Синодът качи двойно таксите за сватба, кръщене, погребение...

Поскъпнали парното, токът, а църковните налози не били от 2007 г.
187
Синодът качи двойно таксите за сватба, кръщене, погребение...
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Църковните такси скочиха двойно по решение на Синода, съобщиха от Синодалната палата.

Мотивът на архиереите е, че парното, тока и всички услуги били поскъпнали, но въпросните такси не били вдигани от 2007 година. Преди три години те увеличиха двойно и цената на свещите.

Още по темата

Независимо, че цените се вдигат на хартия, те отдавна не са тези, определени от времето на патриарх Максим. Тогава всеки храм ги надуваше според апетита на свещениците за печалба.

В столичните храмове за свето Кръщение се плащаше и досега не по-малко от 60 лева такса, коментираха запознати пред "Монитор". Инак официално те сега скача от 30 на 80 лева.

Венчавката вече става 140 лева, но и до момента тасата беше надута минимум на 250 лева, ако е без хор, а с хор на някои места е дори 600 – 700 лева.

На хартия синодът увеличава и таксата за снимане на частни тържества в храмовете – 20 лева за фотоапарат и 60 за камера. Към момента в повечето черкви до момента реално се плащаше съответно 40 и 80 лева. 

30 лева става официалната такса за водосвет и 60 лева за маслосвет. На практика до момента и тази такса е много повече от фиксираната сега от Синода, тъй като всеки свещеник получава на пари толкова, колкото му дадат хората, които са си получили тази треба.

За молитви в рамките на 40 дни, наричани за краткост от вярващите Четиридесетница, вече ще се плаща до 40 лева, а петохлебие (частен молебен с обредни хлябове) 10 лева. До момента въпреки цените от времето на дядо Максим, които бяха символични, всеки храм определяше сам тези такси.

Опелото вече ще струва 60 лева, а частната панихида – 30 лева. Независимо от двойно по-ниските цени на хартия до момента, свещениците в някои храмове взимаха неколкократно повече.

Свещите бяха увеличени през 2015 г., като цените скочиха двойно. Килограмът вече струва 80 лв. Сега най-ниската цена за свещ е 40 стотинки.

От миналата година в храмовете се продават и свещички, изработени от чист восък. Техните цени са по-високи, но за сметка на това при горенето не димят и не опушват иконите и стенописите в църквите.

Най-малките восъчни свещи се продават за 50 ст., а по-големите за 1,25 лв., 2,50 лв. и 5 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименне завиждам просто да не го прави на твой гръб църквата има достатъчно имоти и благини да си ги ползват
124
3
 
1
 
! Отговори
Анинонимъс преди 5 години
До Мен"Един американски генерал е казал: В падащ самолет атеисти нямаАтеисти може и да няма, но агностици - да. :)
123
0
 
3
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До 123Църквата не е бизнес учреждение. Това, че ти не разбираш за какво става въпрос е твоя работа. Кесаревото кесарю, Божието Богу. При положение, че християните не го правим на въпрос не знам защо невярващите така яростно изразявате мнението си при положение, че никой не ви кара насила да влизате в храма.Един американски генерал е казал: В падащ самолет атеисти няма ;)
122
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 124Защо завиждаш? Фукаш се по фейсбука, че ходиш насам - натам, на почивки в чужбина, и че имаш нова кола, какво лошо има в това вярващи и духовници да имат и те свои нещо - я кола, я почивка в чужбина?
121
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите свещеници са прекрасни хора, с много трудно служение. Що се отнася до цените - а журналистите пишеха ли през изминалите над 15 години, че БПЦ не е вдигала цените? Целта на подобни статии е, да очерни нашата Църква. Не се поддавайте на манипулации, братя българи.
120
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Криза иначе вечер като затвори църквата в двора ауди последен модел господ да бди над него
119
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МенЗа Ай фона не ревем, щото хората честно са казали, че правят бизнес от производството и продажбата на смартфони. Ама църквата твърди друго. Нека БПЦ откровено да заяви, че правят бизнес и целта им са парите, тогава ще си мълчиме, все пак честността трябва да бъде оценена.
118
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МенПодкрепям твоето правилно мнение. Злобните коментари са от НЕВЯРВАЩИ хора, които обвиняват Бог, Църквата и вярващите , че видиш ли те, невярвщаите живеят скотски живот.
117
1
 
6
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Озверял народ. Как никой не реве за цената на Ай фона, за повишението на цената на топлото, на тока и т.н Проблемът им е за църквата, а те че така или иначе не влизат там няма значение. Важно е да ръсят мнение и дебелашки да се подиграват видиш ли свещенниците какви били, а вие погледнахте ли се в огледалото? Знаете ли какво е да се отдадеш в служба на Господ в един материален свят?
116
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Криза, какво да се прави. Господ е решил да стегне редиците в божия НАП, щото ако няма достатъчно постъпления ще трябва да се актуализира божия бюджет. А там има доста разходи - трябва издръжка за рая, ада с всичките му машини и приспособления за изтезаване, а това е скъпо, много скъпо. А за разходите за божия пропаганда да не говорим, нещо много миряни взеха да се отклоняват от вярата и трябва мирно или насила да бъдат вкарани в правия път.
115
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 116Ти откъде знаеш, че Църквата НЕ помага на хората? А отец Иван от село Нови хан? Ами и други свещеници, които събират пари от вярващите за домове за сираци? Защо клеветиш? А и още нещо: ти на кого си помогнал? Май на никого не си помагал, но имаш все някакви претенции към другите хора, а най-вече към духовниците.
114
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тия са луди.как ще вземат пари за кръщене ?? в джамията да не би да искат ??пълни ***.оти! Вместо да зарибят хората към цървата, те ги отблъскват.сещам се за онова предаване на Карбовски дето дъщерите на един бг мюсюлманин искаха да стават християнки, но попа не дава, щото нямат 250 евро.Бащата (мюсюлманина) ходи се моли на попа да ги кръсти за малко пари или без пари, но попа е твърд - НЕ, НЯМА !
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До NoNameКаквито и да ги пишеш против Християнство, пак не съоптветстват на истината. Нямаш реални доказателства, следователно пишеш клевети и лъжи.
112
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са най-голямите мошенници и измамници в България. Винаги имат нужда от пари. Как един път не казаха че църквата дава за някое болно дете.
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВалериан ти препоръчвам, понеже съм доктор. А относно молитвата, тя не е за хора с развалени нерви и в нестабилно психическо състояние. А и ти самият не се нуждаещ от това.
110
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 111.Стига бе, валериан! Това звучи много мирянски. Няма ли да препоръчаш една успокоителна молитва... на половин цена.
109
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това увеличение съгласуваха ли го с господ Свещички трудно се намират по 50ст а от 1лв. на горе и докато напуснеш храма е вече угасена И с тока се оправдават а гледам църква с 8 големи климатика все едно марихуана ще отглеждат
108
4
 
0
 
! Отговори
NoName преди 5 години
До Анонимен 107Глупостииии Ицата си е имал и деца и семейство и потомци (аз ще твърдя обратното на теб). Ама пусти евреи като са мислели как да точат пари навеки от хорицата са го издокарали чак син на бога леле мале!!! На тези глупости и ДЕЦАТА вече не вярват, защото са родени малко по умни от нас, и не им се налагат тези глупости от ранна възраст. Но всичко е въпрос на избор! Вие си вярвате в Ицата, аз пък си вярвам в Летящи крави и ще им се кланям!!!!
107
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 109Изпий един валериан, лекари го препоръчват за емоционални хора.
106
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че толкова имота шитнаха на съмнителни бизнесмени, особено оня Кирил Варненския - по морето, хич ли не им останаха *** за Ролекси и Линкълни? Балъците да даряват имоти на църквата, има кой да ги употреби. Не щем македонците, поповете щели да мислят. Не ходим на всеправославни събори, щото Москва не дава. Е, каква БПЦ е това?