Радев: Направи се не малко да се пренапише историята!

Президентът със слово по случай 141 години от Шипченската епопея
Обновена: 25 авг 2018 16:23 | 25 авг 2018 15:30, Петя Славова
183

Снимка: Прессекретариат на президента

Направи се не малко, за да се пренапише историята в услуга на политическите шарлатани от ново време. Това каза президентът Румен Радев в своето слово на връх Свети Никола по време на честванията по повод 141 години от Шипченската епопея, предаде "Фокус".

"Вече 141 години българите гледаме към този връх с преклонение. Никой не ще го рече по-добре от Вазов - див, чутовен връх, където шепа българи и руски храбреци оставиха костите си, за да възкръсне България. И днес хиляди сънародници от четирите краища на родината отново са тук, за да си припомним как от кървавия мъх разцъфтя най-светлият национален идеал", каза още Радев.

Още по темата

Президентът посочи, че днес всички онези българи, които са на Шипка преподават урок по история на цяла България. "В последните десетилетия беше сторено не малко, за да се изтрие и пренапише тази история в услуга на политическите шарлатани от ново време. Но както и преди няколко месеца в мартенския сняг, тук отново са хиляди и, както Вазов казва, със своето присъствие на този легендарен връх, вие "строшавате на клеветата зъбът".

И това не е празен патос. Защото залогът за нашата почит към истината и историята е нашето достойнство. През годините патриотизмът беше отричан, но днес народите отново се обръщат към себе си, изправени пред заплахата от историческа амнезия и загуба на идентичност.

Това е критичен и рискован исторически момент, защото предизвикателствата на днешния ден лесно могат да подхранят агресивния национализъм и ксенофобията. В такъв момент за нас, българите, е важно да черпим вдъхновение от просветения патриотизъм на нашите възрожденци - отворен към света и уверен всвоята сила и достойнство.

Той ще пребъде благодарение на вас, опълченците на историческата памет, които сте тук отново. Към всеки от вас, носителите на нашата историческа памет, е моята искрена човешка признателност. Вечна памет за героите на Шипка. Да живее България", каза още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
12
 
8
 
! Отговори
месара преди 5 години
ама Президента си е научил урока -......., руски храбреци........, ама другарю Президент, освен тия руски храбреци, на тоя връх са загинали и други храбреци от други държави! случайно или нарочно пропускаш да ги споменеш? иначе хубаво цитираш Вазов!
109
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такъв *** народ заслужава Плевнелиев или Цецка да им се л.игавят в посолството на САЩ и да стоят на колене в Брюксел! Заслужава мафиота който ги управлява, заслужава си последното място в Европа и мизерията, заслужава си чалгите и простащината, заслужава да му трият историята и да го манипулират. Да изясня че мразя БСП. Така че не съм от тях! *** бяхте и *** ще си останете! Нищо, сега поне имате банани и тоблерони! Радвайте се като *** на това докато България изчезне съвсем! ***
108
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подкрепям президента,както и останалите 2 000 000 които го подкрепиха,да ни е жив и здрав!
107
14
 
15
 
! Отговори
НЕ СИ МИ ПРЕЗИДЕНТ! преди 5 години
ТОВА ГО КАЖИ НА ПЛЕНУМА НА ГАДНИТА СИ ПАРТИЯ, КУХАР!!!Защото най-големите манипулаторите на историята сте вие!
106
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А *** Радев, дори и уфтситъ знаят, че 90% от официалната история на българия и лъжа, и останалите 10% са измислица. Ако се премахне краденото от историята на мекедонците и краденото от историята на турците, останалата част от великата история на великите българи ще може да бъде написана на гърба на визитна картичка!
105
14
 
14
 
! Отговори
Айде, айде... преди 5 години
До АЗ БЯХ ТАМСилни ЛУКУМИ, разтеглени от ***.Още отначалото го познах, че е камуфлирана, куха лейка с повече брейн в кубинките, отколкото в главата.
104
9
 
11
 
! Отговори
Мамата преди 5 години
80% от българите са разумни хора,останалите 20% са комунисти.Е,ако има отрицателни коментари,то са от невежи комунисти.
103
2
 
5
 
! Отговори
ай сик преди 5 години
До До Президента РадевРадвам се,че ви ядосвам.Пукайте се от яд,но това е положението.Няма вечно щастие.
102
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъц мъц мъц едно изречение не може да върже ***.
101
8
 
11
 
! Отговори
АЗ БЯХ ТАМ преди 5 години
Силни думи казани от президента,заработващ надница от хиляди евро и нищо повече! Празни думи бих казал аз! Радев казва истината,но до там! Абе президенте Радев,направете нещо ама истинско! Например променете конституцията и дайте президентска република!Вкарайте в затвора мър шите като Бисеров Костов Овчаров! Ако не можете изкарайте трите танка които имаме пред парламента,все пак армията ви боготвори и освободете България!Иначе заприличвате на Плевнелиев,само че друг ви плаща!!!
100
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е най тъпият президент на България за последните 800 години.
99
9
 
19
 
! Отговори
Йофо преди 5 години
Господин президент, по речите ви си личи вашата интелигентност, която липсва, хайде вече тръгвайте си.
98
7
 
5
 
! Отговори
Какво нередно преди 5 години
Защо да не си купи човека стар Мерцедес? Има обяви за по 5-6 бона.Все пак синът му не е бил чистач,а високо квалифициран пилот.След като щерката на вожда купи Бугати,за кво говорим!Да се намираме на приказки.
97
3
 
6
 
! Отговори
Мамата преди 5 години
По Висоцки.Мойте уважения за коментара.
96
4
 
7
 
! Отговори
Оставка преди 5 години
А за тати нещо каза ли?
95
10
 
14
 
! Отговори
До Президента Радеф преди 5 години
Пълен паляр е това, разединител на България! Оставка, оставка, оставка!!!
94
5
 
4
 
! Отговори
Камата преди 5 години
Ех,че сте.От къде пари за мерцедеса.Писаха,че спечелил от тотото.Е,било черно тото,няма значение.Някакво си там комунистическо тото било.Но,нали не сме комарджии,не знаеме.
93
9
 
9
 
! Отговори
ПоВисоцки преди 5 години
Др. Радев Вие историк сте!От всички баби сте признат за президент!А аз съм най-обикновен емигрант.Не съм предател, даже - дисидент.Историята се пише от победителите!Др. Радев, Вии не сте от тях.А Шипка няма как да приватизирате!Целия народ падна от смях.Др. Радев! Вие сте напред!В Ютуб е даже баща Ви.Купете на човека самолет.Така инвалидите ще остави.
92
4
 
5
 
! Отговори
минало незабравимо преди 5 години
До VuzmezdieПомня за двата университета,за които говори Вожда.Единия е на бай Тошо,а другия е на Царя.Е,не мога да не му вервам.Все пак царя го направи генерал,за верна служба като охранител.
91
8
 
13
 
! Отговори
Dodo преди 5 години
Подавай си оставката вече Радев, издънка си отвсякъде!!! Президент на пенсионерите, ромите и бавноразвиващите се!