Уж слънчево и лятно, а черни облаци надвиснаха над синоптиците

От НИМХ отново излязоха на протест, пак искат да се отцепят от БАН
32

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Синоптиците ни отново излязоха на протест. Причината – начинът на формиране на бюджета им.

От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) искат незабавно да напуснат БАН. В противен случай те заплашват да спрат работата си по изготвяне на прогнозата за времето.

Още по темата

Конфликтът продължава повече от четири месеца. Според метеоролозите от БАН ги ощетяват при разпределянето на държавните пари.

Това е причината да поискат статут на независима научна организация със свой бюджет. От академията обаче отказват раздяла с института заради опасение, че и други учени ще поискат същото.

В средата на август премиерът Бойко Борисов даде 10-дневен срок на двете страни да се разберат помежду си. Компромис обаче не беше постигнат.

Синоптиците днес бяха категорични, че настояват за намеса на правителството, защото агонията на НИМХ продължава прекалено дълго.

"Ако нещата продължават така, ще напуснат още хора от  института и прогнозата за времето сама по себе ще отпадне", предупреди Лилия Бочева от НИМХ.

Тя призна, че като главен асистент получава 600 лева.

"Кой ще дойде да работи за такава заплата", риторично попита тя.

Протестът на метеоролози започна в 9 ч. пред сградата на БАН, след което се отправиха към Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
12
 
35
 
! Отговори
Професор преди 5 години
И 600 лева са много. Изобщо не ни трябват синоптици. Всеки смартфон си има приложение което показва какво ще бъде времето за цял месец. 600 лева били малко. Да отиде да мие тоалетни за 460 лева минимална заплата.
9
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
К'во ме интересува прогноза за времето, неква кифла ми казва, че утре ще вали и с нея и без нея пак ще си вали закривайте ги тия шарлатани.
8
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо като почне да се цепи и се разпада, който не му харесва да е към БАН да си подава оставката и да си търси нова работа, като са подписали договор са знаели, че са при БАН да бъдат съдени за неустойки на договора оставката и да ги няма.
7
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е логично да вземат по-малко от тези по телевизията, дето казват прогнозата за времето.
6
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се махат бе пущайте ги кой ги държи насила в БАН да направят друг метерологичен център и да предожат по-ниски цени за прогнози за времето.
5
0
 
39
 
! Отговори
спътникар преди 5 години
До хахоУважяеми Г-не, цикълът на спътниковите заснемания е 15 мин.!Точно такива ползва НИМХ. И то защото РБългария е член на EUMETSAT.Едночасовите са усреднени, и "леко" безплатни, шестчасовите са безплатни.Та толкова за "професионалиният сайт", който ползвате.За справка - НИМХ - 3-ти етаж.
4
2
 
38
 
! Отговори
Набабаимхвърчилото преди 5 години
Отцепват се. После се почва тука едни имоти са ни в повече и се разпродават на който трябва. После други под шапката на бан почват да протестират и т.н.. Кервана си бърви.
3
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези хора са изключително нахални! В други институти , заплатите са същите, пък хората не са излязли по улиците да ревът! За първи пък БАН разпредели парите на база научни постижения и тези започнаха да пищят, защото цял живот са чакали парите ей така. Категорично против протеста им съм!
2
4
 
37
 
! Отговори
хахо преди 5 години
Тия като не им харесва,да напускат!Цитирам прогноза:На места ще има превалявания придружени с гръмотевици и градушки.Та питам се аз на кои места?За тяхно съжаление,тази професия упражнявана по 100 годишна технология умира.Вече повече от 10 години не им гледам и слушам прогнозите,а ползвам един професионален сайт,където прогнозите са базирани само на спътникови ежечасови снимки.
1
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подигравка е физици да взимат по 500 лв заплата и то с нощен труд и дежурства. Няма събота/неделя или национални празници. Чистачи и миячи се мръщят на 800 лв ,а учени са унижени да работят за по 500 лв. После се чудят защо хората напускат кораба.