Уж слънчево и лятно, а черни облаци надвиснаха над синоптиците

От НИМХ отново излязоха на протест, пак искат да се отцепят от БАН
32

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Синоптиците ни отново излязоха на протест. Причината – начинът на формиране на бюджета им.

От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) искат незабавно да напуснат БАН. В противен случай те заплашват да спрат работата си по изготвяне на прогнозата за времето.

Още по темата

Конфликтът продължава повече от четири месеца. Според метеоролозите от БАН ги ощетяват при разпределянето на държавните пари.

Това е причината да поискат статут на независима научна организация със свой бюджет. От академията обаче отказват раздяла с института заради опасение, че и други учени ще поискат същото.

В средата на август премиерът Бойко Борисов даде 10-дневен срок на двете страни да се разберат помежду си. Компромис обаче не беше постигнат.

Синоптиците днес бяха категорични, че настояват за намеса на правителството, защото агонията на НИМХ продължава прекалено дълго.

"Ако нещата продължават така, ще напуснат още хора от  института и прогнозата за времето сама по себе ще отпадне", предупреди Лилия Бочева от НИМХ.

Тя призна, че като главен асистент получава 600 лева.

"Кой ще дойде да работи за такава заплата", риторично попита тя.

Протестът на метеоролози започна в 9 ч. пред сградата на БАН, след което се отправиха към Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
34
 
! Отговори
BB преди 5 години
До АнонименДО 28 ЗАНИМАВА СЕ С НИЩОПРАВЕНЕ И СМУЧЕ ЗДРАВО ПАРИ ОТ БЮДЖЕТА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТАКИВА КОИТО РАБОТЯТ КАТО НИМХ СИНОДАЛНИТЕ СТАРЧЕТА КРАДЪТ КАТО ЛУДИ ОТ ДЪРЖАВАТА
29
0
 
34
 
! Отговори
До Анонимен 28 преди 5 години
Реформа вече правиха два пъти, от кумова срама.Първият път беше наскоро след промените, защото още тогава бяха поставени тези въпроси, които задаваш и ти.Вторият път беше във връзка с международния одит през 2010 г.И в двата случая принципът беше "Мижи, да те лажем", уж-реформи - реорганизация на някои секции и отдели, местене на хора от един отдел в друг.Имаше тук-там опити да бъдат съкратени някои от най-наглите безделници на низши длъжности, но те заведоха дела и ги възстановиха на работа
28
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази Аксадемия БАН, всъщност с какво се занимава, с какво допринася, какви са откритията й. Трябва да има академия но не в този образ. Реформа.
27
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
има толкова сайтове с прогнози- то сателити то чудеса. Тази дандания за какво е?
26
0
 
34
 
! Отговори
Г-жо Лилия Бочева, преди 5 години
Имате ли представа колко на брой са висшистите в БАН, които работят там катонаучно-помощен персонал? Никак не са малко.Как си обяснявате факта, че една част от тези хора са бивши отличници на своите випуски или в най-лошия случай - хора, завършили висшето си образование с успех над мн.добър (5), но слугуват на бивши тройкаджии, уредени на научни длъжности?Имат солидна научна продукция.Залъгват ги , че ще ги допуснат да защитят докторантура.Ще ни кажете ли тези хора с какви заплати са и ЗАЩО?
25
0
 
36
 
! Отговори
ха-ха преди 5 години
Актуализирайте си статията, синоптиците излизат от БАН, така реши ТОЙ, най-мъдрия от мъдрите и най-правилно решаващ всякога и във всичко де що изникне като проблем! А иначе мога да кажа само, че това излизане от БАН води само до едно-поставено е началото на края на Академията!
24
0
 
33
 
! Отговори
До До долния преди 5 години
На теб ти трябва щом отваряш акюуедър.ком. Не бъркай прогнозата за времето с това което гледаш на телевизора или слушаш по радиото. И нещо друго, тези от акюуедър.ком дали си правят сами прогнозите за цялото земно кълбо, не мисля така. Както и да е стига сме спорили за глупости, ако синоптиците имаха възможност щяха да къртят кинти, както каза един човек по-долу, без синоптик няма застраховка и т.н. те за това и подскачат и искат отделяне.
23
0
 
35
 
! Отговори
До долния преди 5 години
Абе нищо лично ама на кой му трябва тая прогноза? Отварям акюуедър.ком и има за всяка точка в нашата страна и то по села и паланки, слушам прогнозата - ще вали на отделни места.... WTF и както казваше Буги Барабата, ако живеете на отделни места, вземете си чадър.Хахахаха
22
0
 
38
 
! Отговори
До Анонимен 19 преди 5 години
А защо имат достъп до изброеното от теб, замисляш ли се? Тези така наречени от теб чобани, дали им пука дали ще си пуснеш телефона за да видиш какво е времето в Несебър или не. А на потребителите явно им пука каква ще е прогнозата за едикъдеси, не ме карай да търся статистики, колко пъти нечобаните се консултират за прогнозата за времето. И защо не видиш няккъде тези чобани колко време са учили за да ти поднесът на тепсия, прогнозата за среда за Пирин например. Уважавай и чуждия труд, поне малко
21
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19Айляк, що? Обръщаш се точно към един от изброените от теб куп специалисти.Подробности искаш ли? Локация?Чобани? Пич, аз съм православен, така, че ...
20
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СТИГА ГЛУПОСТИ!БАН НЯМА ДУМАТА ТОВА Е ОТ НИВОТО НА МИНИСТЕРСТВО И ПАРЛАМЕНТ ВЪПРОС!
19
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16Абе ей ***, тия за да стигнат до хората минават през телевизии и уеб сървъри разработвани от софтуерни инженери и електронни инеженери и куп други специалисти, тия са едни чобани как ще стигнат до хората ако няма учени да им дадат телевизия, компютър и да ги ***.
18
1
 
39
 
! Отговори
застраховател преди 5 години
Позволете да попитам всички коментиращи - къде, Уважаеми, ходите за удостоверение за метеорологичната обстановка в даден район в определено време , за да удостоверите застрахователна щета? Единствената, призната в закона.За съдебни справки също.Може би правите разпечатки от смартфона си?Не всичко е прогноза, пичове.
17
3
 
38
 
! Отговори
Нахални хора преди 5 години
Тези си мислят , че като излязат от БАН и ще завалят едни пари към тях. Единственото което ще направят е да разцепят БАН. Незнам защо не се вземат кардинални мерки, и на който не му харесва да е аут. НИМХ или е част от БАН или да го няма въобще!
16
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 11Уеб достъпа и ефирното време си го носим в кофички от кисело мляко ... заедно с рутерите, ама те малко понатежават .Абе, хора, Вие сериозно ли?!?Или просто нямате работа в момента
15
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само развод с два шута и направо ги изгонете от държавата циркаджии.
14
3
 
33
 
! Отговори
до 11 преди 5 години
На тия метереолози кой им осигурява уеб достъп и ефирно пространство да не би да са изобретенията на учените, дано да се майтапиш с този коментар.
13
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Половината коментиращи, наистина нямат никаква идея в какво се състои работата на синоптика и защо е важна. Гледат прогнозата за времето и си викат това е, щяло да има превалявания ми това и аз го знам. Да ама не, не е само това, позаинтересувайте се, нали имате смартфони и тогава помисляте пак дали да пишете глупости.
12
0
 
37
 
! Отговори
нема нужда преди 5 години
До ПрофесорВреме за цял месец? Относително правдоподобно?Шегувате се, Г-н професор.Това е в сферата на предположенията.Хайде, Уважаеми, погледнете си смартфона какво ще е времето на 29.09.2018 в района на Бела Рада - Видинско, и след месец се разходете до там за една статистическа извадка.Шегаджии ...
11
1
 
39
 
! Отговори
До Професор преди 5 години
На този смартфон, кой му казва какво ще е времето? Кораба майка ли? Дано да се майтапиш с този коментар.