Обичан от народа, герой или... Какъв владетел е бил цар Борис III?

Докато съм цар, българска майка няма да върже черна забрадка заради загинал във война син или съпруг!
Обновена: 28 авг 2018 18:09 | 28 авг 2018 17:45, Елка Василева
234
Обичан от народа, герой или... Какъв владетел е бил цар Борис III?
Снимка: kingsimeon.bg

Преди 75 години, към края на дъждовния 28 август 1943, Радио София съобщава за смъртта на 49-годишния цар Борис Трети. С какво трябва да бъде запомнен последният монарх, управлявал самостоятелно България?

"Борис е бил герой. Той е блокирал напълно Айхман и е защитавал българските евреи". Тези думи са произнесени през 1961 година от главния израелски обвинител Яков Бар-Ор на процеса в Ерусалим срещу Адолф Айхман, един от главните организатори на Холокоста, пише Дойче веле.

По време на процеса е събран огромен доказателствен материал за ролята на цар Борис Трети в най-ужасното престъпление през Втората световна война. Заради спасяването на българските евреи на 18 май 1994 година еврейските организации в САЩ посмъртно удостояват Борис Трети с наградата "Морален държавник".

По време на войната България е съюзник на нацистка Германия. Но Борис не само запазва дипломатическите отношения с Москва, а и не изпраща нито един български войник на Източния фронт и дори категорично забранява на младежи-бранници да се включват като доброволци във войната против болшевишка Русия. Неслучайно и до ден-днешен оценките за живота и делото на последния монарх, управлявал самостоятелно България, често пъти са доста противоречиви.

"Равнозначно на мъдрост"

Според историка Андрей Пантев няма никакво съмнение, че Борис Трети е бил популярен сред народа. "Той е бил силно впечатлен от съдбата на баща си цар Фердинанд. Ето защо в много отношения се е стремял да не стига до крайностите, които доведоха до абдикацията на Фердинанд. Така например монархът не допуска фашизоидни или екстремистки елементи като Ванче Михайлов да заемат постове във властта", обяснява Пантев.

Според него бедата е, че събитията и личностите от онзи период често пъти се гледат като черно-бял филм. "За един държавник от ранга на цар Борис Трети не може да се говори, че е само велик или че е само негодник", казва историкът. По неговите думи през Втората световна война на Борис му се е наложило да присъедини България към Тристранния пакт, защото си е дал сметка, че Германия неизбежно ще окупира Балканите.

Пантев твърди и друго: популярността на цар Борис Трети се дължи в голяма степен на факта, че той се е съобразявал с живота на обикновените хора. Царят прозорливо е уловил обществените настроения срещу предаването на българските евреи и с риск да пострада от гнева на Хитлер е спрял изпълнението на позорната сделка "Белев-Данекер". "Във всичко е проявявал умереност, което в тогавашните условия е било равнозначно на мъдрост", обобщава Пантев.

"Трагедията на българския монарх"

Философът Калин Янакиев припомня на свой ред, че цар Борис се е възползвал от антидемократичния преврат през 1934 година, за да укрепи властта си. Според Янакиев действията на Борис са предопределени от местоположението на неговото царство.

"Тази част от Европа винаги е имала нещастието да се превръща в жертвоприношение след всеки голям конфликт. България не изпрати войски на Източния фронт, но това не я спаси от агресията на болшевишка Русия. В този смисъл способността на цар Борис Трети да лавира между Германия и нейните противници не бива да се преувеличава. Съдбата на България като жертва на съветската експанзия е била предопределена. Трагедията на българския монарх е липсата на избор, който да промени хода на историята в благоприятна за България посока", смята Янакиев.

Според него епохата на Борис Трети странно наподобява на т.нар. "нелиберална демокрация", прокламирана понастоящем от унгарския премиер Виктор Орбан. И все пак царуването на Борис не е автократично, а още по-малко пък е диктатура, уточнява историкът Андрей Пантев.

Двамата професори са единодушни, че след Първата световна война българската икономика постига големи успехи. Първоначално страната е стопански съсипана, дала е 150 хиляди жертви и е изгубила сериозни територии. Освен всичко друго България трябва да изплаща огромни репарации на победителите и да изхранва 300 хиляди бежанци, прокудени от Македония, Тракия и Добруджа.

По време на 25-годишното управление на Борис Трети брутният вътрешен продукт на предимно земеделската дотогава страна нараства повече от два пъти и достига приблизително 25 милиарда долара - приравнено към покупателната сила на долара през 1990 година. По време на Втората световна война производството се задържа на  предвоенните равнища, а външнотърговският баланс остава положителен.

България подобрява отношенията със своите съседи, а царят провежда политика за мирна ревизия на Ньойския договор, който тежко обременява българите. В резултат от тази политика страната не само си връща Южна Добруджа, но и се сдобива с допълнителен международен авторитет в разгара на избухналата вече нова световна война. Американското списание "Тайм" дори обявява цар Борис за световна личност на месец януари 1941 година и публикува снимката му на корицата - нещо, което и до днес не се е случвало на друг български държавник.

"Докато съм цар..."

"Докато съм цар, българска майка няма да върже черна забрадка заради загинал във война син или съпруг!", зарича се цар Борис Трети, още когато като престолонаследник воюва на Солунския фронт в края на Първата световна война. И изпълнява това свое обещание, което Андрей Пантев нарича "мъжествен акт".

Според историка популярността на Борис като "Добрия цар" не е само фолклор, а се дължи на неговото реално поведение. "Поуките за българската политическа класа от това управление са, че когато успееш да запазиш в неимоверно трудни условия равновесието и достойнството на нацията си, историята винаги те награждава с дългосрочен кредит на доверие. Най-добрата илюстрация на този кредит бе кариерата на сина му Симеон в България. Неговата популярност в началото се дължеше почти изцяло на делата на баща му", твърди Пантев.

Последният акт от трагичния край на Третото българско царство е оскверняването и впоследствие взривяването на гроба на царя, извършени през 1946 и 1949 година от група комунистически екстремисти, предвождани от Лев Главинчев.

"Само еретическа религиозна страст може да обясни начина, по който комунистите изтриват миналото на народите. Това, което вършат с гроба на Борис, а и с всички живи или вече убити, които не са подкрепили комунистическата диктатура, напълно се вписва във варварската същност на тази квазирелигиозна доктрина и водената от нея истинска религиозна война. Те отричат основни човешки ценности като историческа памет, респект към личността, национален суверенитет и идентичност. Всичко това е трябвало да бъде изтрито", обобщава философът Калин Янакиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още по темата: Цар Борис Трети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
2
 
3
 
! Отговори
проблема е преди 5 години
Че не ни се чете.Както написаното от едната така и от другата страна.После си прави изводите
148
6
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
До iceblast88Защо не ни кажеш за нещо за глада в Бенгалия 1943 г. англичаните съвсем съзнателно принуждават 2 милиона да умрат от глад. Масовия глад в Индия свършва след като са изгонени англичаните.
147
2
 
8
 
! Отговори
добруджанец преди 5 години
Може да се говори за авторитаризъм,тоталитаризъм и национализъм.Но само толкова.За Корона от тръни да.
146
6
 
23
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Ами прочетете книгата "Корона от тръни"от Стефан Груев,и ще разберете какъв е бил Цар Борис III,и защо са го обичали българите.Лесно е.
145
10
 
19
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До 50 000 леваА ти какво очакваш да е наказанието за терористи които взривяват бомба на погребение и то във църква с цел убийство? Да ги галят с перце ли? За комуниста свети неща няма, ни църква, нито детски живот, нищо! А това, че същите *** са искали да заличат Русе като взривят всички горива на склад в ЖП гарата, влизащи в България? Не си го чувал нали? Като ги хванали знаеш ли какво казали? По добре един цял избит град, от колкото да няма комунизъм. И ти защитаваш тези терористи?
144
2
 
11
 
! Отговори
добруджанец преди 5 години
Фашизъм в България?Думата е италианска но идва от Рим.Сноп пръчки носени от лекторите.Но у нас за съжаление нямате Фашизъм. За пръв път говори за него Мусолини. Това го имаше дори и в учебниците преди 1990
143
4
 
2
 
! Отговори
А на кого? преди 5 години
Иска да помогне- На народа. Пред НАМАЛЕНИЯ СЪСТАВ НА СВ. СИНОД НА БПЦ ГО КАЗВА, ПОНЕЖЕ САМИТЕ АРХИЕРЕИ ПЪРВОНАЧАЛНО СА ЗАБЛУДЕНИ, ЧЕ ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИЯТА Е ПОЛЕЗЕН, В БОРБАТА НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА, СРЕЩУ ВСИЧКИ ДЕНОМИНАЦИИ И ЕРЕСИ. ТОВА ЩЕ РЕЧЕ- ИСКА ДА Е ПОЛЕЗЕНДОРИ И НА БПЦ В ТЯХНАТА БОРБА СРЕЩУ УПОМЕНАТОТО ОТ МЕН, ПО- ГОРЕ
142
16
 
14
 
! Отговори
50 000 лева преди 5 години
Продължавайки традициите на османския башибозук и подобно на джихадистите от ИД, фашисткия режим на Борис 3-ти, до 09.09.1944, е плащал за една отрязана партизанска глава по 50 000 лева. Още през 1942 година Борис и българското правителство обявяват награда за отрязани глави на партизани, възлизаща на 50 000 лева, за отрязана глава на обикновен партизанин. Ако главите принадлежали на партизански командир, политкомисар от бригада, голям партизански отряд, сумата за такава глава достигала до 100 000 лева.
141
13
 
14
 
! Отговори
9-ти юни преди 5 години
На 9-ти юни 1923 година имаше военно фашистки преврат, с подкрепата на монарха Борис 3. В резултат на този преврат, от 1923 до 1925 година бяха избити над 25 000 (двадесет и пет хиляди) българи. Между тях Гео Милев, Йосиф Хербст, Сергей Румянцев и други.
140
6
 
12
 
! Отговори
без пардон преди 5 години
В слово от 15.04.1943 г. пред Малкия съвет на Светия синод на БПЦ, Борис 3 заявява, че духът на еврейството е пагубен за човечеството и колкото по-бързо човечеството се отърве от еврейското влияние, толкова по-бързо ще се засилят патриотизмът и националния дух.
139
8
 
12
 
! Отговори
АЗ76 преди 5 години
"нас червеното знаме УБИ ни..." :)надсирането да продължи - СЕГА! ХА-ХАААА :)
138
2
 
10
 
! Отговори
Олигарх преди 5 години
До Огнян Онянчо присъдите след 09.09.1944 са в името на народа...? За народния съд няма да говоря щото си бил в ташаците на прадядоси ***..!
137
14
 
17
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До bolbovПатриот и комунист няма как да са в едно изречение. Единия мисли за държавата, а другия е роб и предател. Червения мор има само едно място и то е ада. Всички предатели които са приели тази болест в сърцето си, е редно да се отделят и лекуват в лудницата. Само психично болен човек може да е комунист, а това го прави несъвместим с патриотизма.
136
20
 
10
 
! Отговори
bolbov преди 5 години
Всички български патриоти, са и истински комунисти,защото като генезис българският народ има влечение към идеите за равенство и братство основополагащи идеи на Червената идеология.
135
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До iceblast88И това велико прозрение какво общо има с Борис Трети? Като че ли по негово време само кадърници са просперирали. Имало си е от всичко гадно в едно общество, такова, каквото е - сигурно е имало и корупция, и некадърни управници и крадци. С това вече трябва да се престане. Има много по - големи и важни неща, за които да се мисли. Връщането назад, особено когато се прави тенденциозно, не води до нищо добро.
134
13
 
15
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До 140Това за което говориш ти е величието на СССР-ужасния глад причинен в Украйна по заповед на Сталин.Макар,че хората са измирали от глад,Сталин е искал да покаже колко велик е комунизма и е изнасял жито.През 1933 кани журналисти от цяла Европа, настаняват ги в точно определено село,където верни на партията предатели обикалят в заредено до пръскане село,за да покажат на светът, че комунизма е велик. Затова украйнците избиват повече руснаци и от нацистите! Това за което говориш ти е комунизъм!
133
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизмът в България го докара триото Рузвелт, Чърчил и Сталин в Ялта. Така се договориха ГОЛЕМИТЕ. А нас никой не ни попита.
132
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страшно големи успехи са постигнати хората са умирали от глад.Питайте ако имате някой жив възрастен роднина след 1920- та роден каква беднотия и мизерия е било.Хората са си продавали децата на улицата за да не умрат другите от глад.Момичетата са вървяли в богаташките къщи и чифлици като прислужници и сексуални играчки а момчетата по нивите и манифактурите.Имало и е елит разбира се.Фабриканти,политици,оядени държавни чиновници прогнили от корупция адвокати и спекуланти.
131
6
 
6
 
! Отговори
добруджанец преди 5 години
Все пак от спора печЕли по знаещият iceblact88.А с някои хора не се спори те са като кон с капаци.Учете се бе!
130
3
 
9
 
! Отговори
въпроса е преди 5 години
Крайовската спогодба.С не е само под немски а и съветско участие.Факт е обаче че от нея България и царя печелят.Без кръв,война и жертви.Русе,все пак по казахте доста знания.Браво!