След тежкия инцидент край Своге: Кои са най-спешните мерки?

Щяха ли загиналите да са по-малко, ако имаха колани?
Обновена: 27 авг 2018 22:04 | 27 авг 2018 20:38, Екип на Bulgaria On Air
22

Тежкият инцидент край Своге постави отново на дневен ред обсъждането на мерките за безопасност по пътищата.

Кои са ключовите спешни мерки, които трябва да бъдат взети - коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR на Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Симеон Милушев от Сдружението на автобусните превозвачи.

Щеше ли броят на загиналите да е по-малък, ако в автобуса е имало предпазни колани?

"Дали трябва да има колани или не, е регламентирано от 2008 г. насам. Автобус, произведен след 2008 г., задължително трябва да има колани. При 20 метра пропаст не можем да кажем дали предпазните колани със сигурност ще помогнат", коментира в предаването Симеон Милушев.

Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи обаче е на друго мнение. Според него именно при 95% от пътните инциденти предпазните колани спасяват човешки живот.

"Коланът е полезен и спасява. Шофьорът е бил с колан и се е оттървал с леки наранявания. Има смисъл от коланите", заяви категорично Тодоров.

По думите му в конкретния случай има микс от фактори, които са допринесли за инцидента - превишена скорост, износен асфалт, пороен дъжд, разсейване на шофьора, завой... "Следствието трябва да установи кой е водещият", коментира Владимир Тодоров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
гатанка преди 5 години
Най- спешната мярка, е да махнат украшенията от пътищата, които се казват мантинела./А някои им казват ластици/Ако бяха ластици щяха да бъдат по-здрави.
20
1
 
3
 
! Отговори
Усилие преди 5 години
Ако имаше няколко Кутевчета бяха там и подпираха мантинелата,автобусът нямаше ,вероятно да се обърне!Стига вече бла бла,защо не е спазена задължителната скорост?Дисциплината,дисциплината народее!!!!
19
0
 
6
 
! Отговори
идиоти преди 5 години
***,какви колани в рейс бе?Строги мерки,страх от полицията,жестоки глоби и конфискация на МПС-това трябва.Министъра Ананиев и всички управляващи пародия политици-видяхте ли от Спешна помощ как спасяват хора и вместо 20% и уважение им дадохте 6.8% и заплахи!!!Това МЗ са за съд,съсипаха болниците,ще съсипят и СП!
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-спешните мерки е да не се краде в такива размери при строителството на каквото и да е било.
17
0
 
9
 
! Отговори
до 12 преди 5 години
Това е ясно приятелю, но тука въпроса е друг човешки грешки има и ще има и за напред ,въпроса е пътя да е направен така че когато някой направи грешки при шофиране да не става най лошото.И тука имаме човешка грешка + лошо проектиран път = жертви, а можеше да бъде Човешка грешка + добре проектиран път = ПТП без жертви,
16
0
 
10
 
! Отговори
11 преди 5 години
Е, не разбрах кои са най-спешните меркИ?!
15
0
 
7
 
! Отговори
до the патриот преди 5 години
добри клипчета си гледал явно , а такива с автобуси гледал ли си.Тези които са без колани излитат напред не пред стъклото а към седалката пред него ,от този удар седалката пред него се пречупва и тя излита напред , по този начин става една мешотина от избити седалки и хора.Както се сещаш хората претърпяват удар като от менгеме от двете седалки, при условие че всички пътници са без колани.При условие че всички имат колани седалките не се избиват от човешки удар в горната им част-
14
0
 
15
 
! Отговори
Брадвата преди 5 години
Спешно се търси нормална държава, в която да живеем, че тази е съсипана, но пъъък някои станаха доста по-богати, отколкото трябваше да бъдат на чистаческа заплата
13
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе масло ли е имало на този асфалт, че ще се пързаля бе?
12
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе сега е август месец. Не е януари. Няма лед. Всеки асфалт, с каквото и да е качество, с каквото и да е сцепление, би трябвало да удържи автобус, ако той се движи с 53 км/ч. Причината е друга.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Можем да направим молебен ли заклинания ли ,за хората в институциите.Може пък тези хора да вземат да се поразмърдат ,поразработят малко. Той народа си го брусите,ама айде и вие мръднете малко де моля.
10
2
 
12
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Гледал съм сумати катастрофи при които хората изхвърщат пред предния прозорец,претълкулват се и оцеляват, ако бяха останали в колата щяха да са на кайма!Божа работа е по-добре е да се кра по-бавно и спокойно за да няма такива работи!
9
0
 
7
 
! Отговори
??? преди 5 години
Що пък т р и е н е е забранена дума!!!
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименС намален коефициент на ***. Доколкото се разбра - два пъти по-нисък от нормата.
7
1
 
13
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Катастрофира ообществения договор да имаме НАША държава!Закривай и гаси лампите!!!
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може ли някой да ми обясни какво значи "износен асфалт", щом на асфалта няма дупки?Смеслено обяснение, моля!
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Унищожиха БДЖ за да може такива фирмички на наши хора да возят насам натам с раздрънканите си автобуси и ТИР-ове. Хем замърсяват природата хем са опасни хем правят задръствания хем износват пътищата.
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се ползват тези колани които минават през кръста ефекта ще е нулев. При това премятане на автобуса през покрив едва ли ще ви задържат на седалката. А тези мерки и теглилки ги слушаме от по4ти 25 години и нито мерките са мерки нито теглилките са теглилки. Тези превозва4ески фирми са все хора на някои 4овеци. Защо аз нямам фирма а бях кандидатствал и бях с изрядни документи и возила. Ами защото нямах гръб които да ме подпре и да ме избута напред пред хиените. Катастрофите няма да спрът никога.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като се обърне колата пътища много. Никой не си гледа работата. Всеки е протегнал криви кунки и иска пари без да дава нищо насреща.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основния проблем е манталитета на цялото народонаселение начело с "управляващите". Оправия няма да има ако ще пътя да е само за един единствен тъмен балкански субект.