Симеон връща "Врана", но има да взима... над 1 млн. лева

Присъдената сума е за извършените ремонти и реставрация
Обновена: 24 авг 2018 13:43 | 24 авг 2018 07:00, Елка Василева
114
Симеон връща "Врана", но има да взима... над 1 млн. лева
Снимка: архив, Reuters

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок трябва да върнат двореца "Врана", парка край него и целия комплекс от сгради на държавата, но след като получат 1 323 495 лв. за ремонтите и реставрацията им.

Това реши съдия Петя Алексиева от СГС. Становището ѝ бе очаквано, но то все още не е окончателно и може да бъде обжалвано, пише "24 часа".

Освен срещу бившия премиер и сестра му делото се водеше и срещу петимата им братовчеди, деца на леля им княгиня Надежда. Те обаче не са осъдени, тъй като в началото на делото през 2011 г. признаха за собственик държавата.

Комплексът "Врана" се намира в покрайнините на София.

Още по темата

Реституиран е през 2001 г. със заповед на тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Тогава царските наследници даряват на Столичната община парка, като си запазват собствеността върху двореца и прилежащия му терен от 21 дка. През 2013 г. Столичната община отворя парка за посетители в събота и неделя.

Дворцовият комплекс се състои от централна сграда от 2013 кв. м, над 20 постройки, оранжерии, караулка, горска къща и др. Площта на парка е 992 дка.

Освен за собствеността държавата претендира и за над 6,9 млн. лв. обезщетение за 10-годишно неправомерно ползване на имота заедно с лихвите, които надхвърлят 1,5 млн. лв.

Съдът обаче отхвърля тези искове като недоказани.

Аргументът - имотът е паметник на културата, не може да се отдава под наем и затова действителният собственик не може да претендира пропуснати ползи.

Това е 5-ото от 6 дела за имотите на Симеон Сакскобургготски, което държавата печели. Както и по другите "царски" дела, съдия Алексиева приема, че "Врана" не е бил лична собственост на монарсите, а на Интендантството на цивилната листа на царя, която е била държавна институция. Това означава, че имотите не са били лична собственост на царете, а на държавата.

Спорът по това дело, което на първа инстанция приключи за 7 г., се състоеше в това дали Интендантството е държавна институция. Според защитници на Симеон то е органът, чрез който царското семейство е участвало в гражданския оборот.

"Заради неприкосновеността на личността на монарха той няма как наравно с другите хора да сключва договори. И английската кралица не участва лично в гражданския оборот, а го прави чрез Интендантството", обясняват юристи.

По време на делото защитниците на бившия премиер и сестра му обявиха, че подобренията в стария дворец във Врана ( ловната хижа) и новата сграда са за общо 1 445 000 лв. Вещо лице обаче ги изчислява на 1 323 495 лв.

Съдът се съгласява със заключенията на други експертизи, че мазилките и характерните детайли по фасадите на стария дворец са реставрирани. За новия дворец, който е построен между 1909 и 1912 г., съдът също отчита подобренията.

Освен делото "Врана" в полза на държавата са решени и споровете за дворците "Ситняково", "Саръгьол", "Царска Бистрица" и стопанството "Врана", което се простира на 1414 дка на около километър от двореца и парка. Решенията за "Ситняково" и "Саръгьол" са и окончателни. И по тези дела ключова роля за успеха на държавата изиграва документите за Интендантството към цивилната листа на Негово Величество царя.

Засега делото за 16 500 дка рилски гори все още не е приключило на първа инстанция в Софийския окръжен съд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мъка ми е за царчето мадридския крадец. той дойде да ни сменя чиповете в мозъците а не може никой да смени неговият и става за смях.
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фердинанд Сакскобургготски знаел, че без съгласието на руския цар Александър изборът му за български княз е нелегитимен (по тогавашното международно право). Бил е наясно, че за повечето българи идването му в България е нежелателно и че този избор е на една малка управляваща българска върхушка, която е поддържана и насърчавана от Австро-Унгария и другите врагове на Русия.
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето европейски аристократи били изненадани от новината, че Фердинанд Сакс-Кобург-Готски иска да стане княз на България. Някои от тях я посрещнали с насмешка и подигравки по негов адрес. Когато чул, че Фердинанд се е предложил за княз на свободния български престол, руският цар Александър злъчно и презрително казал: Кандидатурата е така комична, както и лицето.
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има сведения, че цар Фердинанд про-изхожда от покатоличили се унгарски ев-реи. Фамилията им била Кобург-Кохари. Ба-бата на Фердинанд (по бащина линия) била принцеса фон Кохари (17971862г г.), свърза-на с клана Ротшилдови във Виена. Нейната и на родителите ѝ благородническа титла била купена от австро-унгарския кралски двор. Бащата на цар Фердинанд бил луд и ум- рял в лудница (Симеон Радев).
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 26 ноември 1886 г. Фердинанд Сакс-кобургготски се самопредложил за български княз. Това станало във вариете Ро-нахер (Виена), като изпратил запасния авст- рийски офицер Фон дер Лааба да заяви на току-що пристигналите от България членове на българската делегация (д-р Константин Сто-илов, Константин Хаджикалчов и Димитър Греков), че бил съгласен да постави кандида-турата си за княз на България.
96
0
 
1
 
! Отговори
Бисексуалният преди 5 години
ФЕРДИНАНТ също е ненабиждал България и Българите. Да, да правилно съм го написал - според царицата, той е отделял повече внимание на мъжете, отколкото на жените. фаворитът му е Станчов(дипломат в Англия).
95
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 5 години
Изхождайки от "любовта"която "царо" изпитва към българския народ,бас държа,че сега много съжалява,че не е подпалил двореца,когато е имал възможност,така както изсече до корен Чамкория,без да е посадил там и едно борче.
94
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А онези 4 хиляди декара гори, които " по погрешка" му ги върнаха? Не ги ли изсече до крак? А уж нямаше никакви претенции към "отечеството, докато не се намърда тук и не започна да прилапва едно след друго.
93
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата му дължи за ремонтите? А той защо не плати наем за времето, през което е ползвал имота неправомерно?
92
1
 
8
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ ДОКЪДЕ КУБРАТОВИТЕ БЪЛГАРИ И ТЕХНИТЕ СЪРАТНИЦИ СЛАВЯНИ -СА ПРОБИЛИ В ЕВРОПА --- ЧАК ДО ТЕРИТОРИИ НАСЕЛЕНИ СЪС САКСОНЦИ И КОБУРГИ !!!
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ми ти самия казваш че се въртят слухове---А сега кажи слуховели са или не са."Глупав въпрос.Слухът си е слух, докато не се превърне в нещо друго.
90
2
 
1
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Анонимен 89 Ми ти самия казваш че се въртят слухове---А сега кажи слуховели са или не са. То има и слух че Корнелия ще вземе властта , ама само слух.
89
7
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
До Анонимен 84Затова комунистите разпиляха костите на цар Борис III.Те не обичат родолюбците.
88
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости, отдавна се въртят слухове, че е пропукал пари в казина в Монако и сега се чуди от къде да си пощипне. за да си оправи борчовете Не случайно в последните месеци, мине не мине малко време и се завърти покрай някакво събитие или новина тук.
87
2
 
13
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
Помощ , обраха Царя.
86
2
 
22
 
! Отговори
данъкоплачещ преди 5 години
Разплаках се, като разбрах,че некорумпираният бългаски съд оставил т.нар."цар"без покрив и той вече няма къде да спи.Де да не беше изсякъл Чамкория до подраст,сега щяхме да свормираме шумкарско движение, за да му върнем башнинията.
85
12
 
5
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
До До ИМПЕРИАЛИСТАз съм демократ по убеждение и съвест. Смятам, че единствено чрез конституционната монархия, Н. В. Симеон може да ни помогне да преодолеем сегашните трудности. Като се върне Н. В. Цар Симеон на престола, тогава може да съдим за него, дали го бива или не. Понятие си нямате от техниката на управление. Не може един голтак да управлява. Задайте си въпроса за какво са всички тези дворци-резиденции, скъпи тоалети, луксозни кабинети, приеми, кортежи т.н. салтанати на сегашната власт.
84
1
 
14
 
! Отговори
Yan преди 5 години
Имало е и винаги ще има придворни шутове и лакеи!
83
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още в стъпване в длъжност министър-председател господинът от Мадрид се отказа от всякакви претенции за цар, царство, имоти и т.н. Той абдикира официално с клетвата си в парламента. Баща му Цар Борис III е казвал и заявявал много пъти, че той няма имоти в България и всичко е за българския народ.Цар Борис III обичаше България и българите, но неговите деца ненавиждат България и нейния народ.
82
2
 
23
 
! Отговори
extremist преди 5 години
БЪЛГАРИЯ НЕ ДЪЛЖИ НИЩО НА САКСКОБУРГА.