Обичан от народа, герой или... Какъв владетел е бил цар Борис III?

Докато съм цар, българска майка няма да върже черна забрадка заради загинал във война син или съпруг!
Обновена: 28 авг 2018 18:09 | 28 авг 2018 17:45, Елка Василева
234
Обичан от народа, герой или... Какъв владетел е бил цар Борис III?
Снимка: kingsimeon.bg

Преди 75 години, към края на дъждовния 28 август 1943, Радио София съобщава за смъртта на 49-годишния цар Борис Трети. С какво трябва да бъде запомнен последният монарх, управлявал самостоятелно България?

"Борис е бил герой. Той е блокирал напълно Айхман и е защитавал българските евреи". Тези думи са произнесени през 1961 година от главния израелски обвинител Яков Бар-Ор на процеса в Ерусалим срещу Адолф Айхман, един от главните организатори на Холокоста, пише Дойче веле.

По време на процеса е събран огромен доказателствен материал за ролята на цар Борис Трети в най-ужасното престъпление през Втората световна война. Заради спасяването на българските евреи на 18 май 1994 година еврейските организации в САЩ посмъртно удостояват Борис Трети с наградата "Морален държавник".

По време на войната България е съюзник на нацистка Германия. Но Борис не само запазва дипломатическите отношения с Москва, а и не изпраща нито един български войник на Източния фронт и дори категорично забранява на младежи-бранници да се включват като доброволци във войната против болшевишка Русия. Неслучайно и до ден-днешен оценките за живота и делото на последния монарх, управлявал самостоятелно България, често пъти са доста противоречиви.

"Равнозначно на мъдрост"

Според историка Андрей Пантев няма никакво съмнение, че Борис Трети е бил популярен сред народа. "Той е бил силно впечатлен от съдбата на баща си цар Фердинанд. Ето защо в много отношения се е стремял да не стига до крайностите, които доведоха до абдикацията на Фердинанд. Така например монархът не допуска фашизоидни или екстремистки елементи като Ванче Михайлов да заемат постове във властта", обяснява Пантев.

Според него бедата е, че събитията и личностите от онзи период често пъти се гледат като черно-бял филм. "За един държавник от ранга на цар Борис Трети не може да се говори, че е само велик или че е само негодник", казва историкът. По неговите думи през Втората световна война на Борис му се е наложило да присъедини България към Тристранния пакт, защото си е дал сметка, че Германия неизбежно ще окупира Балканите.

Пантев твърди и друго: популярността на цар Борис Трети се дължи в голяма степен на факта, че той се е съобразявал с живота на обикновените хора. Царят прозорливо е уловил обществените настроения срещу предаването на българските евреи и с риск да пострада от гнева на Хитлер е спрял изпълнението на позорната сделка "Белев-Данекер". "Във всичко е проявявал умереност, което в тогавашните условия е било равнозначно на мъдрост", обобщава Пантев.

"Трагедията на българския монарх"

Философът Калин Янакиев припомня на свой ред, че цар Борис се е възползвал от антидемократичния преврат през 1934 година, за да укрепи властта си. Според Янакиев действията на Борис са предопределени от местоположението на неговото царство.

"Тази част от Европа винаги е имала нещастието да се превръща в жертвоприношение след всеки голям конфликт. България не изпрати войски на Източния фронт, но това не я спаси от агресията на болшевишка Русия. В този смисъл способността на цар Борис Трети да лавира между Германия и нейните противници не бива да се преувеличава. Съдбата на България като жертва на съветската експанзия е била предопределена. Трагедията на българския монарх е липсата на избор, който да промени хода на историята в благоприятна за България посока", смята Янакиев.

Според него епохата на Борис Трети странно наподобява на т.нар. "нелиберална демокрация", прокламирана понастоящем от унгарския премиер Виктор Орбан. И все пак царуването на Борис не е автократично, а още по-малко пък е диктатура, уточнява историкът Андрей Пантев.

Двамата професори са единодушни, че след Първата световна война българската икономика постига големи успехи. Първоначално страната е стопански съсипана, дала е 150 хиляди жертви и е изгубила сериозни територии. Освен всичко друго България трябва да изплаща огромни репарации на победителите и да изхранва 300 хиляди бежанци, прокудени от Македония, Тракия и Добруджа.

По време на 25-годишното управление на Борис Трети брутният вътрешен продукт на предимно земеделската дотогава страна нараства повече от два пъти и достига приблизително 25 милиарда долара - приравнено към покупателната сила на долара през 1990 година. По време на Втората световна война производството се задържа на  предвоенните равнища, а външнотърговският баланс остава положителен.

България подобрява отношенията със своите съседи, а царят провежда политика за мирна ревизия на Ньойския договор, който тежко обременява българите. В резултат от тази политика страната не само си връща Южна Добруджа, но и се сдобива с допълнителен международен авторитет в разгара на избухналата вече нова световна война. Американското списание "Тайм" дори обявява цар Борис за световна личност на месец януари 1941 година и публикува снимката му на корицата - нещо, което и до днес не се е случвало на друг български държавник.

"Докато съм цар..."

"Докато съм цар, българска майка няма да върже черна забрадка заради загинал във война син или съпруг!", зарича се цар Борис Трети, още когато като престолонаследник воюва на Солунския фронт в края на Първата световна война. И изпълнява това свое обещание, което Андрей Пантев нарича "мъжествен акт".

Според историка популярността на Борис като "Добрия цар" не е само фолклор, а се дължи на неговото реално поведение. "Поуките за българската политическа класа от това управление са, че когато успееш да запазиш в неимоверно трудни условия равновесието и достойнството на нацията си, историята винаги те награждава с дългосрочен кредит на доверие. Най-добрата илюстрация на този кредит бе кариерата на сина му Симеон в България. Неговата популярност в началото се дължеше почти изцяло на делата на баща му", твърди Пантев.

Последният акт от трагичния край на Третото българско царство е оскверняването и впоследствие взривяването на гроба на царя, извършени през 1946 и 1949 година от група комунистически екстремисти, предвождани от Лев Главинчев.

"Само еретическа религиозна страст може да обясни начина, по който комунистите изтриват миналото на народите. Това, което вършат с гроба на Борис, а и с всички живи или вече убити, които не са подкрепили комунистическата диктатура, напълно се вписва във варварската същност на тази квазирелигиозна доктрина и водената от нея истинска религиозна война. Те отричат основни човешки ценности като историческа памет, респект към личността, национален суверенитет и идентичност. Всичко това е трябвало да бъде изтрито", обобщава философът Калин Янакиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още по темата: Цар Борис Трети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
2
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 години
Цар Борис III е един от най-великите държавници и царе, направил толкова много за България. Но Андрей Пантев пише глупости и простотии за Иван Михайлов /той го нарича Ванче/. Иван Михайлов е един от най-великите българи и защитници на българщината в Македония. Той не е "фашизоиден" или "екстремистки елемент", като го нарича комунистът Пантев. Освен това Пантев трябва да знае, че Иван Михалов никога не се е занимавал с политика и не е искал да влиза във властта. Той е български революционер.
208
5
 
0
 
! Отговори
Тахо Шайбата преди 5 години
То на такива писачи само баламурници кълват. Владетел ала бала... И *** пише отдолу.
207
6
 
2
 
! Отговори
добруджанец преди 5 години
Някои от пишещите разглеждат фактите както на тях им изнася.То бива преиначаване но Вие минахте македонците бе братя.
206
7
 
8
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Простия български народ не заслужава такъв цар. Трябва да дойде един с камшик
205
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом не е научил децата си да не придевяват искове за чужди имоти. Какъв мислите, че е този човек.
204
13
 
4
 
! Отговори
extremist преди 5 години
До АНОНИМЕН 211 : НЕ САМО ПРЕД КЕВОРКЯН сакскобурга СЕ ПРЕДСТАВЯШЕ ЗА БЕЗКОРИСТЕН ИДЕАЛИСТ....ТОГАВА (КАКТО И СЕГА) НА НАС БЪЛГАРСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ МНОГО НИ СЕ ИСКАШЕ НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА ДА ЗАСТАНЕ НЕ-КОРУМПИРАН ЧОВЕК, С НАДЕЖДАТА НЕЩО ДА БЪДЕ НАПРАВЕНО ЗА БЪЛГАРИЯ...."800 ДНИ - ВЕРВАЙТЕ МИ"
203
28
 
9
 
! Отговори
???? преди 5 години
Борис !!! не еспасил евреите, а БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА и БЪЛТГАРСКИЯ НАРОД ! Той е бил предупреден,че ако изпрати евреите, ще бъде отлъчен от църквата! С неговото съгласие се организира 9-юнския преврат и убийството на Стамболийски ,той въвлича България на страната на Германия през Втората световна война! Вредите, които нанасят на България фамилията Кобур-Готски са неизброими !
202
5
 
10
 
! Отговори
extremist преди 5 години
НЕЩО НЕ ВИ КЕФИ ИСТИНАТА, А ....
201
11
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
До extremistПри едно интервю на Симеон с Кеворкян на въпроса на Кеворкян след като се завърне в България ще си търси ли имоти ще иска ли връщане на всичко което са ползвали отговора беше крайно отрицателен,той идвал за да оправи България,Е оправисе за 800 дни,*** ЧЕ ВЯРВАЙ
200
4
 
3
 
! Отговори
МОНАРХИСТА преди 5 години
Шуми Марица окървавенаЛеве-десни, леви-десни ще ви изпратим с погребални песни, за комунизма и демокрацията е готова кастрацията!!!
199
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, Борис не изпраща нито един български войник на Източния фронт. Не защото не иска, а защото не смее - да сте чували за констатацията "...те ще преминат на руска страна с духовата музика начело"... Обаче, изпраща достатъчно войска в окупираните от Германия Гърция и Югославия та няколко немски дивизии да заминат на Изток... Уж, че Борис е освободител и обединител... Дъвка за народа... Фактите се оказват по- различни..
198
24
 
5
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Какъв владетел е бил цар Борис III? - БОРИС No: 3 E ЛИЦЕМЕРЕН, ШИЗОФРЕНИЧЕН МЕГАЛОМАН АВТОКРАТ. БОРИС No: 3 НЕ МОЖЕ ДА ИМА ТИТЛА "ЦАР" ЩОТО НИКОЙ НЕ ГО КОРОНОВАЛ...борисчо ХИТРЕЦА ОРГАНИЗИРА ПРЕВРАТ СРЕЩУ ИЗБРАНИЯ ОТ НАРОДА НИКОЛА МУШАНОВ И ГО СМЕНЯ С КИМОН ГЕОРГИЕВ.НА 3 МАРТ 1943 , борисчо НАТОВАРВА НА ВЛАКОВЕ 11363 ЕВРЕИ ОТ МАКЕДОНИЯ, БЕЛОМОРИЕТО И ПИРОТСКО И ГИ ПРЕДАВАТ В ЛОМ НА ГЕРМАНЦИТЕ - ОЦЕЛЯВАТ 300.....
197
6
 
13
 
! Отговори
extremist преди 5 години
"Борис е бил герой...." ТОВА ДАЖЕ И ГЪОБЕЛС ГО ПОТВЪРЖДАВА В ЛИЧНИЯ СИ ДНЕВНИК:"ИСТИНСКИ НАРОДЕН ЦАР"
196
16
 
3
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Но Борис не само запазва дипломатическите отношения с Москва, а и не изпраща нито един български войник на Източния фронт - КОЛКО ЕЛЕГАНТНО ЗАМАЗВАНЕ НА ИСТИНАТА:БЪЛГАРИТЕ УЧАСТВАТ С РУМЪНЦИТЕ В ПОДКРЕПА НА НАЦИСТИТЕ НА ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ...
195
5
 
2
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 204Като започнеш от немските машини с плочки от преди Втората световна война замацани с червена боя, минеш през цялата собственост на хората и стигнеш до личното имущество, земя, сгради, *** и каквото друго са можели да откраднат!
194
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Като не знаеш - поинтересувай се . Може и да научиш каква "вода ненапита" е бил Ванче Михайлов и колко хора са пратени в село Невратно по негова повеля...
193
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До iceblast88 Кои са машините, боядисани в червено? Тракторите "Универсал" и "Фордзон", онези, които вместо гуми имаха едни големи шипове, като клинове, на задните колелета ли ???
192
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съветите които бяха дружки с фашистите и заедно разпалиха войната, после търсят оправдание да издоят българския народ защото са победители.Ей затова не вярвам на англо-американците. Защото храниха и поиха руснаците за да вилнеят в България. А нас ни държаха зад желязната завеса.
191
5
 
11
 
! Отговори
Корнелия Нинова преди 5 години
Вашите пари са наши, затова сме богаташи!
190
6
 
22
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 198Първо всички българи загинали през ПСВ са загинали с идеята за национално обединение на всички територии населени с българи!Второ-пропуснати ползи ли? България е фалирала 4 пъти докато е управлявана от комунисти и сега е на път към пети фалит! Изклани са без съд всички по умни хора и сме върнати 1000 години назад. Затова сме на дъното в Европа, защото цветът на нацията е заличен, нещо което дори и турците не са направили. Откраднат е поминъка на хората и затова сега сме бедни! КОМУНИСТЕ!