Радев: Направи се не малко да се пренапише историята!

Президентът със слово по случай 141 години от Шипченската епопея
Обновена: 25 авг 2018 16:23 | 25 авг 2018 15:30, Петя Славова
183

Снимка: Прессекретариат на президента

Направи се не малко, за да се пренапише историята в услуга на политическите шарлатани от ново време. Това каза президентът Румен Радев в своето слово на връх Свети Никола по време на честванията по повод 141 години от Шипченската епопея, предаде "Фокус".

"Вече 141 години българите гледаме към този връх с преклонение. Никой не ще го рече по-добре от Вазов - див, чутовен връх, където шепа българи и руски храбреци оставиха костите си, за да възкръсне България. И днес хиляди сънародници от четирите краища на родината отново са тук, за да си припомним как от кървавия мъх разцъфтя най-светлият национален идеал", каза още Радев.

Още по темата

Президентът посочи, че днес всички онези българи, които са на Шипка преподават урок по история на цяла България. "В последните десетилетия беше сторено не малко, за да се изтрие и пренапише тази история в услуга на политическите шарлатани от ново време. Но както и преди няколко месеца в мартенския сняг, тук отново са хиляди и, както Вазов казва, със своето присъствие на този легендарен връх, вие "строшавате на клеветата зъбът".

И това не е празен патос. Защото залогът за нашата почит към истината и историята е нашето достойнство. През годините патриотизмът беше отричан, но днес народите отново се обръщат към себе си, изправени пред заплахата от историческа амнезия и загуба на идентичност.

Това е критичен и рискован исторически момент, защото предизвикателствата на днешния ден лесно могат да подхранят агресивния национализъм и ксенофобията. В такъв момент за нас, българите, е важно да черпим вдъхновение от просветения патриотизъм на нашите възрожденци - отворен към света и уверен всвоята сила и достойнство.

Той ще пребъде благодарение на вас, опълченците на историческата памет, които сте тук отново. Към всеки от вас, носителите на нашата историческа памет, е моята искрена човешка признателност. Вечна памет за героите на Шипка. Да живее България", каза още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
25
 
29
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! преди 5 години
ТАКА МОЖЕ ДА ГОВОРИ САМО ЕДИН ЧЕСТЕН И ПОЧТЕН ЧОВЕК, КОЙТО ДЪЛБОКО ВЯРВА В ТОВА, КОЕТО ГОВОРИ. ВЪЗХИЩАВАМ СЕ ВИНАГИ, КОГАТО ЧЕТА ИЛИ СЛУШАМ ИЗКАЗВАНИЯ НА Г-Н РАДЕВ. МНОГО ТОЧНО, ЯСНО И ЛАКОНИЧНО НАЗОВАВА НЕЩАТА С ИСТИНСКИТЕ ИМ ИМЕНА. НЕ МУ ЛИПСВА СМЕЛОСТ, ЗАЩОТО ИСТИНАТА Е НА НЕГОВА/НАША СТРАНА И ДЪЛБОКО ПРЕЗИРА ПРОСТОТИЯТА, ЛЪЖИТЕ, НЕКАДЪРНОСТТА НА ДНЕС УПРАВЛЯВАЩИТЕ АЛЧНИ НЕКАДЪРНИЦИ. ОСОБЕНО ВПЕЧАТЛЯВА ПРИЗНАНИЕТО МУ КЪМ РУСКИТЕ ВОЙНИ, ОСВОБОДИЛИ БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКОТО РОБСТВО.
9
30
 
18
 
! Отговори
смотан шапкар преди 5 години
Ако не бяха Великите сили сега щяхме да бъдем просто една руска губерния.
8
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"От три милиона народ ние дадохме жертва сто хиляди души" казва Стамболов. За тях няма издигнати паметници и почти не се говори, когато стане въпрос за руски жертви.
7
5
 
16
 
! Отговори
истината преди 5 години
Император Александър II е написал в манифест ясно за какво е водил война - за да не бъде угнетеното християнско население в Турция "разделено с нас и от целия Руски народ". Кишинев, 12 април 1877г.
6
32
 
15
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Проблемът е, че все още има живи хора от пред 89та години, затова българите си мислят че живеят зле, но истината е, че сега в ЕС при демокрацията живеем най-добре. Младите хора днес още от малки в училище трябва да се обучават да не вярват на разказите на техните баби и дядовци понеже социализъм = фашизъм и социализмът най-лошото нещо което някога се е случвало на Бъглария, това трябва да влезе в учебниците и децата да го знаят още от малки.
5
21
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста завоалирани намеци ... кои са тези шарлатани и какво точно са подменили, другарю Радев ?времето на празните партийни доклади мина ... добре е да уточните какво говорите, ако въобще знаете какво говорите, което ме съмнява
4
3
 
15
 
! Отговори
Не само общи преди 5 години
приказки, но 'модифицирани"срамно: прочетете стих. на Вазов; АПОТЕОЗ на героизма на българските опълченци:"...и на клеветата строшават зъбът". Още в началото Вазов казва:".. нека тази свобода да ни бъде дар.."( по повод, че свободата НИ е ДАР от руснаците)...".. но ний знаем,че в нашто недавно има нещо ново,има нещо славно и на клеветата строшава зъба..О,ШИПКА! Три деня МЛАДИТЕ дружини как прохода бранят.."Учили сме смисъла и 50 г. при социализма. Как е възможно да се употребява думата "шарлата
3
14
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е,така е.Напоследък се появи и една чалната групичка от псевдоисторици,които никога не са учили и завършили история,опитвайки се да ни убеждават,че сме тракийци и насила да ни променят идентичността,смях!
2
26
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тцъ, продължава да не е в час, а времето му изтича.Нямаме нужда от политически и исторически анализатор, на нещата. Имаме нужда от президент, активен, не в приказки а в действия. Президент на всички Българи, а не последовател на една или друга идея. Не е лесно, зная, но не мисли в тази посока.
1
16
 
29
 
! Отговори
казаХ преди 5 години
Общи приказки ,старателно написани му от Иво Христов.О,Шипка!!! Ти беше българската ГОЛГОТА и нашите предци я извървяха, а ние потомците им прескъпо заплатихме.Не политиканите, а НАРОДА БЪЛГАРСКИ.