Каракачанов на стрелби в "Шабла": ВВС правят невъзможното!

Тази година в учебните полети били включени и нови летци
20
Каракачанов на стрелби в "Шабла": ВВС правят невъзможното!
Снимка: БТА

Въпреки ограничените ресурси Военновъздушните сили се подготвят и правят дори невъзможното, за да могат да обучат летателния състав да изпълнява своите задачи по защита на въздушното пространство на България.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на зенитния полигон "Шабла", където заедно с началника на отбраната генерал Андрей Боцев наблюдава съвместни тренировъчни полети на екипажи от състава на изтребителната и щурмовата авиация.

Той поздрави пилотите, че в условия на финансов недоимък дават всичко от себе си, за да защитават суверенитета на България.

Пилотите на МиГ-29 от състава на 3-та авиобаза Граф Игнатиево до 31 август ще изпълняват полети за провеждане на отстрели, експериментални и бойни стрелби с излитане и кацане от летище Граф Игнатиево. Стрелбите са с авиационни управляеми ракети, включени в боекомплекта на МиГ-29, и са по два типа цели - светеща парашутна мишена СПМ-100 и радиоуправляема мишена R-01.

Целта на подготовката е летците да подобрят своите умения за работа с комплекса за въоръжение на МиГ-29 и да повишат бойните си способности, съобщиха от Министерството на отбраната.

В тренировъчните полети на екипажите от изтребителната авиационна ескадрила на авиобаза Граф Игнатиево участват и пилоти на Су-25, инженерно-технически и осигуряващ състав от Базата за предно разполагане – Безмер. Полетите се изпълняват от летище Балчик.

Целта е екипажите на Су-25 да усъвършенстват техниката си на пилотиране и самолетоводене на малки и пределно малки височини. Освен това те ще изпълняват и полети за навигационно бомбопускане на светеща парашутна мишена СПМ-100 за осигуряване на стрелбите на своите колеги от 3-та авиобаза Граф Игнатиево.

"Особеното през тази година е, че имахме възможност, независимо от ограниченията, да включим в подготовката и нови летци, което за мен е голям успех", каза командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Той отбеляза че подготовката се провежда в доста сложна метеорологична обстановка - превалявания и гръмотевична дейност и на двете летища, но това не е попречило на екипажите от ВВС да изпълнят успешно поставените задачи.

Според нормативите в страните-членки на НАТО максималният нальот за поддържане и изграждане на бойни способности на пилотите е 180 ч. Минимумът, който е заложен в нормативните документи, е 120 ч. нальот и целта е с повишаване на ресурсите да бъде осигурен, за да бъдат спокойни при изпълнение на задачите летателният и инженерно-техническият състав.

В тази връзка Каракачанов припомни, че процедурата за доставка на нов тип изтребител предполага първите самолети да бъдат доставени в срок от 3 години след сключването на договор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
А агънце ще има ли за шишо
19
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Стига с този "финансов недоимък"!Той ли е причината търбусите ви да се подуват така скоростно?Или сте оплодени от демонокрацията?
18
0
 
4
 
! Отговори
Arsenal преди 5 години
Единственото спасение за днешните пубертета е казармата,там се става истински мъж.А днес под път и над път джендърчета и лекота.България има нужда от достойни мъже и хора с морал.
17
2
 
5
 
! Отговори
Отвратен преди 5 години
Какъвто министъра такава и армията. "Патриот" министър "патриотична" армия.
16
1
 
15
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Как с два изтребитела и три щурмовика имаме три авиобази.
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешно е, че сме си защитавали суверенитета.Как може да защитаваш нещо, което не притежаваш?
14
4
 
9
 
! Отговори
запасняк преди 5 години
Братко нима се криеш под анонимноста си Навярно си кадрови войник и се срамуваш да споделиш че вмедсто с тактически заниятия Ви уплътняват времето с окопаване на градинки тесане на трева само да не бездействате Поради това унижение не дочаках края на договора си .Аз отидох да се уча да воювам и защитавам отечеството си а не да се занимавам с несвойствени неща противни на военното изкуство и наука .
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щях да се спукам от смях, докато четох тая статия. Само човек, който не познава реалността, може да вземе насериозно тия брътвежи.
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой от по долу ,,изказалите се" умни философи да е помирисвал казарма? Да е бил на занятие на полигона в Шабла? По кротко пубери пъпчиви между електронната и истинската армия има ОГРОМНА разлика. Смешни деца,със смешни приказки!! Играйте си електонните игри и не се бутайте при големите,мушмороци глезени и неопитни!
11
6
 
7
 
! Отговори
гого преди 5 години
пълни 80% сте, не ви трябва армия, аскер ви трябва, да се радвате на него, ама аскера и солдатите нещо се сдушиха та не знам да не цъфнат солдатите първи...
10
3
 
3
 
! Отговори
до8 преди 5 години
то в Румъния по често падат мигове, стой си тук
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" Той поздрави пилотите, че в условия на финансов недоимък ... "".................Защо "недоимък" ... нали Бойко каза, че бюджета е с излишък. Кой лъже тук ?Каракачанов ако малко свали шкембето, армейския бюджет може и на плюс да излезе
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тез *** пак ще направят някой сакатлък с такваз армия врагове не ни трябват, по една метла и да метат градинки. Отивам да се евакуирам в Румъния, докато свършат ученията.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5Е па ние и музеи като хората нямаме така че няма какво да извадим оттам.
6
3
 
7
 
! Отговори
ФърчиКоптер преди 5 години
"включени и нови летци" - Може би старите отказват да летят ?
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви стрелби провеждат с прашки ли стрелят да внимават да не уцелят някой самолет, че те не останаха и ще трябва да вадят каквото има от музеите.
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Далекопровода враг на всеки Кугър.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абее важното е жертви и щети да няма на края, че напоследък българските ВВС, а не са се качили на някоя хвърчилка, а не са я буторясали.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така се извиняваме, че сме некадърници и се докарваме до герои.
1
2
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Невъзможното за ВВС са стрелби в Шабла, до там я докарахме.