Отдайте жилище под наем – пет успешни стъпки

Брокер ни съветва какво точно трябва да направим
27 авг 2018 12:15,
13
Отдайте жилище под наем – пет успешни стъпки
Снимка: Visualhunt

Филип Първанов е брокер на недвижими имоти в агенция Антре. Работи в сегмент "Наеми и продажби". В сферата на недвижимите имоти е повече от 6 години. В агенция Антре е от нейното създаване в началото на 2016г.

За двете години от създаването си Антре успя бързо да утвърди името си на пазара. Висока оценка за модерната визия и новия подход в работата си с клиенти агенцията получи на церемонията по връчване на Годишните награди на imoti.net през 2016г. и 2017г., като в категориите "Най-добър сайт" и "Дебют на агенция за недвижими имоти" Антре бе отличена с награди за първо място.

За тези от вас , които са решили да отдават имот под наем, Филип споделя  пет основни съвета:

Стъпвайки на личния си опит и работата в екипа на една от най-иновативните и бързоразвиващи се агенции за недвижими имоти, мога да дам няколко съвета на собствениците, решили да отдават под наем имуществото си, за да не допускат грешките, с които съм се сблъсквал многократно.  На база на опита, който натрупахме, споделяме най-важните препоръки, за да бъде имотът им адекватен на търсенето на пазара:

Подгответе добре имота за отдаване под наем

Срещал съм доста амортизирани или неподредени жилища на пазара. Всеки клиент, независимо с какъв бюджет разполага, има очакване да огледа апартамент, приведен в търговски вид. Ако е необходимо освежаване или подмяна на уред, направете го. Това дори може да вдигне цената на имота.

Доверете се на професионалистите

Уважаеми наемодатели, ангажирайте професионалист! Когато заплатите еднократна такса на брокера си, вие си спестявате много време, нерви, неприятности и средства. Брокерът ще защити вашия интерес при преговори и при изготвянето на договора. Може би ви се е случвало да пуснете самостоятелно обява и телефонът ви да не спира да звъни с дни, както и да ви ангажират за оглед и в уречения час да не се появи никой. Ако наемете брокер, тези неприятности не са ваша грижа.

Оставете грижите на някой друг

Навярно сте чували за управление на имоти. Има фирми, както и брокери, които предлагат тази услуга. Най - общо казано заплащате процент от месечния си наем, за да контролират всичко, което се случва в имота ви, вместо вас. Забавянето на наема, неплащането на сметки, развалената печка или течащата чешма в този случай не са ваш ангажимент.

Много от наемодателите, които се възползват от подобен вид услуги на агенциите, споделят, че доходността им на годишна база значително се е увеличила. Разбира се, ваше право е да решите да отдавате имота си без услугите, които се предлагат на пазара. В такъв случай бъдете изключително внимателни.

Бъдете бдителни с потенциалните наематели

Бъдете внимателни относно това кой влиза в имота Ви за оглед. Има множество примери, в които недобронамерени "кандидат - наематели" оглеждат дадено жилище с цел повторен "оглед" без ваше присъствие. След като започнете огледите, подберете най-подходящите за вас наематели. На хартия всички са такива, но след като поговорите с тях и зададете правилните въпроси, реалността става друга.

Проверката - висша форма на доверие!

Много от наемодателите пренебрегват контрола на имота си. Съветът ми към вас е да се правят ежемесечни проверки на имота, за да се установи как се стопанисва от наемателите. Проверявайте дали консумативите са заплатени в установения срок. Неплатените сметки и евентуални щети по имота понякога могат да надхвърлят неколкократно размера на депозита.

В заключение мога да кажа, че независимо дали отдавате имота си самостоятелно или чрез посредник, добре е да си направите собствено предварително проучване, да се доверявате само на специализирани препоръки и не на последно място - да бъдете внимателни с кого работите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Евтим Георгиев преди 5 месеца
С успеха за отдаване на жилище под наем и управлението на имоти, може да Ви помогне тази платформа:https://flatmanager.bg/upravlenie-imoti/
13
2
 
6
 
! Отговори
da преди 5 години
в сащ не ти дава квартира ако не работиш, после се обажда в работата ти да провери дали не лъжеш, също на предишните ти наемодатели поне 5г назад, ако си с деца няма право да те пусне в малък апартамент, минимум хол, 2 спални, кухня, иначе му взимат лиценза. Плащаш си дори за един пирон ако забиеш и както е там по договора.
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Има решениеА ако настанилите се са от същите "момчета", ко правиш ? Защото повярвай ми, за 1000-2000 лева, абсурд да намариш едни, да бият други, без другите да ти отнесат главата след това.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10Тоест, можеш да отдадеш само 2 от апартаментнте на двамата "кореняк-сотличанина", който си нямат ? .... Звучи като глупаво бизнес решение, но ти си знаеш :)
10
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
имам 5 апартамента но на прованса не давам под наем
9
1
 
5
 
! Отговори
Има решение преди 5 години
До annybodyВместо да си късаш нервите или да занимаваш полицията с твоите жалби, наеми бригада яки момчета, които да поприказват с непочтения наемател. Уверявам те, че този тип услуги се изпълняват изключително добросъвестно, подобни момчета имат опит и предпочитат да си заработят парите, убедително разговаряйки с виновника, вместо да го понатупат. Дори ще му помогнат да си изнесе багажа, ще вземат ключа от него, а ако си ги помолил(а) предварително, веднага ще сменят и патрона на бравата.
8
1
 
8
 
! Отговори
Веднъж вече писах, преди 5 години
но кой знае защо ми наслагаха минуси. Споделих, какво да направиш, ако искаш да имаш възможност за избор на наематели и същевременно да си осигуриш такива, които ще стопанисват квартирата добросъвестно и няма да създават проблеми.Рецептата е проста. Първо прецени какъв е усредненият наем, който се иска за имот като твоя в подобен на твоя квартал. После обяви, че отдаваш жилището за малко по-нисък наем. Ще има наплив от желаещи и ще можеш да избереш интелигентен, възпитан човек.
7
7
 
2
 
! Отговори
Johny преди 5 години
Добре са те изпържили готованкото под мен , мишленце искаш да живееш на чужд гръб и да не си плащаш на държавата дължимото .... Власт да имам ангели ще ви направя бизнесмени Андрешковци рентиери
6
2
 
11
 
! Отговори
annybody преди 5 години
"...да не се използват посредници..."Не лобирам в полза на брокерите, но веднъж дадохме апартамент след препоръки и личен разговор, завлякоха ни с три наема и 600 лева за сметки; два месеца отказваха да платят и да се изнесат, а когато се изнесоха, отмъкнаха част от кухненското оборудване и телевизора и оставиха жилището в такова състояние, че трябваше да плащам на фирма да изчисти след тях. Ха съди го такъв, ако имаш нерви, мноого време за разправии, и накрая - нищо или малко повече от нищо.
5
1
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
До 4Зависи.Даваме обзаведен в Търново на младо семейство с дете и са много внимателни и сериозни хора.Ако го дадете на студенти с кипнала кръв е съвсем друго.
4
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не го давайте обзаведен за да не се занимавате с безкрайни проблеми с печки,климатици,телевизори,стереоуредби,хладилници,съдомиялни тостери фурни още каквото се сетите. Не си давайте апартамента на неблагонадеждни хора.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мойто мнение е да не се използват посредници при отдаването на обикновен средностатистически имот,защото посредника и той взима такса и за бъдещия наемател става доста тежко,за скъпите имоти е оправдано донякъде,тъй като тях ги взимат платежоспособни
2
5
 
14
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
И шесто - ако не искат да напуснат, цяло чудо ще е да ги извадиш!
1
9
 
8
 
! Отговори
И така преди 5 години
1 някой който да ти плаща наема без да се бави.2 да не забива пирони където свари!3 да не руши предоставеното му обзавеждане умишлено!4 Да не гледа домашни любимци.5.да нява малки деца!