651 линейки в системата за Спешна помощ... Достатъчно ли са?

Времето е един от най-важните фактори при инциденти
29 авг 2018 16:00,
25

При тежки инциденти като този край Искърското дефиле, реакцията на спасителни екипи е от изключително значение. Времето е един от най-важните фактори, когато става дума за още един спасен човешки живот.

Колкото по-бърза е реакцията на лекарите, толкова по-голям е шанса пострадал при тежък инцидент да оцелее. Т.нар. златен час е периодът, в който бързата медицинска помощ може да предотврати смъртта, пише Bulgaria ON AIR.

Още по темата

При инцидента в Своге във филиала там не е имало нито един екип, защото единствената линейка на Своге е била в София, транспортирайки човек с инфаркт, така че линейката е стигнала за 30 минути от София, ако беше в Своге, би стигнала за 4-5 минути.

Системата за спешна медицинска помощ разполага с общо 651 линейки в страната. Според здравно министерство няма център за спешна помощ, който да не е оборудван с достатъчно линейки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
да преди 5 години
До fake newsлинейки може и да има но медици вече неееееееееееее!
21
0
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Линейки има и винаги е имало. Медицински екипи за тях няма!
20
0
 
4
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Като викате линейка за това, че ви сърби и искате да ви почешат истински нуждаещите са принудени да чакат.
19
0
 
5
 
! Отговори
Митев преди 5 години
До АнонименЗа да може няко тъмнозелен, който не е дал и стотинка за осигуровки , да вика да му мерят кръвното или да иска аналгин защото е препил на обяд.
18
0
 
8
 
! Отговори
Митев преди 5 години
До OfsuРаботата на Спешна помощ е като на пожарникарите: по-добре е да няма работа! Надявам се не искаш да дойдат е вас да поработят от пожарната?! Въпросът е да ги има когато се нуждаеш от тях , а не да мерят темпратура на някое зеленчко в маалата!
17
0
 
7
 
! Отговори
Митев преди 5 години
До Вчера няко написаПациентите, особено ***, често лъжат за симптомите. Диспечерът не може да отсее истината от лъжата.Единственият начин е да се въведе заплащане ако повикването не е спешно и глобите да се събират ефективно. Не може някакъв неграмитник да ми казва както да правя и как да го преглеждам и лекувам!!!
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се въведе - ако повикаш линейка и случая се окаже, че не е спешен да ти спират разходите на линейката от заплата/пенсия/социални. По-тъмните българи а и не само те, свиканаха да не се осигуряват и да чакат да дойде 6 да викнат линейката да им измерят кръвното или температурата, а в същото време хора умират щото няма линейки.
15
2
 
1
 
! Отговори
fake news преди 5 години
много са. да се намалят на 240. после по една да се паркира пред дома/острова/вилата/пр на всеки парламентист и това е. панелните таласъми си имат метро. да ходят с него до пирогов!
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В щатите има почти 2 пъти повече линейки на човек (груба сметка на база население разделено на брой линейки). Там нещата не опират до броя линейки, а до това колко обаждания има до 911 и колко време пациентите чакат в линейките преди да бъдат поети от болниците. Но те действат на принципа, че е по-важно парамедици да поемат пациента от колкото да се кара на сгъстена програма с надеждата, че хората ще се научат сами да звънят само за най-неотложното. Проблеми ще има - кое е по-важно обаче?
13
0
 
13
 
! Отговори
проблемна преценка преди 5 години
Преценката на диспечерите на 112 също е под всякаква критика. Имам чувството, че тея хора там са от кол и въже....
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за медицински хеликоптери изобщо не може да става дума.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако така поголовно се закриват болници, ще ги видим линейките за колко време ще стигат от видин до варвара или от петрич до силистра...
10
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 5 години
малко са само за София дори.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето от половината са само на книга.
8
3
 
7
 
! Отговори
МакКонар преди 5 години
Аз като бял човек, който си плаща данъците и не вика линейка за щяло и нещяло съм възмутен от отношението на голяма част от медиците с които за жалост съм се сблъсквал. Напълно разбирам защо някъде може да им се случи да ядат пердах. Лош човешки материал сме и имаме много път заедно да извървим преди да се оправим.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно как за цяла Варна има 3 линейки. Къде са тия 651 си е пълна мистерия.
6
1
 
3
 
! Отговори
Ofsu преди 5 години
O, kakva li skuka im e, kato nisto ne se sluchva za tiah...24x7x365
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължавайте да ги биете и по малко ще останат!
4
0
 
18
 
! Отговори
Вчера няко написа преди 5 години
интересен коментар под статия, свързан с правилата за викане на линейка по света.Не знам в този или в друг сайт беше.Оказва се, че в някои държави от 112 може да ти откажат да пратят линейка, ако случаят не е тежък или спешен.А у нас? Помните ли, че преди месеци, в един от случаите на пребиване на медици и трошене на линейка в ромска махала, поводът за викане на Спешна помощ беше, че бебето на 16-годишна ромка имало обривче! Линейката дошла за 10 минути, но ромите решили, че е закъсняла!
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо да не е достатъчно, въпрос на организация е. не мисля, че 6 500 линейки ще вършат уникална работа. Всичко се обмисля, за територията на цялата държава и това е - какво количество е нужно. Важното е да са достатъчно, не много, не малко, но достатъчно. въпрос е на експертна преценка.