Симеон връща "Врана", но има да взима... над 1 млн. лева

Присъдената сума е за извършените ремонти и реставрация
Обновена: 24 авг 2018 13:43 | 24 авг 2018 07:00, Елка Василева
114
Симеон връща "Врана", но има да взима... над 1 млн. лева
Снимка: архив, Reuters

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок трябва да върнат двореца "Врана", парка край него и целия комплекс от сгради на държавата, но след като получат 1 323 495 лв. за ремонтите и реставрацията им.

Това реши съдия Петя Алексиева от СГС. Становището ѝ бе очаквано, но то все още не е окончателно и може да бъде обжалвано, пише "24 часа".

Освен срещу бившия премиер и сестра му делото се водеше и срещу петимата им братовчеди, деца на леля им княгиня Надежда. Те обаче не са осъдени, тъй като в началото на делото през 2011 г. признаха за собственик държавата.

Комплексът "Врана" се намира в покрайнините на София.

Още по темата

Реституиран е през 2001 г. със заповед на тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Тогава царските наследници даряват на Столичната община парка, като си запазват собствеността върху двореца и прилежащия му терен от 21 дка. През 2013 г. Столичната община отворя парка за посетители в събота и неделя.

Дворцовият комплекс се състои от централна сграда от 2013 кв. м, над 20 постройки, оранжерии, караулка, горска къща и др. Площта на парка е 992 дка.

Освен за собствеността държавата претендира и за над 6,9 млн. лв. обезщетение за 10-годишно неправомерно ползване на имота заедно с лихвите, които надхвърлят 1,5 млн. лв.

Съдът обаче отхвърля тези искове като недоказани.

Аргументът - имотът е паметник на културата, не може да се отдава под наем и затова действителният собственик не може да претендира пропуснати ползи.

Това е 5-ото от 6 дела за имотите на Симеон Сакскобургготски, което държавата печели. Както и по другите "царски" дела, съдия Алексиева приема, че "Врана" не е бил лична собственост на монарсите, а на Интендантството на цивилната листа на царя, която е била държавна институция. Това означава, че имотите не са били лична собственост на царете, а на държавата.

Спорът по това дело, което на първа инстанция приключи за 7 г., се състоеше в това дали Интендантството е държавна институция. Според защитници на Симеон то е органът, чрез който царското семейство е участвало в гражданския оборот.

"Заради неприкосновеността на личността на монарха той няма как наравно с другите хора да сключва договори. И английската кралица не участва лично в гражданския оборот, а го прави чрез Интендантството", обясняват юристи.

По време на делото защитниците на бившия премиер и сестра му обявиха, че подобренията в стария дворец във Врана ( ловната хижа) и новата сграда са за общо 1 445 000 лв. Вещо лице обаче ги изчислява на 1 323 495 лв.

Съдът се съгласява със заключенията на други експертизи, че мазилките и характерните детайли по фасадите на стария дворец са реставрирани. За новия дворец, който е построен между 1909 и 1912 г., съдът също отчита подобренията.

Освен делото "Врана" в полза на държавата са решени и споровете за дворците "Ситняково", "Саръгьол", "Царска Бистрица" и стопанството "Врана", което се простира на 1414 дка на около километър от двореца и парка. Решенията за "Ситняково" и "Саръгьол" са и окончателни. И по тези дела ключова роля за успеха на държавата изиграва документите за Интендантството към цивилната листа на Негово Величество царя.

Засега делото за 16 500 дка рилски гори все още не е приключило на първа инстанция в Софийския окръжен съд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой сега ще потърси сметка на Софиянски за беззаконието което е извършил. На какво основание им даде Врана. При нас проблема е, че правосъдието го няма, както и главанаците не отговарят за действията си, няма наказани хора за безумията които са вършили на определени постове. Реституцията в България беше абсолютно измислена и фалшива, но няма наказани. Взимаха си кой каквото си хареса.
80
1
 
31
 
! Отговори
Симеон преди 5 години
Дали му - взел !!!Не е луд който яде зелника, луд е който му го дава - казва народа.Сега трябва да следват дела и присъди на тези които му дадоха незаконно - Софиянски, областния Олимпи Панов, всички тогавашни глашатаи на т.н. "цар", всички които му лижеша *** с "ваше величество", виските СДС-та които тогава се бяха нароили и носеха "величеството" на ръце
79
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако тезата на защитата е вярна: Баща му Борис умира през 1943 година, той е нямал никакви имоти, всичко е било все още собственост на цар Фердинанд, който е бил в Германия и живее до 60-те години. Няма документи, а които цар Фердинанд прехвърля собствеността си на Борис или на някой друг. Имотите са държавни резиденции, на държавна издръжка, за обслужване на държавния глава.
78
0
 
17
 
! Отговори
Интервю със СИМЕОН преди 5 години
Симеон: Нямам материални имуществени претенции към България...https://youtube/watch?v=U1wkeWjAniI
77
5
 
27
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Аз съм за гласуване на специален закон, забраняващ достъпа в България на всички тези кърлежи с български имена и неговорещи езика ни. Да се наименуват там принцове принцеси дукеси простакеси царе както искат, но да си седят в Испания и да си бачкат там както намерат за добре.Пълна забрана за влизане в България и одържавяване на гори и паметници на културата.
76
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми е смешно, като прочета че найсет декари гори били собственост на Симеончо. Ало, горите трябва да са държавна собственост, ни ги е садил, ни ги е поливал. Само дървен материал изнасяше и проиграваше парите по казнината на Европа.
75
3
 
18
 
! Отговори
До ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Симеон никога не е бил ЦАР, нито преди 9-ти септември, нито след.
74
1
 
15
 
! Отговори
Финансист преди 5 години
Симеон имал да взема 1 милион ! Ами ще има да взема ......след 800 дни......на куково лято.
73
1
 
21
 
! Отговори
Монов преди 5 години
Най-голямата измама в новата история на България! Симеон прави партия, обещава, че ще оправи държавата за 800 дни, българите не са забравили баща му, цар Борис, който е милеел за народа, заради бащата дават доверието си на Симеон. Оказа де, че е дошъл, за да се награби, да реституира и това, което не е негово. Безсрамие! Раздаде и продаде всичко, което си струваше. Сега идва на почивка! Нафталинен монарх.
72
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Симеон не е платил и 1 лев за поддръжката на парка(по думите *** Софиянски, когато бе кмет на София). По онова време месечната поддръжка на парка е стувала на хазната(т.е. взети са от данъците ни) 200 000 лв.. Да не говорим, че Симеон не е платил и 1 лев данъци досега. При делата водени от Симеон досега, той не е могъл да докаже, че "ВРАНА"е негова. Около регистрацията й(на "ВРАНА") в регистъра има доста съмнения за фалшификации.
71
0
 
15
 
! Отговори
Всичко е схема! преди 5 години
Тоя пръч много добре знаеше, че не може да реституира тези имоти, но и че са невъзможни за продажба не само заради неуредения им статут, но и заради това, че никой няма нужда от това да поддържа с частни средства паметници на културата (т.е. за общо ползване от народа). Обаче може да им пише, че ги е поддържал, което му е струвало както се вижда еди колко си милиона и да прибере пари от нищото както се вижда. ДС го вкараха този мискинин и му обясниха всичко как ще прави и какво ще получи.
70
26
 
5
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Ако не беше н.в. Цар Симеон Втори щяхме да гледаме Европа през крив макарон, както сега ни пързалят с Шенген и Еврозоната, но НЯМА НЕНАКАЗАНО ДОБРО!
69
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Върнете Царя на власт. И нека направи така, че да няма роми, както навремето Борис направи така, че да продължи да има евреи.
68
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарите никога няма да простят на Царя че вкара България в Европейския съюз.
67
2
 
12
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Вижте гените се предават, но величието не. Рядко децата са като родителите Джорджи Кройф, сина на Гунди /некакв коментатор беше по телевизията/, дъщерята на Стоянка Мутафова... Това че баща му е бил наистина мъж на място не означава че и синчето Симеончо ще е същия. Баба беше дърта комунистка като дойде този тя каза "на тоя ние му еб..хма майката навремето не е дошъл за хубаво, да си вземе е дошъл"
66
0
 
10
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
как ли му се иска на мадридския шмекер никога да не беше пускал Кеврокян в апаратмента си в Мадрид....Или поне да нямаше you tube.
65
1
 
26
 
! Отговори
666 преди 5 години
Сега Софиянски трябва да бъде съден, тъй като е върнал имотите неправомерно - по скоро криминално.
64
1
 
9
 
! Отговори
Г-н Сакскобурготски. преди 5 години
..ще узнае дали има да взема пари или ще трябва да връща едва след като се калкулира разликата между вложените средства за подобрения и сумата за наем на сградата, която безплатно е ползвал около 17 години+лихвите по нея.Едва след тези калкулации ще стане ясно кой на кого и колко има да дава!
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И се роди БОКО - ГЕРП и обединените ***.
62
1
 
12
 
! Отговори
ha преди 5 години
Представете си Чехия или Германия да върне на кралете си дворците. Е те са стотици. Чехия не е върнала дворец на бивш наследник на Монарх. Не е върнала НИЩО на наследник на Монарх. И това е ОК.