Радев: Направи се не малко да се пренапише историята!

Президентът със слово по случай 141 години от Шипченската епопея
Обновена: 25 авг 2018 16:23 | 25 авг 2018 15:30, Петя Славова
183

Снимка: Прессекретариат на президента

Направи се не малко, за да се пренапише историята в услуга на политическите шарлатани от ново време. Това каза президентът Румен Радев в своето слово на връх Свети Никола по време на честванията по повод 141 години от Шипченската епопея, предаде "Фокус".

"Вече 141 години българите гледаме към този връх с преклонение. Никой не ще го рече по-добре от Вазов - див, чутовен връх, където шепа българи и руски храбреци оставиха костите си, за да възкръсне България. И днес хиляди сънародници от четирите краища на родината отново са тук, за да си припомним как от кървавия мъх разцъфтя най-светлият национален идеал", каза още Радев.

Още по темата

Президентът посочи, че днес всички онези българи, които са на Шипка преподават урок по история на цяла България. "В последните десетилетия беше сторено не малко, за да се изтрие и пренапише тази история в услуга на политическите шарлатани от ново време. Но както и преди няколко месеца в мартенския сняг, тук отново са хиляди и, както Вазов казва, със своето присъствие на този легендарен връх, вие "строшавате на клеветата зъбът".

И това не е празен патос. Защото залогът за нашата почит към истината и историята е нашето достойнство. През годините патриотизмът беше отричан, но днес народите отново се обръщат към себе си, изправени пред заплахата от историческа амнезия и загуба на идентичност.

Това е критичен и рискован исторически момент, защото предизвикателствата на днешния ден лесно могат да подхранят агресивния национализъм и ксенофобията. В такъв момент за нас, българите, е важно да черпим вдъхновение от просветения патриотизъм на нашите възрожденци - отворен към света и уверен всвоята сила и достойнство.

Той ще пребъде благодарение на вас, опълченците на историческата памет, които сте тук отново. Към всеки от вас, носителите на нашата историческа памет, е моята искрена човешка признателност. Вечна памет за героите на Шипка. Да живее България", каза още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
6
 
! Отговори
катаджията до гербяр преди 5 години
напротив напротив руски ми ***.с всеки може да се случи едай си боже.ама ей по това се разбира един сайт чий е.та така драги ми червен ***.а между другото изпълнявай с усърдие действието при поднасяне на гореща супа
49
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представям си как е сричал половин час две изречения.
48
9
 
11
 
! Отговори
Срамота е да не се преди 5 години
Знае че опълчението с подвига си поправя грешките на руското командване и им дава време да докарат гренадирски те полкове от РусияРуското командване с безхаберието си е било на път да загуби и таз война
47
10
 
7
 
! Отговори
Тоз лъжльо преди 5 години
Не заслужава грам вниманиеСигурно май е мъчно че поп полкоеникът не е тук да го нашляпа пак по дъ-то
46
10
 
10
 
! Отговори
Който е бил на Шипка преди 5 години
Имената на загиналите са основно български и украйнски Има и загинали руски офицери. Поклон на всички загинали!
45
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голямото пренаписване на историята на България стана по времето на комунизма.
44
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега погледнах във википедията,тези са писали лъжи на поразия.Украйна и други руски републики са създадени през времето на СССР,а Белорусуя е създадена съвсем наскоро и там гражданите са руснаци по произход.Руско-турската Освободителна война се е водила през 1877-78 година,доста години преди създаването на Украйна и Беларусия,но в енциклопедията относно руско-турската Освободителна война,пише - белоруси,украинци и Бог знае още какви лъжи,току-що го видях.А после се чудят защо децата затъпявали
43
5
 
12
 
! Отговори
гербяряст преди 5 години
Уряяяя...имаме опорна точка-пътно произшествие с бащата на президента.Ние сме безсмъртни,с нас това не може да се случи.Ъпсурт!!
42
12
 
16
 
! Отговори
памет преди 5 години
Другарят Борисов никога няма да се качи на Шипка,защото помни как дружно бе освиркан и обиждан на 3 март 2016.По скоро ще се качи на Перперикон или Майчу пикчу.
41
8
 
17
 
! Отговори
От словото преди 5 години
на Президента "струи" обилно отрицателна енергия. Вместо към нещо позитивно, се "нахъсват" присъстващите и четящите изказването му, към негативизъмА Вазов употребява израза "строшавате на клеветата зъбът" по повод упреците, че "свободата е дар за българите.." Който е чел стихотворението, слушал е в часовете по литература разбира, че това е АПОТЕОЗ на храбростта, жертвоготовността на МЛАДИТЕ опълченци, "венчали България с лаврови венци!"
40
5
 
11
 
! Отговори
123 преди 5 години
Русофилите никога няма да простят на хилядите ни прадеди, иже са отдали живота си за действителната свобода на България.
39
6
 
5
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Чак древна нация създадохте с твоите другари
38
8
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Г-н Радев, кога ще кажете нещо по въпроса за евроатлантическата цiганизация на България, за ГЕНОЦИДА над етническите българи и етническото прочистване на българите ?За всички мислещи хора вече е ясно, че евроатлантизъм = дебългаризация.Вие, какво смятате по въпроса ?!
37
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не би пък да лъже Радев?!Разбира се че НЕ!
36
2
 
17
 
! Отговори
Българин! преди 5 години
"През годините патриотизмът беше отричан, но днес народите отново се обръщат към себе си, изправени пред заплахата от историческа амнезия и загуба на идентичност."Точно ВИЕ КОМУНИСТИТЕ ОТРИЧАХТЕ ПАТРИОТИЗМА и се стремяхте да го унищожите и да го замените с измисления си Итернационал и други подобни щуротии! Точно ВИЕ ИЗБИХТЕ ДЕСЕТКИ БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА, само защото БЯХА ЗАПЛАХА ЗА МАКЕДОНИЗАЦИЯТА И ЗА ОПИТИТЕ ВИ ДА ЗАТРИЕТЕ БЪЛГАРИЯ, КАТО Я НАПРАВИТЕ ЧАСТ ОТ ЮГОСЛАВИЯ ИЛИ СССР!
35
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев вероятно говори, че Кремъл пренаписва българската История, като се опитва да оправдае паметниците на съветската армия с нова още по-фалшива версия за тяхното съществуване, а именно - съветската армия спасила българските евреи !!!Същото се отнася и за провокационното изказване на Путин, че славянската писменост отишла при него от македонските земи !
34
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 35Абе какво ги учиш, те слушат глу-пос-тите по телевизията, а там освет подлеци от типа на коритаров, минджев и оня, дето наричаше бойко и другите"шайка", а сега му лиже......НЯМА ДРУГИ УМНИ И СВЕСТНИ ЖУРНАЛИСТИ, ИСТОРИЦИ И ПОЛИТОЛОЗИ. Абе, както ви го казаха....80%......
33
5
 
12
 
! Отговори
ufc преди 5 години
да каже за това дето баща му с мерцедеса прегази инвалид
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До аман от *** 27Ха-ха-ха................ето още един, който се е "образовал" от гуглето!!!! Хи-хи-хи........ами тогава в историята, вместо да пише, че под Полтава руската империя е разгромира шведите...да се напише, че укропията е победила??? Аллооууу....... тъ-па-на-ри......КОГА НАЙ-СЕТНЕ ще разберете, че днес може да има такава "укропия", но тя е временно, защото ТОВА Е ИЗМИСЛЕНА НАЦИЯ.......допреди 1917 година там ВСИЧКИ СА БИЛИ МАЛОРОСИ И ВЕЛИКОРОСИ!!! А сегашните укропи са фашисти!
31
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До аман от комунетаАбе стига писа глупости,през руско-турската война такова нещо като Украйна не е съществувало изобщо!Ама изобщо.Нито украинци е имало,нито такъв език.Научете се да спазвате дати и години,кога какво се е случвало!