Радев: Направи се не малко да се пренапише историята!

Президентът със слово по случай 141 години от Шипченската епопея
Обновена: 25 авг 2018 16:23 | 25 авг 2018 15:30, Петя Славова
183

Снимка: Прессекретариат на президента

Направи се не малко, за да се пренапише историята в услуга на политическите шарлатани от ново време. Това каза президентът Румен Радев в своето слово на връх Свети Никола по време на честванията по повод 141 години от Шипченската епопея, предаде "Фокус".

"Вече 141 години българите гледаме към този връх с преклонение. Никой не ще го рече по-добре от Вазов - див, чутовен връх, където шепа българи и руски храбреци оставиха костите си, за да възкръсне България. И днес хиляди сънародници от четирите краища на родината отново са тук, за да си припомним как от кървавия мъх разцъфтя най-светлият национален идеал", каза още Радев.

Още по темата

Президентът посочи, че днес всички онези българи, които са на Шипка преподават урок по история на цяла България. "В последните десетилетия беше сторено не малко, за да се изтрие и пренапише тази история в услуга на политическите шарлатани от ново време. Но както и преди няколко месеца в мартенския сняг, тук отново са хиляди и, както Вазов казва, със своето присъствие на този легендарен връх, вие "строшавате на клеветата зъбът".

И това не е празен патос. Защото залогът за нашата почит към истината и историята е нашето достойнство. През годините патриотизмът беше отричан, но днес народите отново се обръщат към себе си, изправени пред заплахата от историческа амнезия и загуба на идентичност.

Това е критичен и рискован исторически момент, защото предизвикателствата на днешния ден лесно могат да подхранят агресивния национализъм и ксенофобията. В такъв момент за нас, българите, е важно да черпим вдъхновение от просветения патриотизъм на нашите възрожденци - отворен към света и уверен всвоята сила и достойнство.

Той ще пребъде благодарение на вас, опълченците на историческата памет, които сте тук отново. Към всеки от вас, носителите на нашата историческа памет, е моята искрена човешка признателност. Вечна памет за героите на Шипка. Да живее България", каза още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
2
 
! Отговори
Историко преди 5 години
Я Грипенът да се примоли на *** да ни върнат откраднатите архивиИ ще си видим истинската история
129
2
 
8
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Малко преди Руската империя да обави война на Турската империя, създава, забележете:Канцелария за гражданско управление на освободените зад Дунава земи !Както е видно Руската империя е тръгнала на война не да освобождава България, а да излезе на Проливите, а страдащото славянско население е само претекст и допълнително предимство, без което руската имперската щеше да претърпи пълен крах !за справка: Историята
128
7
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
А като писаха историята в Москва не беше проблем, нали гусин пРезидент! Всички разбраха, че си руска пионка. Импийчмънт сега!!!
127
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политическите шарлатани, за които говори Президента, напъплиха в коментарите
126
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радеф, националният идеал е разцъфтял много преди това, поне 20 години по-рано, На Шипка в решителниет момент е имало два пъти повече опълченци, отколкото руснаци. Руснаците са били готови да отстъпят, грешката на Сюлейман паша е, че решил, че ще мине лесно през българския сектор. О когато му се опънали, се амбицирал да пробие точно там.
125
3
 
9
 
! Отговори
Аз преди 5 години
От няколко месеца чета и рядко пиша в днес.бг.Прави ми голямо впечетление профанацията на новините.То са птпта, гангстеризми и чалгафолк.Президента кат иде някъде се изказва като пророчица: Направи се не малко да се пренапише историята!Кой го направи бе Радев?И кво направи?Ти български офицер ли си или президент( в скоби председател)?
124
0
 
2
 
! Отговори
После преди 5 години
Всичко се умеша.Моделки, мутри и политици пожелаха да пренесът своя чар и достойнства извън България. Тия дето си купиха нови мерцедеси почнаха да им сменят маслото в Германия зер в Бг нема толкоз видни МБ специалисти, а тия, дето си купиха стари МБ почнаха да си сменят сами маслото.А някои напуснали Бг се прибраха с малко пари и много ново познание.И хей тъй България стана от Европа. Културно и идеино.
123
0
 
6
 
! Отговори
Падането преди 5 години
На един строй в СССР и ехото при българските им ... съмишленици освободи българите истински.Всеки направи каквото искаше, а не можеше.Некои си купиха Мерцедеси и БМВта, други емигрираха, трети подфанаха частни банки и бизнес, а някои отвориха университети.На почит станаха плеймейтките, моделките, чалга изкуството, мутрите и политиците.Те туй се превърна в хайлайф и стана обект на завист и подражание.
122
0
 
6
 
! Отговори
Целта преди 5 години
Още от Екатерина II е била Цариград.Проблем за руските войскари е, че се минава през България.А наща държава рядко е имала умни управници и политици, но откъм храбри солдати не е изпитвала недостиг май.Хубавото е, че и съседи и приятели са така.Доблест много без много акъл.Изобщо много умните не се тачът изтука.Те не са за тоз свят.Затуй ги пращаме при Тангра.
121
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 44, когато германците напускат България имат огромен дълг и имоти за горе долу толкоз.България тутакси се опитва да ги придобие срещу дълга и тук се намесва една много братска на някои българи държава, която току що е влезнала с армията си в България, абе приятел отвсякъде и обеснява, че немските авоари в България са военен трофей на Червената армия....
120
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Историята разказва и за тези,които разпокъсаха България и подариха на Сърбия български земи,прегазиха България през 1944,избиха българската интелигензия и грабиха,както и турци не са я грабили,това са комунистите и техните ментори,шарлатаните от Кремъл.Те създадоха "македонската нация и език" и до днес не се отказват да всяват разкол сред балканските народи.
119
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от кървавия мъх разцъфтя най-светлият национален идеалКакви метафори ражда фатмашката глава !
118
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИмеАми ти кажи! Къде е бил Крим тогава? Нещо да помниш... Не се оставяй така глyпашки да те уличат основателно в неграмотност и nлиткоумие.
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грешка езикова - направи се много не да се "пренапише историята", а да се забърше истината в историята. Пренаписването, ако не е лъжа и изопачаване, не е вредно, но сега се лъже и преиначава нашата история, в услуга на чужди истории. А това е не "вредно", а престъпно.
116
2
 
2
 
! Отговори
Име преди 5 години
до "отворко", отворко, а украинците как са се били били за свободата на българите със или без крим?
115
6
 
10
 
! Отговори
За 124 преди 5 години
Отворко,Не си бил на Шипка никогаИмената на загиналите са български и украинскиТук там някой руски офицер
114
3
 
9
 
! Отговори
Име преди 5 години
do 122 а според дойче веле свободата ни не е била нуждна никому. след като не е имало робство, а обединена империя.
113
6
 
15
 
! Отговори
Име преди 5 години
аз, който съм преследван от години по форумите от политическата цензура на управляващата мафия на джедърите, "царя" и всички останали червени престъпници и лумбагадджии на сорос в ек и еп - мога да кажа със сигурна и спокойна съвест и без натегачество, лицемерие и превземки, което е характерно за "толерантните", че тук президентът е прав.
112
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле колко герберски забрадки има тук! Плевнята ли си искате пак? Е няма как да стане вече! То беше срам срам през цялото му жалко мандатче! -:) Е стига вече излагация! Не беше читав Плевнята!
111
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А да не би случайно да лъже?Не разбира се!!!