Царски човек: Симеон без собственост? Не може!

Ако го изгонели от "Врана", дворецът щял да стане резиденция на друг
55
Царски човек: Симеон без собственост? Не може!
Снимка: Булфото, архив

Според ексдепутата от НДСВ и бивш областен управител на София Олимпи Кътев не може Симеон Сакскобургготски да бъде единственият човек в България, който да няма собственост.

Още по темата

Повод за коментара му е решението на Софийския градски съд, който присъди, че дворецът "Врана" е собственост на държавата, а не на бившия премиер Симеон Сакскобургготски.

"Ако се стигне дотам държавата да вземе двореца "Врана" и да напъди Царя от неговия дом, скоро там ще бъде резиденция на някои от тези хора, които икономисват от асфалта, или на някой от олигарсите, а мотивът ще бъде, че държавата няма пари да го стопанисва", категоричен беше Кътев пред bTV.

"Във "Врана" всичко беше използвано като чуждо. Беше даден на Съюза на българските писатели, там творяха социалистическата литература. Да сте чули обикновен български гражданин да е ходил и да е ползвал? Сега всеки, който пожелае срещу левче-две, може да го посети и да го види", посочи той.

Според него решенията на съда – правилни или неправилни, са взети, но битката продължава.

"Съществува и една независима съдебна инстанция извън България, която решава финално. През септември изтича 5-месечният срок, който съдът в Страсбург даде на българската държава и на наследниците на царското семейство да се споразумеят за тези имоти и да приключи тази сага. Царят подаде ръка преди няколко месеца и каза, че е готов да обсъдят и да се постигне споразумение", отбеляза Кътев.

По думите на бившия областен управител, ако не се стигне до споразумение, България може да бъде осъдена за милиони. Той даде пример с делата на гръцкия крал Константин и с румънския крал Михай, чиито имоти са били върнати.

През 1947 г. отечественофронтовското правителство на Кимон Георгиев одържавява всички частни имоти и вещи на царското семейство.

"Къде има в света има държава, която да одържавява държавно имущество? Ако тези дворци, вилици, чинии и чаши са били държавни, защо трябва да се одържавяват?", попита Олимпи Кътев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този някой друг ще плати за двореца, двореца е държавна собственост. Сакса дължи наем за двореца през всичкото време дето са го ползвали Саксите незаконно.
1
1
 
19
 
! Отговори
Бож. преди 5 години
Е на кой друг може да стане резиденция царския дворец,ако не на друг цар? Дворецът на Българските царе е имот на Българската държава- не на предишния цар,че ако речем да си сложим цар от нова династия,той и неговите велможи ще трябва да спят на хотел или в частна квартира!