Румъния лови български работници! Плащат добре – 1500 лева

Предпочитат се мъже, които поне малко да знаят румънски
28 авг 2018 20:30, Елка Василева
196
Румъния лови български работници! Плащат добре – 1500 лева
Снимка: архив, Булфото

Северната ни съседка Румъния става привлекателна за търсещите работа.

Страната отвъд Дунав агресивно привлича българи в химическата промишленост и строителството, тъй като средната заплата там е между 1300 и 1500 лева.

Търсят се мъже, които да знаят румънски и да живеят в Северозападна България.

Вече над 240 души от Видинско и Русенско всеки ден преминават река Дунав.

Минималната заплата в Румъния е 1900 леи, което е над 800 лв., докато у нас тя е 510 лв.

Данните са от проучване на заетостта в 8 български области и 7 румънски погранични региона. То е осъществено в рамките на европейския проект BG RO Mobility, пише "24 часа".

Русенското сдружение "Европейски център за подкрепа на бизнеса" е българският партньор в съвместното проучването част от Програма Интеррег V-A Румъния - България 2014-2020.

Двата екипа са анализирали ситуацията с работната ръка в 7 окръга в Румъния - Мехединц, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Кълъраш и Констанца и 8 области в България - Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра и Добрич.

Хората, които работят отвъд брега на Дунав, са наети главно в цехове и заводи за производството на пластмасови изделия, както и в строителството.

Предпочитани от румънските работодатели са мъже, гледа се положително, ако владеят поне малко румънски. Комбинация с английски език е още по-търсена. Толерират се кандидати с опит между 1 и 3 г.

Някои хващат корабче сутрин или минават по Дунав мост, работят и се прибират да спят у дома. Българите могат да заемат всякакви позиции в Румъния без местата в държавната администрация.

72% от румънските фирми имат нужда от работници, а половината места в селското стопанство са незаети.

Допълнително облекчение за българите е, че европейската мрежа за заетост EURES покрива част от разходите по намиране на работа извън страната - пътуване за интервю, разходи по преместване, езиково обучение, признаване на квалификация и пр.

58% от живеещите в Северна България са готови да работят в Румъния, ако получат предложение. Само 19% никога не биха го направили.

В окръзите Телеорман и Долж търсят работници за производството на електрически двигатели, а в Олт и Мехединц - за производство на авточасти и двигатели. Информационните технологии са застъпени най-вече в Констанца и Кълараш, а производството на пластмасови изделия и метални изделия за строителството са сектори, изпитващи недостиг на кадри в почти всички румънски окръзи с изключение на Телеорман. Далекосъобщенията може да осигурят заетост и в 7-те румънски окръга. В Констанца, Гюргево и Мехединц предлагат още работа в строителството на плавателни съдове.

Досега българите предпочитаха главно по-богатите държави от ЕС като Германия, Великобритания, Испания и Италия, а Румъния е нова тенденция в търсенето на работа. В същото време българските фирми изпитват остър недостиг на работници.

По прогноза на Асоциацията на индустриалния капитал в България в следващите 5 г. ще липсват 500 хил. души. Но у нас дори за инженери се предлагат заплати от 1000 лв., които са по-ниски от румънските за работници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е средната цена за тристайно жилище в София и Варна, не съм ти дал цени за резиденции.Годишно се сключват десетки хиляди сделки с такива имоти.Повечето са с кредити.1500 получаваш ти, но такъв като теб в Румъния сигурно получава 2500щом средната заплата в България е 1000 лева , а в Румъния над 1.5 хиляди.Там е разликата.Търсят българи да им работят за 1500 без почти никакви изисквания. Това пише, а в повечето градове в Северна България заплатите са под 1000 лева.
95
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 99Темата е,че в Румъния давали 1500 лв заплата.И тъй като получавам точно толкова казвам,че може да се живее нормално в България с тези пари.Без лукс,но и без лишения.А повечето българи имат собствено жилище,така че примера с цени по 200 хиляди не се отнася до всички.Такива жилища се купуват повече като инвестиция от емигранти или богати българи.Младо семейство трудно ще си купи жилище на такава цена.
94
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 94темата е за заплатите на българите и на румънците , а не за твоята....Няма да казвам и колко е моята и на жена ми, но са доста повечко и не смятам, че живеем в лукс. Да имаме автомобили на по 3 години, ходим на почивки, но живее нормален живот.Но не пиша тук за да се хваля, а задавам реални въпроси...Колко процента от българите могат да си позволят автомобил до 5 години и да си купят апартамент за 200 бона. И 200 хиляди не струват само апартаментите в София , но и тези във Варна, Бургас
93
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние сме в кордитна система на НАТО , запада САЩ и от нас се очаква да се бием с Русия за интересите на САЩ и как да сме добре като не искаме да се бием с Русия .. Затова сме най-долняшката колония.. Румънците са се били с Русия във Втората световна от 300хил. само 70 са успели да останат живи.. Очакава се пак се бият..
92
0
 
14
 
! Отговори
еееей преди 5 години
те евро институциите казват вече от една година че румъния е по добре икономически.но те и по другите показатели ни надминават.платете,ако щете да пробвате може ли на протест да се съберат повече от 5-10 000 човека макс.
91
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полша и Румъния ги помпат със стероиди защото от тях се очаква да се бият с Русия за интересите на САЩ и Англия..
90
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 90Аз ти казвам аз колко получавам,какво ме бърка средната заплата.Къщата е наследствена,но съм я санирал основно за 50 хиляди.И то преди 10 години,когато за тия пари можеше да се построи нова къща.
89
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ние все такива управляващи си избираме.. Костов - къкъла , за да изучи щерка си в Болония продаде цялата държава.. Цар комарджия.. Станишев - *** евреин.. Боко - шпионин на ЦРУ , бандит , контрабандист и наркодилър.
88
0
 
33
 
! Отговори
galya преди 5 години
Каквото и да си приказваме - заплатите в Бг са мизерни, естествено Сф не се брои.Докарваме си семейно чисто около 4500 на месец, НО и с частно след 17 ч. вкл. събота и неделя, оправяме се, обаче лично време??? Ами внимание на децата? До кога ще е това след 10 г. няма да можем да докарваме този доход и падаме евентуално само на заплатата, която е мизерна. Нямало кадри - дрън, дрън, никой не иска да плаща ... каквото е редно за позицията и затова Кадрите бягат към терминала и към Дунав мост.
87
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновен е Валутния Борд . И след това Костов и Борисов..
86
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 89Средната бруто заплата в България е 950 лева , а нетната е под 800 лева.Има хора дето получават и над 10 бона заплати, но говорим за средно за българите.А в малките градове доходите от 2300 са рядкост и ти ми говориш, че парите не били важни.Ама къщата на тате е важна...защото и в малък град , ако тръгнеш да строиш къща пак нещата отиват на пари и то много пари, така че не ми казвай , че не било от значение , че караш 20 годишна кола и живееш в къщата подарена от мама и тате
85
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 87Стига с тая София.Не живея там и нямам намерение да живея там.Карам стара кола -това ли е големият проблем?Колата си я поддържам,просторна е и вози по-комфортно от 99 процента от новите коли,щото е Ситроен с хидропневматично задвижване.Това е положението-по-високи доходи няма как да изкарам тук.За сметка на това си живея комфортно в собствена къща.И със сигурност ми е по-комфортно от някой с два пъти по-високи доходи,който живее в маломерен апартамент.Парите не са всичко.
84
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България точно заради ниските доходи средната възраст е 17 години.Това е истината.17 годишна кола се смята за някакъв стандарт, а би трябвало след 10 години да отиват в моргите.И човека дето се оправя с 2300 лева не каза как ще се оправя , ако трябваше да купува апартамент и кола. Те не са даденост.Дори момичето написа , че минимум разходите и на месец като си носи храна от вкъщи са 1000 лева , без деца.
83
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
имаме си жилище , казва всичко ...сега с тези доходи и цени на апартамените по 80 хиляди евро в София ми кажи кога ще успееш да си купите дом с вашите доходи.Сигурно караш и 15 годишен автомобил, а хората в нормалните страни на 8 години си купуват нова.Една нова кола среден клас е 40 хиляди лева, а каското за нея е 2500 лева...Още ли продължавате да смятате , че е ОК
82
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 77Имам си собствено жилище и не плащам наем.Естествено,че даваме пари за храна,дрехи, развлечения и така нататък.Имаме и две деца и се оправяме с 2300 лв на месец.Така че са глупости,че трябвало поне 3000 лв за сам човек.То може и 3 милиона на месец да харчи някой.
81
1
 
7
 
! Отговори
хаха преди 5 години
До Анонимен 83ако е грозна, не става нали ...или да праснеш момичето и после да остане и без стая..Смешни сте...Браво на момичето , че се справя , ама тя не мисли ли за бъдещето си , докога ще е кара под наем в една стая и ще си носи храна от вкъщи .Това живот ли е
80
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 79"300-400 лв стая"???Ако си готина ще ти дам стая БЕЗПЛАТНО.Само кажи.
79
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оня глъмар Каролев,що не се изтъпани с поредният кух коментар.
78
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 79стара мома ли ще си умреш.Живееш сама в едностаен за 500 леваДвустайни няма такива.На това нормален живот ли му викаш.Ти нямаш ли нужда от нови дрешки, да излезеш на ресторант ...А не трябва ли и да събираш за собствен дом, до 50 ли ще е караш на наеми в едностайни .....
77
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 53Хабиби,ела в София на летището и ще видиш за какво иде реч.Това че си брал чушки в Испания не те прави разбирач от икономика или каквото и да е друго.провинциалистите сте все дървени философи и затова все чуваме "М'чи аз дИе дЪ знам чИ тъй ш'ъ станИ. Въй к'о мЪ напра'й ти вЪ"Аре бегай да издоиш козата!