялата статия може да се прочете в новинарски Фронт.бг
136
10
 
13
 
! Отговори
РУС преди 5 години
До 157А през комунизма народа не е ли беден ве червен пу,тьо? Колко милиони жертви отне в Русия и хиляди в България червения терор... И взривени църкви... червени та,либани мр,ъсни..
135
2
 
7
 
! Отговори
До 159 преди 5 години
Прочетох го в книгата на Давид Овадия за убиеца Леваневски. Вие другари сте описали всичките си зверства защото се мислите за недосегаеми,а сте оълни невежи.
134
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че избягах от тази кочинка, само *** останаха. Избийте се поне хич да ви няма, *** народ сбирщина.
133
6
 
7
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Странно,защо ли в уж демократична България най-богатата жена у нас е внучката на диктатора, и как ако на 10 11 1989 г. комунизма е приключил премиер на България до февруари 1990 е Георги Атанасов,а той комунист ли е или демократ?
132
4
 
5
 
! Отговори
До 149 преди 5 години
А за суджука нищо не писа? Ами да добавя за откраднатите тонове кашкавал,сирене,масло,месо и т.н. от шумкарите-страхливци!
131
8
 
7
 
! Отговори
РУС преди 5 години
До до РусОт вас червените по-големи пеераси има ли? Крият се в горите и нападат само в засада... красные дебилы
130
3
 
4
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Несъгласен Малко е убил Чочоулу трябвало е повече да убие .Голяма грешка е направил .Направо жалостив човек е бил този *** .
129
10
 
2
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До гост Голяма грешка са направили че са избили толкова малко предатели ,дето ни докараха до три национални катастрофи с 60 хиляди кв км орязани територии и десетки милиарди левове репарации които изплащахме до края на 70 -те години на миналият век .Ако комунистите си бяха свършили работата докрай ти сега нямаше да пишеш тук против тях .Така че бъди им благодарен че бяха толкова снизходителни спрямо такива *** като твоят предателски род .
128
9
 
10
 
! Отговори
РУС преди 5 години
Дано болшевишките червени комунистически и,зроди сега гният в ада. Аз лично имам убити предци от Ростов, само заради за това, че са били православни руснаци... Затова православие или смърт!!! Да живее царя!!!
127
1
 
2
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До До 129 Знаеш ли че до известна степен си прав .От създаването си БЗНС си е либерално буржоазна партия даже и банкерът Буров си го признава това в книгата Срещи с Буров на Михайл Памукчиев . Е Стаболийски се опитва да промени тази насока на земеделците но затова си действие си заплати с главата си .Те земеделците винаги са били участници в погрома на България ,за пример Никола Петков и другите земеделски водачи преди 9 септември 1944 година .
126
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Де си како ***,да сложиш един венец за избитите от партията ти?
125
6
 
2
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Анонимен Да наистина Турците чакаха на *** оная работа .И добре че беше Русия да ги спре защото ти сега щеше да си със фес на малограмотната ти тиква .И затова недей да ми даваш непроверени дати и факти ами отвори гугъл и намери статията кой ни спаси от Турска окупация през 1944 година .аз я имам статията с документи към нея но този грантаджийски сайт не позволява да се поставят линкове тук .Но за ненормалници като теб нищо не може да се докаже с две думи чугунени глави .
124
2
 
0
 
! Отговори
Слава преди 5 години
нА 23 08 1944 година Лично ГАвраил Архангел нареди да не се води война в БЪлгария като визира територия на която се намира ROmania i BUlgaria.НА картите Букурещ с е намира в България. Лично протестирам имаше заповед от 1936 година СССР да поеме власта в Букурещ/СССР е наследник на ЦАр Петрова Велика БЪлгария.Манипулирани от немски шпиони терористи в МОсква не Испълниха заповедта.В резултат Гитлер/Адолфчо се насмука с Български петрол от Плоещ.
123
4
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До Анонимен--130;Аман от ***.Русия ни обяви война на 05.09.38 г. и ни окупира от 07 до 09.09.39. Срещата между Сталин и Чърчил е от 09до 19.10.39 г. или 1 месец след руската окупация. Още нещо.Чърчил подари на Сталин това което той вече си беше ОТКРАДНАЛ.Чети бре Неграмотен.Срещата в Ялта започна от 05.02.1945 г.