България скърби! Почитаме паметта на жертвите от автобуса ковчег!

16 души загинаха при тежката катастрофа край Своге
27 авг 2018 07:00,
61

Снимка: Булфото

Ден на траур!

България почита днес паметта на 16-те загинали при тежката катастрофа край Своге.

В събота следобед пълен автобус на малката транспортна фирма "Мобилус 5" помете четири коли в Искърското дефиле и падна в дълбоко дере край пътя.

Още по темата

Инцидентът стана в 17:12 часа, на завой, при пороен дъжд.

13 души загинаха на място, двама на път за "Пирогов", а една жертва загуби битката за живот в Спешния център в Своге.

Всички в автобуса, главно пенсионери от Световрачане, са били на екскурзия до Осеновлашкия манастир, познат като Седемте престола.

21 бяха ранени при пътния ад, настанени са в четири столични болници – Пирогов, ВМА, "Света Анна" и "Царица Йоанна". Лекарите и днес продължават с битката за живота им.

Полиция и прокуратура разследва причините, довели до фаталния инцидент, отнел човешки животи.

Три са основните версии, по които се работи – грешка на водача, техническа повреда на автобуса и некачествен ремонт на пътния участък.

Съботният кървав инцидент е част от черната поредица с автобуси, катастрофирали на пътя, отнела 65 живота за последните 10 години.

Началото на черната серия е на 6 март 2009 г. Шестима загиват край Стара Загора. Тогава автобус се обръща и пада върху кола. Загиват две жени, пътували в автобуса, и четирима младежи, които били в колата.

Най-тежкият инцидент, до този Своге, бе на 29 май 2009 г. Технически неизправен автобус излиза от пътя и помита пешеходци, докато се спуска от връх Бакаджик край Ямбол. Загиват 16 души, а други 20 са ранени.

8 души пък загиват на 15 юни 2011 г., след като автобус се блъска в мантинела, преобръща се и се запалва на магистрала "Тракия" край Карлово.

4-ма пък умират при удар между кола и автобус на пътя Плевен – Ловеч на 13 август м.г.

На 17 ноември м. г. пък 9 души загиват, а 17 са ранени, след като автобус се удря челно в камион край ловешкото село Мирке. Пътниците са незрящи, а шофьорът на автобуса навлязъл в насрещното.

На 13 април пък 6 души загинаха, а 26 бяха ранени след като автобус бе бутнал от кола и се обърна в канавка на "Тракия".

Поклон пред паметта на загиналите!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
0
 
! Отговори
Unufri преди 5 години
До 54: Точно поради тази причина има ограничение 40 км/ч
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди два месеца лаборатория на АПИ тествала настилката на пътя-убиец край Своге, където днес се обърна автобус и загинаха 16 души. Това съобщиха от Главна дирекция Национална полиция. Оказало се, че коефициентите за плътност и сцепление били в пъти под допустимите, но никой не си направил труда да вземе мерки.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фатално! Мантинелата на пътя край Своге била най-нисък клас и сложена не на място
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТРЕТИ ПОЛУМАНДАТ НА НАЦИОНАЛЕН ТРАУР. НЕ ДЕН ЗА ТРАУР, А ЗА БЕЗСРОЧЕН НАЦИОНАЛЕН СРАМ!
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До абсурдистанНе разбра ли, че това е начина държавата да си измие малко срама от собствените бездействия? Другото са лични трагедии, тази е с "благословията" и участието на държавата. Та за това...
43
2
 
3
 
! Отговори
абсурдистан преди 5 години
Бог да ги прости ! ама не разбирам този национален траур ? - катастрофи със загинали има много , десетки се удавиха в морето само през август , родилки и бебета починаха и тн тн .национален траур се обявява за загинали на служба на държавата ,или природно бедствие с мн жертви , или атентат ,или война
42
1
 
1
 
! Отговори
Х преди 5 години
Да не се лъжем, техническият преглед едва ли е причината. Един добър шофьор ще си "усети" машината, когато нещо не е наред. Обзалагам се че е карал бързо за да се да се прибере по-скоро вкъщи. Какво друго може да доведе до такъв фатален край? В случая говорим за онова изтърканото... "несъобразена скорост". Много е важно на какъв шофьор ще си "повериш" близките, но явно и по-добрите грешат...
41
0
 
7
 
! Отговори
до Пешо преди 5 години
Пешо, до голяма степен си прав, но не и за колите!Огледах се около теб - съседи, приятели!Всяко семейство има на-често 2 или три коли!След като имат пари за 3 коли, ще имат пари и за една нова Шкода, Форд или КИА!Но не, важното е всеки да е с кола и тя да е БМВ или Мерцедес!А че това БМВ или Мерцедес не могат да минат ГТП в никоя нормална европейска държава, това вероятно не е проблем...
40
0
 
6
 
! Отговори
Кавалера преди 5 години
Отидоха милите да помолят Бог за по-добър живот,а тои се смили и взе ,че ги прибра при себе си.Поклон пред паметта им,а на близките им съболезнования.
39
0
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
До Анонимен 43 Колите са като държавата. С минимална осигурителна за инженер (например) - около 570лв , при минимална заплата 510лв... В другите държави нормалните хора взимат нормални заплати и евентуално могат да карат до 10г. автомобил. Виновна е държавата - хората не спазват правилата, защото няма кой да наложи санкции - и на запад няма да спазват, ако няма санкции( идват в БГ и започват да карат като луди, защо ли?). За скапани и опасни пътища да не говорим - пари за осева линия няма...
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поклон! Бог да ги прости!
37
4
 
5
 
! Отговори
Престъпника от Банкя преди 5 години
Бойко е пътник!
36
0
 
6
 
! Отговори
Любопитен преди 5 години
Здравейте г-н журналист."Началото на черната серия е на 6 март 2009 г."Та питам аз началото на кое? Или може би пропускате 7.12.2006 при град Бяла (18 загинали). Моля не пишете глупости
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо всички да ревете за жертвите погледнете какви коли карете, по-голямата част са по на 20 години и повече ... без никакви защити. По цял свят гледат да сменят колите до 3-10 година, а в БГ тогава ги внасят и българският тарикат е много щастлив, че е успял да мине теста ... и не го интересува нито неговата сигурност нито тази на околните..., а като си пийне и една ракийка.... Жертвите тепърва започват... и може да се случи на всеки. Отговорността е на цялото общество и на всеки,
34
0
 
6
 
! Отговори
Вижте си изреченията преди 5 години
"Най-тежкият инцидент, до този Своге........." ; ....."а 26 бяха ранени след като автобус бе бутнал от кола." Неграмотници!
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На *** все нещо и някой друг му е виновен, жалка нация сме!
32
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог да прости загиналите!Факт е, че положението глобално се влоши откакто Радев взе властта и стана президентин!Дотолкова е зле, че баща му с Мерцедес гази инвалиди и като мишка се крие колата, без да помогне на пострадалия!
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АЗАз си мисля пък, че си психично болен. Как точно идването на власт на което и да е правителство кара шофьорите да катастрофират....
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И пак Бойко виновен :))) ама как се моля на всички богове Нинова да спечели избори, че да ви гледам сеира :)))
29
8
 
3
 
! Отговори
АЗ преди 5 години
Началото на черната серия странно съвпада с идването на власт на герб...... Всеки да си мисли каквото иска но да не бяга от отговорност за собствените си решения