Царски човек: Симеон без собственост? Не може!

Ако го изгонели от "Врана", дворецът щял да стане резиденция на друг
55
Царски човек: Симеон без собственост? Не може!
Снимка: Булфото, архив

Според ексдепутата от НДСВ и бивш областен управител на София Олимпи Кътев не може Симеон Сакскобургготски да бъде единственият човек в България, който да няма собственост.

Още по темата

Повод за коментара му е решението на Софийския градски съд, който присъди, че дворецът "Врана" е собственост на държавата, а не на бившия премиер Симеон Сакскобургготски.

"Ако се стигне дотам държавата да вземе двореца "Врана" и да напъди Царя от неговия дом, скоро там ще бъде резиденция на някои от тези хора, които икономисват от асфалта, или на някой от олигарсите, а мотивът ще бъде, че държавата няма пари да го стопанисва", категоричен беше Кътев пред bTV.

"Във "Врана" всичко беше използвано като чуждо. Беше даден на Съюза на българските писатели, там творяха социалистическата литература. Да сте чули обикновен български гражданин да е ходил и да е ползвал? Сега всеки, който пожелае срещу левче-две, може да го посети и да го види", посочи той.

Според него решенията на съда – правилни или неправилни, са взети, но битката продължава.

"Съществува и една независима съдебна инстанция извън България, която решава финално. През септември изтича 5-месечният срок, който съдът в Страсбург даде на българската държава и на наследниците на царското семейство да се споразумеят за тези имоти и да приключи тази сага. Царят подаде ръка преди няколко месеца и каза, че е готов да обсъдят и да се постигне споразумение", отбеляза Кътев.

По думите на бившия областен управител, ако не се стигне до споразумение, България може да бъде осъдена за милиони. Той даде пример с делата на гръцкия крал Константин и с румънския крал Михай, чиито имоти са били върнати.

През 1947 г. отечественофронтовското правителство на Кимон Георгиев одържавява всички частни имоти и вещи на царското семейство.

"Къде има в света има държава, която да одържавява държавно имущество? Ако тези дворци, вилици, чинии и чаши са били държавни, защо трябва да се одържавяват?", попита Олимпи Кътев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ako go vzeme nqkoi pod naem ot dyrzavata s cel stopanisvane i prevryshtaneto v turisticheski atrakcion e dobre , imota e na koronata ( to est dyrzaven ) ne e na Simo
21
1
 
19
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
За едно е прав. Стане ли държавно скоро в него ще се настани някой строител на пътища, банкер или застраховател ... :)
20
4
 
31
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
вьн от бьлгария и да не се врьща повече заради тази династия останахме111 000 кв км и 7 милиона лев няма да види от нас
19
1
 
25
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Симеончо да си търси имотите в кръчмите.....Там са му паричките.---В неговия случай казината. Още като дойде се говореше че Царя дължи страшно много пари на казината в Монако и Черна Гора. После Спас Русев също намекна нещо такова...
18
0
 
26
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Олимпи стана нарицателно как се подписва всичко като селски кмет. Доколкото съм запознат кралицата не притежава Уиндзор, какво ми ревете за Симо Рулетката? В Румъния всички дворци, които отнеха останаха държавна собственост и са музеи, поддържат се, кой е казал че някой ще живее вътре...Айде стига леберални драмички. Освен това той си има имоти - селската къща къде баща му я е купил. Да си ходи там.
17
1
 
30
 
! Отговори
???!!! преди 5 години
Бе ако *** навремето си бяха свършили работата така както требе сега нямаше да имаме проблеми с тоя НЕОБРАЗОВАН КОМАРДЖИЯ! Инак стига му толкоз българите си го направихме премиер и бая се НАЯДЕ тогава! СТИГА ТОЛКОЗ! Сега за имотите след като Фердинант е дошъл в БГ само с един куфар багаж и чифт долни ***! Е КАКВИ ИМОТИ МОЖЕ ДА ИМА ЕДИН ТАКЪВ БЕДЕН *** В БГ БРЕ!!!!!!???
16
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Симеончо да си търси имотите в кръчмите.....Там са му паричките. Я да каже колко пари е броил за " Врана" и тогава да казва,че това е негово. И аз искам така-дворец без пари!
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Симеончо да си търси имотите в кръчмите.....Там са му паричките. Я да каже колко пари е броил за " Врана" и тогава да казва,че това е негово. И аз искам така-дворец без пари!
14
0
 
37
 
! Отговори
хх преди 5 години
никакъв цар не е този крадлив дедо , достатъчно гори изсече господин Нямам Имотни Претенции
13
18
 
2
 
! Отговори
Край преди 5 години
Резиденцията е пасив а не актив. Една подобна сграда гълта пари за поддръжка и то доста а реално не носи пари. Що е зор да да се земе от цара не знам..
12
2
 
17
 
! Отговори
миро преди 5 години
До даРезединция Бояна е на Тодор Живков по тази логика!!!???:)))
11
1
 
27
 
! Отговори
миро преди 5 години
До Аз Напротив,единственния имот който е негов е в с.Баня Карловско!Фердинанд донесе от Германия връх Мусала??И обезщещиха Симеончо с хиляди декари гори в Рила,Подложени на масова сеч???
10
3
 
23
 
! Отговори
до 6 преди 5 години
Румънският крал Михай според нета, има малко британска, малко руска кръв, но основно си е румънец. Баща му е роден около Синая. А дядото на гърка се е женил за немска принцеса, но гръцкото е доминиращо! Така че, първо - нашия няма и капка българка кръв, и второ-твоите немски фамилии нали се сещаш къде да си ги навреш?
9
5
 
24
 
! Отговори
да преди 5 години
като иска собственост да си купи, бе..дворците са собственост на институцията ЦАР, а не персонално на Пешо, Гошо или Тошо !!!!А мненията на *** като тоя не означавати нищо за никой !!!!по същата логика оня безполовия Плевнелиев утре може да каже, че резиденция Бояна, която е обитавал в качеството си на президент (то пък един президент беше. .срам и чудо. ..) му принадлежи
8
1
 
25
 
! Отговори
To6 преди 5 години
Кътев, ОлимпиЙ абе гледай си старините, нали имаш къде да живееш и какво да папкаш. А т.н. цар има имоти, не ни будалкай.....
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като е нямало решение от съда, тоя дъртак защо се е самонастил в държавен имот, всеки като тръгне да влиза и излиза където му падне какво правиме. Oсъдеге го на 6 месеца затвор да му дойде акъла, как се влиза със взлом и пребройте всички вилици дали са си на мястото.
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3 Лъжеш се!Гръцката и румънската кралски фамилии са немски,нищо кръвно няма от двата народа.
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кви дворци бе какво е работил тоя, да си намери нормална работа на някой строеж.
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В кв. Изток имаше малък дворец - на Евдокия, ама царя го продаде още преди 20 години и го разрушиха и направиха комплекс с блокчета... Няма гаранции тук, че няма да продава и руши. Видя се вече и това бе много грозно.
3
3
 
28
 
! Отговори
Да, преди 5 години
но за разлика от гърка и румънеца, които са си по произход от съответните народи, нашия няма и КАПКА българска кръв! Какви имоти му се полагат, като не ги е придобило семейството му със собствени средства? Шут отзад, и да върви да оправя други наивници за 800 дни, ако някой му повЕрва де!