Водим в Европа по използване на отпадъци от техника

Целта е до 2040 г. 2/3-и от битовите отпадъци да се рециклират
12
Водим в Европа по използване на отпадъци от техника
Снимка: архив, Ройтерс

65% от битовите отпадъци да бъдат оползотворявани до 2040 г. Това според зам.-министъра на околната среда Атанаска Николова е постижима цел за България.

Във Варна тя участва във форум, посветен на кръговата икономика като приоритет в следващия програмен период на ЕС.

България е една от страните, които работи и до голяма степен се справя успешно с устойчивото управление на отпадъците, каза още тя.

По думите й при отделното събиране, рециклиране и оползотворяване на потоците от електронно и електрическо оборудване, от акумулаторни батерии, България е водеща в европейски мащаб, но има сфери, в които е във втората половина на класацията.

Една от тези сфери е оползотворяването, рециклирането и повторната употреба на битовите отпадъци.

В отговор на въпрос правени ли са разчети какви са ползите от кръговата икономика, освен екологичните, зам.-министърът обясни, че окрупнените цифри в европейски мащаб сочат, че това ще доведе до разкриване на 1 милион нови работни места годишно, които да бъдат ангажирани в нея.

Освен това печалбата от кръговата икономика е милиони евро. Ползата е не само в печалбата на бизнеса, но и от спестяването на природни ресурси, посочи Николова, цитирана от БТА.

По думите й кръговата икономика е инструмент не само за опазване на ресурсите и околната среда, но и да направи европейската икономика конкурентоспособна в световен мащаб.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И чрез отпадъците държавата граби хората, по-бедните слоеве. Закриха изцяло пунктовете за приемане на вторични суровини по квартали. Преди можеше да изкараш някоя стотинка от домашните си отпадъци - хартия, метални кутийки, др. Сега - НЕ! Разделно трябва да ги слагаш в контейнери, и така да обслужваш безплатно боклучените милионери, които естествено, са приближени. Ти на тях - те на Партията майка. Грабеж! Никакъв допълнителен доход! Вързани ръце във всичко. САМО ЗА НАС! Кръгова икономика, а!
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 5Е, точно затова си ***. Живееш за сметка на хиляди честни хора. Бивш комсомолец, отрок на голям комунистически функционер, с чиито привилегии си получил добро образование и добра служба със старите връзки на отеца си (точно тия дъртите *** си присвоиха народното богатство и сега ни управляват с помощтта на недоносчетата си като теб) и сега се перчиш, сапунен мехур нещастен.
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФАКТИГлyпости!80 % от хората живеят на линията на бедността и под нея.А това, че ти живееш добре означава, че си се добрал пълзейки до общата каца с мед, от който управляващата партия черпи и раздава на привържениците си, за да прокламират своя наистина богат живот на гърба на изтерзания и унижаван от тях народ. И не ни разправяй за курорти - от по 3-4 дни, със сандвичи един път на ден, с коли - пета хенд, с ипотеки за жилища, десетки нови кооперации стоят с години незаети. Лъжлива rад
8
0
 
2
 
! Отговори
tony t преди 5 години
Един ден природата ще ни го върне и всеки ще си го получи според начина на живот ! Може да е след 5 10 или 15 г. Но във едно се убедих ! Един ден всичко се връща!
7
4
 
9
 
! Отговори
ФАКТИ преди 5 години
Факт е, че в България се живее все по-добре! Въпреки лъжливите приказки на червените!Само се огледайте и вижте с очите си - пълни с коли пътища и магистрали, пълни с хора магазини и молове, пълни колички с покупки, всички хукват по курорти в България и чужбина, пълни ресторанти и кафенета, хората живеят добре и се забавляват, въпреки апокалипсиса, в който живеят БКП/БСП. Увеличават се влоговете в банките. Хората си купуват нови и модерни жилища. При соца - разпадащи се скапани панелки.
6
3
 
10
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
"Е така - използваме отпадъци, ядем отпадъци, самите ние ставаме отпадъци." Не обобщавай! Ти ако се чувстваш ***, си е за твоя сметка. Аз живея добре и се чувствам европеец. Приятелите ми са от България и чужбина, интелигентни хора, нямащи нищо общо с отпадъци като теб.
5
12
 
16
 
! Отговори
При Боеко преди 5 години
Е така - използваме отпадъци, ядем отпадъци, самите ние ставаме отпадъци.
4
11
 
27
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Мизерия, мизерия и простотия.. Ние на практика въобще не сме в Европа (по социални критерии). По-скоро нещо като Северна Африка.
3
10
 
2
 
! Отговори
Delfinario преди 5 години
Bravo, rbg e nomer edno v topleneto na climata!
2
8
 
8
 
! Отговори
Hop преди 5 години
Goliama bg/chujda compania tarsi da naznachi specialisti v rbg s drebni bg zaplati....iiiiihuuuuu....
1
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При толкова много ровещи по кофите,клошари и "бране" от глава на населението е нормално да водим не се учудвам.