Проф. Брънзов вече не е шеф на НИМХ, БАН го премахна

Ученият смята, че отстраняването му е свързано с протестите
Обновена: 30 авг 2018 16:44 | 30 авг 2018 14:37, Веселина Йорданова
42
Проф. Брънзов вече не е шеф на НИМХ, БАН го премахна
Снимка: архив, БулФото

Ръководството на БАН е прекратило мандата на проф. Христомир Брънзов като директор на Националния институт по метеорология и хидрология.

Още по темата

Брънзов заяви пред БНР, че това решение е било очаквано, както и че ръководството на Института също ще се оттегли в знак на солидарност.

Професор Брънзов е категоричен, че отстраняването му е свързано с неговата подкрепа за протеста на синоптиците и хидролозите от последните месеци. Те настояват НИМХ да се отдели от БАН.

Вчера стана ясно, че въпросът ще бъде обсъден на Общо събрание на БАН през септември, но просветният министър Красимир Вълчев даде да се разбере, че това е по-приемливият вариант. Желанието на синоптиците е да са именно в структурата на МОН.

Дори решението за отделяне да се вземе тези дни обаче, това няма да се случи по-рано от 1 януари догодина.

 


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
плагиат преди 7 месеца
до Анонимен 31


Е, най-накрая и в БАН да заработи имунната система.
А то днеска ХМС-то, понеже имало метеостанции, утре ИКИ-то, понеже имало курсове за дронове, други ден Институтът по опяване на разумът. Понеже също има бизнес. С погребения и панахиди.
Всички дългогодишни директори, правят глупости преди пенсия. Тоя надмина предшестващите го.
Хубаво - вземи си каквото ти трябва от кабинета, и каквото смяташ за свое от апаратурата. Лично ще те подк
40
0
 
1
 
! Отговори
сведущ преди 7 месеца
До Ъъъ

Интересна е целта на "Врътката"
39
0
 
3
 
! Отговори
минаващ по форумите преди 7 месеца
До До Judas коментар 28
След като, от поне 2016, това често се споменава
май Judas е в час....
38
0
 
1
 
! Отговори
минаващ по форумите преди 7 месеца
До Анонимен 17
Ако не е майтап -
това "кърти мивки"...
Всъщвост защо "имаше една мечта"?
37
0
 
4
 
! Отговори
сведущ преди 7 месеца
До Анонимен 3 с извинения за повторението

Апетитът идва с яденето...............
Този „колектив” е ненаситен.
Искаха финасово отделяне в БАН - ОК
Искаха отделяне от БАН - ОК
Сега искат директорът да остане.....
И тук ли ще е ОК
Ако пак си говорят - какво ли ще поиска
пожизнен директор?
Председател на БАН?
Министър в служебно правителство?
Президент?
Баси наглеца!
36
0
 
3
 
! Отговори
сведущ преди 7 месеца
До Анонимен 13
Ами ако наистина е премахнат?
Край на института ли?
Май култа към личността е обзел това звено.
Колко са заместниците му?
Може би БАН, с голямо закъснение, се опитва да ПРЕМАХНЕ
този култ към личността
35
0
 
2
 
! Отговори
сведущ преди 7 месеца
До Анонимен
Един настоящ депутат от комисията по наука го титулова:
"търгашът професор"
Къде е истината?
34
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
Аз пък не долавям такова нещо ......човека истината говори но от нея БОЛИ БОЛИ :)))
33
1
 
2
 
! Отговори
До 32 преди 7 месеца
Точно така, заплатите да започват от 1000 евро нагоре и то за най-низшия чин висшисти - постъпилите като научно-помощен персонал, но подбрани заради отличните си дипломи и перспективността си. За научните длъжности нека заплатите да са двойно по-големи.
Но всичко това само при условие, че в БАН постъпват млади хора с отлична университетска подготовка и доказани заложби да се занимават с научно-изследователска дейност.
Как ще се постигне това,не знам. Засега там всичко се движи по шуробаджанашки
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всички тарикати дето намерят някакъв приложен елемент в науката си и правят парички ще искат да излезнат от БАН за да не делят с никой и си правят кинти настрани. Фундаменталната наука като по- малко приложна кучета я яли. По- рано така правните факултети си лапкаха, сега факултетите по софтуер и компютри и винаги има нещо на мода дето прави парички и иска да се отдели и самичко да лапка. Просто в БАН заплатите трябва да почват от 1000 евро и да има бюджети за наука, както си беше някога.
31
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пореден "гениален" ход на БАН. Със сигурност така ще тушират напрежението...Тази структура не порсто е безполезна, но си е направо вредна! Имат колосален бюджет, а някой случайно да се сеща за нещо полезно, което са направили!? А преди години се сърдихме на един министър, който обясняваше за "феодалните старци"...БАН да се закрие и цялата научно-излседователска дейност да отиде към университетите, както е по целия свят!
30
0
 
6
 
! Отговори
:(( преди 7 месеца
До do 10 Цецо

Отчитали се били!
Точно проф.Канев нарече БАН-ските отчети "напудрени и захаросани"! Майстори са да пишат отчети и сами да се хвалят какви велики постижения имат. Само дето никой не ги знае. Резултатите от научните им изследвания щели да се получат най-малко след 20 години, така било в науката /СПОРЕД ТЯХ САМИТЕ!!!/. Те обаче ще се пенсионират след 10-15 г. и ако след 20 г. се окаже, че резултати от дейността им няма, иди гони Михаля да искаш обяснения от него!
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
25 - Ходатайствата им минават, защото точно тези лелки изтикаха до върха на институтската йерархия повечето от сегашните шефове. Знаят чии протежета са били сегашните шефове, когато са дошли като докторанти или млади специалисти.Знаят с какви задкулисни мръсотийки е била тикана кариерата им.Затова имат лостове да им влияят и дори да заплашват
За страничен човек сигурно звучи странно, но който е работил в БАН знае как стават нещата и няма да се чуди на това, че двете баби продължават да командват
28
0
 
4
 
! Отговори
Продължението- до 25 преди 7 месеца
Едната почина, но другите две, макар и пенсионерки, продължават да дърпат конците и да предопределят съдбините почти на всичко, което се случва в това институтче. Едната е на 82 г., а другата е на 77 г. С махленски манталитет и плитък кокоши ум, но нямат друго забавление. Децата им отдавна не живеят при тях, а внуците им пораснаха.
Все още по някоя от фаворитките им ходи при тях да им донесе лакомство или да им помага в домакинството, а те се обаждат на ръководството на института и ходатайстват.
27
0
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 25 преди 7 месеца
Ти успя да ме разсмееш още рано-рано сутринта.
Твоят коментар ми напомни за едно институтче, в което през 90-те години и отчасти през първото десетилетие на 21-и век вилняха три лели, празноглави по рождение. Поради стечение на обстоятелствата -дядовците изпоизмряха и лелите останах без контрол. Две от тях са с яки гърбини.Мъжът на едната беше един от шефовете на партийната организация на БАН преди 1990 г., другата е роднина на един големец от соца. Третата беше бившата парт.секретарка.-Продълж
26
4
 
4
 
! Отговори
До Judas преди 7 месеца
Judas...чак пък "простакеса".. .чак пък "развихрила"...чак пък "любовница"...някакъв вопъл на незадоволеност се усеща от този пост...ама моля Ви водете редовен полов живот...недейте така се излага...
25
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Проблема на БАН (ските) старчета е че си намериха майстора. Проф. Брънзов е човек, който е с достойнство, независим и изключително умен и ерудиран, много над нивото на дребните душици старчески и немощни.. .горко им...от злоба и алчност ще се затрият сами...
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Феодалните старци" защитиха достойно името си, с което много точно цялото общество ги познава или поне всички, които са се докоснали до тази мърсотия БАН.Хора на по 81 години дърпат конците на т.н Академия, а така нареченото Ръководство на БАН са много далече от "управление"изпълняват поръчките на кликата за да не им спрат пожизнените възнаграждения които Станишев им даде-всеки академик получава докато "мърда"...а те живеят по много -по една депутатска заплата пожизнено плюс най-високата пенсия
23
0
 
10
 
! Отговори
До 12 преди 7 месеца
Пич,
Трудно ще попаднеш в БАН на конкурс, чийто изход да не е предварително известен.
Дори нещо повече, случва се в един конкурс да се набутат няколко протежета. Тогава се излиза с решението, че всички явили се кандидати били изключителни и се искат допълнително места. Така навремето обявиха за изключителна щерката на Диню Шарланов, която е с психичен проблем. И я взеха, изисквайки допълнителна бройка!
Нали татко й неколкократно си промени политическата окраска? Така стават тези неща!
22
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 7 месеца
От БАН го баннали...