Симеон връща "Врана", но има да взима... над 1 млн. лева

Присъдената сума е за извършените ремонти и реставрация
Обновена: 24 авг 2018 13:43 | 24 авг 2018 07:00, Елка Василева
114
Симеон връща "Врана", но има да взима... над 1 млн. лева
Снимка: архив, Reuters

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок трябва да върнат двореца "Врана", парка край него и целия комплекс от сгради на държавата, но след като получат 1 323 495 лв. за ремонтите и реставрацията им.

Това реши съдия Петя Алексиева от СГС. Становището ѝ бе очаквано, но то все още не е окончателно и може да бъде обжалвано, пише "24 часа".

Освен срещу бившия премиер и сестра му делото се водеше и срещу петимата им братовчеди, деца на леля им княгиня Надежда. Те обаче не са осъдени, тъй като в началото на делото през 2011 г. признаха за собственик държавата.

Комплексът "Врана" се намира в покрайнините на София.

Още по темата

Реституиран е през 2001 г. със заповед на тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Тогава царските наследници даряват на Столичната община парка, като си запазват собствеността върху двореца и прилежащия му терен от 21 дка. През 2013 г. Столичната община отворя парка за посетители в събота и неделя.

Дворцовият комплекс се състои от централна сграда от 2013 кв. м, над 20 постройки, оранжерии, караулка, горска къща и др. Площта на парка е 992 дка.

Освен за собствеността държавата претендира и за над 6,9 млн. лв. обезщетение за 10-годишно неправомерно ползване на имота заедно с лихвите, които надхвърлят 1,5 млн. лв.

Съдът обаче отхвърля тези искове като недоказани.

Аргументът - имотът е паметник на културата, не може да се отдава под наем и затова действителният собственик не може да претендира пропуснати ползи.

Това е 5-ото от 6 дела за имотите на Симеон Сакскобургготски, което държавата печели. Както и по другите "царски" дела, съдия Алексиева приема, че "Врана" не е бил лична собственост на монарсите, а на Интендантството на цивилната листа на царя, която е била държавна институция. Това означава, че имотите не са били лична собственост на царете, а на държавата.

Спорът по това дело, което на първа инстанция приключи за 7 г., се състоеше в това дали Интендантството е държавна институция. Според защитници на Симеон то е органът, чрез който царското семейство е участвало в гражданския оборот.

"Заради неприкосновеността на личността на монарха той няма как наравно с другите хора да сключва договори. И английската кралица не участва лично в гражданския оборот, а го прави чрез Интендантството", обясняват юристи.

По време на делото защитниците на бившия премиер и сестра му обявиха, че подобренията в стария дворец във Врана ( ловната хижа) и новата сграда са за общо 1 445 000 лв. Вещо лице обаче ги изчислява на 1 323 495 лв.

Съдът се съгласява със заключенията на други експертизи, че мазилките и характерните детайли по фасадите на стария дворец са реставрирани. За новия дворец, който е построен между 1909 и 1912 г., съдът също отчита подобренията.

Освен делото "Врана" в полза на държавата са решени и споровете за дворците "Ситняково", "Саръгьол", "Царска Бистрица" и стопанството "Врана", което се простира на 1414 дка на около километър от двореца и парка. Решенията за "Ситняково" и "Саръгьол" са и окончателни. И по тези дела ключова роля за успеха на държавата изиграва документите за Интендантството към цивилната листа на Негово Величество царя.

Засега делото за 16 500 дка рилски гори все още не е приключило на първа инстанция в Софийския окръжен съд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
8
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 5 години
Toa...deto obeshta da opravi Bulgariya za 800 dni! ...Uspya..pochti! Zavleche bulgarite s milioni...Tcarche!
20
3
 
18
 
! Отговори
extremist преди 5 години
има да взима... над 1 млн. - БЪЛГАРИЯ КОЛКО ИМА ДА ВЗЕМА ОТ НЕИЗПЪЛНЕНИ ПРЕДИЗБОРНИ ОБЕЩАНИЯ ???
19
25
 
5
 
! Отговори
1 преди 5 години
Значи, ако на вас комунистите ви отнемат всичко и ви изгонят в чужбина, после няма да си искате имотите ли? Царят беше единственият, на който му пука за тая страна. А милото ви БСП прави атентати в собствената си страна против собствения си народ. Царят е възможно най-омразната фигура за комуниста. И като чета колко промити мозъци има из коментарите за царя, става ясно защо никога няма да паднат от власт. Грешката му бе да се опита да си играе на премиер. Насъскаха целия народ против него
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срам за България.
17
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така нареченият Цар има доста грехове към Българския народ, но най-големият му е, че вкара простото селско момче от Банкня в Голямата Политика.
16
3
 
12
 
! Отговори
няма наяждане! преди 5 години
До АнонименНе се ли наяде?
15
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Царя жизненият стандарт на българите беше най-висок.Има си статистика все пак.
14
3
 
8
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 5 години
Ми това си е добра новина. Надяваме се на следващите инстанции да няма неприятни изненади!
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фалшива новина и фалшиво заглавие. Решението на съда е неокончателно, може да се обжалва още 2 пъти и не се знае кога и как ще приключи делото. Със сигурност Симеон не е тръгнал все още нищо да връща
12
7
 
19
 
! Отговори
Ловжиятс преди 5 години
Напълно съм за това Сакса да го причислят като вреден рогат *** за отстрел!!!
11
13
 
8
 
! Отговори
До 7 преди 5 години
Ако не беше сътрудничеството с Германия нямаше да ни има. Щяха да минат през нас като през малка гара.Колкото до националните катастрофи ти напомням, че и тогава е има ли парламент и правителство, кото са управлявали. В началото на 20 век и Америка преминава през невиждана криза. Може би някои неща не зависят от държавата.А иначе по твоята логика какво трябва да направим с комунистите, които съсипаха държавата по-успешно и от башибозуците?
10
1
 
29
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Я,съдът щом е толкова обективен,а и държавата щом си търси собствеността,защо не разбутат другарите,които за една вечер станаха банкери,фабриканти,застрахователи,с една дума "Мулти комунисти-капиталисти"
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
че Симеон ще я връща добре , ама я кажете Кой ще я прилапа после ?
8
3
 
16
 
! Отговори
Булгаристан преди 5 години
Ако страна по делото бяха например сестри Галеви или друг долен престъпник, щяха да спечелят. Сега ще започнат далаверите и накрая като всичко друга в тая държава дворецът ще завърши като шкембеджийница.Всеки народ заслужава управлението, което има.
7
3
 
19
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Може ли една нация да има национално достойнство,след като НЕ ИСКА да въздаде заслуженото на тая фатална за България фамилия????
6
6
 
33
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Държава на закономерните абсурди!Ако се направи реална оценка на приноса на фамилията Сакскобургготски-3 национални катастрофи,държавна измяна и сътрудничество с нацистите,то тия би трябвало да бъдат осъдени на тотална конфискация,забрана за влизане в страната и прочее,както направи Италия с тяхната кралска фамилия!Обаче не-тъй наречения "цар" бе щедро нагушен,за да бъде използван за целите на бившите комунисти и не само!Сега,когато вече е ненужен,му вземат подареното държавно имущество....
5
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Софиянски защо му го е върнал, като се е знаело че е държавна собственост? Той не носи ли отговорност за нарушаване на закона?
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хаха и мене ако бяха ме хванали че крада и аз щях да ти сложа минус на коментара.........хахах мммммммууууууууууххххааааааа
3
4
 
28
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Поне социална пенсия ще му дадат ли на дедо?За лебец!
2
2
 
21
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Ела да ги плати Оня от с Банкя,он го му беше гавазин и главен секретар