Румъния лови български работници! Плащат добре – 1500 лева

Предпочитат се мъже, които поне малко да знаят румънски
28 авг 2018 20:30, Елка Василева
196
Румъния лови български работници! Плащат добре – 1500 лева
Снимка: архив, Булфото

Северната ни съседка Румъния става привлекателна за търсещите работа.

Страната отвъд Дунав агресивно привлича българи в химическата промишленост и строителството, тъй като средната заплата там е между 1300 и 1500 лева.

Търсят се мъже, които да знаят румънски и да живеят в Северозападна България.

Вече над 240 души от Видинско и Русенско всеки ден преминават река Дунав.

Минималната заплата в Румъния е 1900 леи, което е над 800 лв., докато у нас тя е 510 лв.

Данните са от проучване на заетостта в 8 български области и 7 румънски погранични региона. То е осъществено в рамките на европейския проект BG RO Mobility, пише "24 часа".

Русенското сдружение "Европейски център за подкрепа на бизнеса" е българският партньор в съвместното проучването част от Програма Интеррег V-A Румъния - България 2014-2020.

Двата екипа са анализирали ситуацията с работната ръка в 7 окръга в Румъния - Мехединц, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Кълъраш и Констанца и 8 области в България - Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра и Добрич.

Хората, които работят отвъд брега на Дунав, са наети главно в цехове и заводи за производството на пластмасови изделия, както и в строителството.

Предпочитани от румънските работодатели са мъже, гледа се положително, ако владеят поне малко румънски. Комбинация с английски език е още по-търсена. Толерират се кандидати с опит между 1 и 3 г.

Някои хващат корабче сутрин или минават по Дунав мост, работят и се прибират да спят у дома. Българите могат да заемат всякакви позиции в Румъния без местата в държавната администрация.

72% от румънските фирми имат нужда от работници, а половината места в селското стопанство са незаети.

Допълнително облекчение за българите е, че европейската мрежа за заетост EURES покрива част от разходите по намиране на работа извън страната - пътуване за интервю, разходи по преместване, езиково обучение, признаване на квалификация и пр.

58% от живеещите в Северна България са готови да работят в Румъния, ако получат предложение. Само 19% никога не биха го направили.

В окръзите Телеорман и Долж търсят работници за производството на електрически двигатели, а в Олт и Мехединц - за производство на авточасти и двигатели. Информационните технологии са застъпени най-вече в Констанца и Кълараш, а производството на пластмасови изделия и метални изделия за строителството са сектори, изпитващи недостиг на кадри в почти всички румънски окръзи с изключение на Телеорман. Далекосъобщенията може да осигурят заетост и в 7-те румънски окръга. В Констанца, Гюргево и Мехединц предлагат още работа в строителството на плавателни съдове.

Досега българите предпочитаха главно по-богатите държави от ЕС като Германия, Великобритания, Испания и Италия, а Румъния е нова тенденция в търсенето на работа. В същото време българските фирми изпитват остър недостиг на работници.

По прогноза на Асоциацията на индустриалния капитал в България в следващите 5 г. ще липсват 500 хил. души. Но у нас дори за инженери се предлагат заплати от 1000 лв., които са по-ниски от румънските за работници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Но у нас дори за инженери се предлагат заплати от 1000 лв., които са по-ниски от румънските за работници."С едно изречение се обобщава картинката. Работодателите гледат да пестят от заплати, вместо да оптимизират производствените си разходи с инвестиции примерно. Що се правят на ушипани тогава.
155
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 10 години мои приятел работи в Белград като инженер. Заплатат му е над 2 500 лв. Цените са двоино по ниски. Цигарите и храната които са наи голямото перо в семеиният бюджет са троино по ниски. .Същата длъжност в БГ заплащането е 1 500 лв. Заплатата в Сърбия след воина унищожена икономика и въпреки това са по добре заплатени от нас. Трябва да ни светне лампи4ката 4е нещо не е наред в мутроландия.
154
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СигурноДобре дошъл, партиен ***! Закъсня. Статията е от снощи.
153
6
 
13
 
! Отговори
инженер преди 5 години
ами щото са такива заплатите си седя в къщи 10 година като се пооправят свирнете може и да помислим за работа
152
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но у нас дори за инженери се предлагат заплати от 1000 лв., които са по-ниски от румънските за работници.Това казва всичко....
151
4
 
45
 
! Отговори
Тони преди 5 години
Преди да дойде Бойко да досъсипе държавата, Румъния беше значително по-изостанала от България. 10 години жестока корупция и пуробаджанащина доведоха до там да са значително пред нас. Без коментар....
150
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жал ми е за хората, които са смачкани до такава степен, че да обясняват как 1000, 1500 лева им стигали. За кое по-точно ви стигат?
149
0
 
57
 
! Отговори
смях преди 5 години
Спокойно, Баце довечера ще излезе с Домусчиев по новините и ще ви обяснят, че работа има колкото искаш, но българите са мързеливи и Домуса не може да си намери работници да му работят за по 500 евро заплати, но пък дава на футболистите си по 50 хиляди евро на месец за да се хвали колко пъти станал шампион и да има по 10 човека охрана, да си купува яхти и жена му да ходи на шопинг до Париж и да вечеря за по 2 хиляди евро.
148
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
както е тръгнало даже в Сърбия ще тръгнем на гурбет....Важното е да не стигнем до там че да трябва да ходим в Сомалия на гурбет.
147
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На фона на масовата безработица в Северна България, дори и на минималните 800 лева ще ходят българите до Румъния.
146
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 147Така е , но говорихме за нормален живот без лукс , но и без лишения.Иначе българските пенсионери са пример как се справят и с по 250 лева пенсии на месец.Стоят на студено, спят с шапки и ръкавици. Хранят се с попари и гледат как чуждите пенсионери налазват курортите от май месец още и не се спират да ходят по почивки и екскурзии.
145
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
156, на теория говорим тука :) Че то всичко може, ама въпросът е нужно ли е.То и без ток пак ще живееш, ама какво от това.
144
26
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 149Еееееее, баси...Кой може да изяде цял хляб с кофичка кисело млеко? :) Егати рекордьора. Аз хляб не съм ял сигурно от 5 години. Щом сте толкова бедни, купете си месо по-добре, по-евтино е. Взимаш едно кило кайма, 6 яйца и си правиш руло Стефани. Ще го ядеш цяла седмица и ще ти е по-евтино от 1 хляб на ден и кисело млеко :) Лесно се смята - хляба 1лв + кисело млеко 1лв = 2 лв на ден. 7 дни х 2лв = 14лв. Сметни сега 1 кило кайма + 6 яйца да видиш колко са
143
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 139ТОва че си бил в мизерни условия, не означава, че аз искам или ще съм в мизерни условия.
142
0
 
28
 
! Отговори
журналята, преди 5 години
хубаво тия матряли, ама що не идете при Боко с тия данни, да го питате за мнение? Да го видим кой ще му е виновен и кво ще пелтечи!
141
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
както е тръгнало даже в Сърбия ще тръгнем на гурбет....
140
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
че тя Румъния винаги е била преди нас -само по бай Тошове време накрая свали гарда. То и тук щеше да стане като там, само че събитията изпревариха Големия срив като в Румъния и полша.
139
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и това дъно стигнахме- да им бачкаме на румънците, д а се преселваме като през турското робство.
138
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромите на Запад си и бачкат, да ти кажа. Да, не са шефове в банки, но си бачкат стабилно. Вярно, някои висят на социала, ама далеч, далеч не са всички.
137
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То човек може да живее и с един хляб и кофичка кисело мляко на ден, ама какъв живот е това.