Радев: Направи се не малко да се пренапише историята!

Президентът със слово по случай 141 години от Шипченската епопея
Обновена: 25 авг 2018 16:23 | 25 авг 2018 15:30, Петя Славова
183

Снимка: Прессекретариат на президента

Направи се не малко, за да се пренапише историята в услуга на политическите шарлатани от ново време. Това каза президентът Румен Радев в своето слово на връх Свети Никола по време на честванията по повод 141 години от Шипченската епопея, предаде "Фокус".

"Вече 141 години българите гледаме към този връх с преклонение. Никой не ще го рече по-добре от Вазов - див, чутовен връх, където шепа българи и руски храбреци оставиха костите си, за да възкръсне България. И днес хиляди сънародници от четирите краища на родината отново са тук, за да си припомним как от кървавия мъх разцъфтя най-светлият национален идеал", каза още Радев.

Още по темата

Президентът посочи, че днес всички онези българи, които са на Шипка преподават урок по история на цяла България. "В последните десетилетия беше сторено не малко, за да се изтрие и пренапише тази история в услуга на политическите шарлатани от ново време. Но както и преди няколко месеца в мартенския сняг, тук отново са хиляди и, както Вазов казва, със своето присъствие на този легендарен връх, вие "строшавате на клеветата зъбът".

И това не е празен патос. Защото залогът за нашата почит към истината и историята е нашето достойнство. През годините патриотизмът беше отричан, но днес народите отново се обръщат към себе си, изправени пред заплахата от историческа амнезия и загуба на идентичност.

Това е критичен и рискован исторически момент, защото предизвикателствата на днешния ден лесно могат да подхранят агресивния национализъм и ксенофобията. В такъв момент за нас, българите, е важно да черпим вдъхновение от просветения патриотизъм на нашите възрожденци - отворен към света и уверен всвоята сила и достойнство.

Той ще пребъде благодарение на вас, опълченците на историческата памет, които сте тук отново. Към всеки от вас, носителите на нашата историческа памет, е моята искрена човешка признателност. Вечна памет за героите на Шипка. Да живее България", каза още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
7
 
11
 
! Отговори
НЕ СИ МИ ПРЕЗИДЕНТ! преди 5 години
Oт вчера ли се деформира и пренаписва историята бе, камуфлирано лайн-0?Или от както партията ти куччка не е слизала на власт вече 45 + 25 години?
89
2
 
8
 
! Отговори
Vuzmezdie преди 5 години
До Анонимен с пост 94 - Абе, Друже - ти да нямаш деменция - Помниш ли коя Партия бе комбина с Царя на власт ,когато влязохме в ЕС! Тогава не говорихте за хунта а точихте саби за европари.После не Ви стигнаха европарите, ами продължихте с Бенчо и наркопари.И сега и това не ви стигна, ами за власт ревете, митница да ви дадем!На изборите знаеш ли какво ще ви даде народа - един среден пръст,то това ви се полага!
88
9
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 93: Забавлявай се ти с г'лупостите, които пишеш. А до 89: След като ген. Радев не ти е президент, избери си друг за домашно ползване. Ставате смешни, гербаджийски ***. Поне измислете нещо по-оригинално.Между другото, сега чакаме някой от двамата - Бойко или Цецо, да коментира изказването на президента. Все нещо трябва да кажат. А ако не им се занимава, ще оставят това на някой втора ръка празнословец, като бившият пишман-реформатор Тома Биков например.
87
4
 
7
 
! Отговори
Как с какво... преди 5 години
До Анонимен 95Генерал Деси беше с пагони.Както се полага на един генерал.С ръце в джобовете,запретнати ръкави и червен конец на китката.За всеки случая.Против уроки.
86
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Генерал Деси с каква рокля беше?
85
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забавлявайте се бре хора, по-смешен мажоретен пРезилдент едва ли ще имаме друг път
84
4
 
8
 
! Отговори
Радев преди 5 години
Дреме ми,че не съм ти президент.Аз съм президент на 2млн и нещо,гласували за мен.Питаш ли се колко хора са без премиер,за цялата партия на когото гласуваха двойно по-малко....А той коля и беси,защото в него е парата и властта.
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 52Украинци не са съществували през руско-турската Освободителна война.Ето ти историята на създаването на изкуствената украинска нация,а който не е бил съгласен да се нарече украинец е бил убиван или целите им села са били избивани,хвърляни в концлагер,от страх за оцеляването си някои от тях се признават за украинци,въпреки,че не се чувстват такива -
82
6
 
6
 
! Отговори
До Радев преди 5 години
Ще си ходиш ли вече?
81
0
 
7
 
! Отговори
мнение преди 5 години
Паметта на един народ не може да бъде изтрита, като търговския регистър ,защото историята се помни от милиони хора. Историците съчиняват история според политическата им принадлежност.
80
0
 
5
 
! Отговори
размисли на един лут преди 5 години
Е,друго беше с Плевнята.Давам оставка,аз си правя служебно правителство и продължавам с фалсификациите...а сега нещата може да не се случат.Затова няма да подавам остафка,а ще се боря за импийчмънт,за да седна на прецедентския стол.Колко му е-два мандата до дълбоки дъртини...
79
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миличкия :) Ще има рублички :))))))) Този е всякакъв, но не е никакъв президент на България.
78
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ....Забрави ЧЕЗ- ната кака Гинка...
77
8
 
11
 
! Отговори
Ицо преди 5 години
Подавай оставка президенте!!!!
76
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кажете за катастрофата и за натиска, който оказвате на властите да се прикрие слуая, гусин фатмаакоу.
75
4
 
6
 
! Отговори
.... преди 5 години
Айдеееее.... отиде та се не виде.Амнезии,Москва,атентати.....Нещо се бъркате.Олигарсите в Москва са по-по най от нашите.Това не ви е едно време.Когато възстановите търговския регистър,тогава ще ви върнат архивите.Омазали сте се отвсякъде.То не беше КТБ,кражба на пари от Здравна каса,Търговски регистър,избиване на здрави животни,сриване на застрахователни фирми...Вдигате си заплатки от 5000 на 12376лв/на шефката на КЗК/....ДР
74
1
 
7
 
! Отговори
? преди 5 години
А КОЙ изтри видеоклипа в тубата от инцидента в Харманли?
73
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този *** си е научил урока след като КГБ попа му наби чумберите :)))))) Вече споменава само руските войници загинали на Шипка. За останалите ни думи :))))) Колко сте жалък....
72
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като каза амнезия...Поискахте ли извинение от приятелите си в Москва за кървавия атентат, който направиха в църквата Света Неделя в София? И до ден днешен това е единствения атентат в християнски храм в Европа, организиран и изпълнен от Москва. Поискахте ли да ни върнат откраднатите архиви или амнезията ви държи здраво? И един последен въпрос...Кога ще отидете да поставите цвете и да се преклоните пред паметника на жертвите от комунистическия режим в България до НДК?
71
7
 
7
 
! Отговори
А леко Бай преди 5 години
Не гледа градата в своите очи,а гледа сламката в чуждите.Това е герберастията.Но така е .Келепирът трябва да се защитава яростно.Със зъби и нокти.И с малко пръдня по форумите..