Проф. Брънзов вече не е шеф на НИМХ, БАН го премахна

Ученият смята, че отстраняването му е свързано с протестите
Обновена: 30 авг 2018 16:44 | 30 авг 2018 14:37, Веселина Йорданова
42
Проф. Брънзов вече не е шеф на НИМХ, БАН го премахна
Снимка: архив, БулФото

Ръководството на БАН е прекратило мандата на проф. Христомир Брънзов като директор на Националния институт по метеорология и хидрология.

Още по темата

Брънзов заяви пред БНР, че това решение е било очаквано, както и че ръководството на Института също ще се оттегли в знак на солидарност.

Професор Брънзов е категоричен, че отстраняването му е свързано с неговата подкрепа за протеста на синоптиците и хидролозите от последните месеци. Те настояват НИМХ да се отдели от БАН.

Вчера стана ясно, че въпросът ще бъде обсъден на Общо събрание на БАН през септември, но просветният министър Красимир Вълчев даде да се разбере, че това е по-приемливият вариант. Желанието на синоптиците е да са именно в структурата на МОН.

Дори решението за отделяне да се вземе тези дни обаче, това няма да се случи по-рано от 1 януари догодина.

 


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 месеца
Защо в НИМХ не се борят за проектно финансиране по Европейски програми, както правят подобни организации в Европа, а смятат че всички са им длъжни? Колко проекти по Хоризонт2020 имат? Къде са им моделите и научните резултати, които другите да ползват? Къде са справочниците с данни, а вместо това и най-елементарна метео информация трябва да се плаща, след като затова получават финансиране от бюджета? "Учените в НИМХ консултанти, криещи зад фирми ли са или какво? И много други въпроси....
20
2
 
6
 
! Отговори
do 10 Цецо преди 4 месеца
БАН се отчита дитректно пред Парламента. Всички отчети са публични.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е той мандатът му така или иначе скоро изтича. Нали върви конкурс за директор в ХМС-то.
18
6
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 месеца
Време е единната българска академия на неуките да мине към комитета за управление на републиката.
17
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Брънзов имаше мечта - да бъде на мястото на сегашният Председател на БАН - Ю.Ревалски - не му се получи, затоав сега прави скандали, и то тъкмо когато в БАН има някакъв напредък.
16
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нека НИМХ да кажат защо не поискат парите от реклами за телевизиите - дават прогнози всички телевизии, рекламите са огромни пари, преди прогнозите има реклами но те не си искат парите оттам; нека кажат и защо не пуснаха одитори на Администрацията в Института - явно има злоупотреби. Нека кажат колок проекта са спечелили ЧРЕЗ БАН, и да върнат парите преди да напускат. нека да върнат даренията.
15
4
 
21
 
! Отговори
Judas преди 4 месеца
Да си прибира и любовницата - простакесата Миленкова, която се е развихрила в НИМХ!
14
4
 
24
 
! Отговори
Ъъъ преди 4 месеца
Я не бълкайте Брънзос с проф. Канев! Канев е учен със световна слава, уволняван поради лична завист, докато Брънзов е едно нищо, станал професор с измама благодарение на закона "Игнатов", а после директор с още по-голяма измама (защото е излъгал за трите си частни фирми, които смучат пари от бюджета на НИМХ. Излизането от БАН го измисли той, защото след месеци му изтича мандатът като директор. Сега не мисля, че ще стане директор на института към МОН; очаквам след година НИМХ да се върне в БАН.
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
".............БАН го премахнаха"
Ей, че заглавие.............човекът си е жив и здрав.......само е уволнен, не е премахнат!!!!
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За съжаление мафията и нерегламнтираното харчене на пари са взели превес и в БАН..........пък и на много места конкурсите се обявяват за "наши хора"!!
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колониите нямат място да имат наука!
Не го ли разбрахте?
10
2
 
8
 
! Отговори
Цецо преди 4 месеца
Дали наистина БАН е излишна институция? Щом са на държавна издръжка /доколкото ми е известно/ кой контролира как се използват парите ни? Моля някой по-запознат с тия неща да коментира?
9
5
 
14
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 4 месеца
Проблемът на БАНяджиите е, че дойде "Видов Ден" и най-неочаквано за тях водата почна да се избистря.Лошото е ,че Тодор Павлов ликвидира Българския научен елит, който бе заменен с "наши прогресивни другари". При съвременната обстановка, кой знае дали някога ще имаме отново елитни Български учени.
8
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Има човек- има проблвм" стара мъдрост на другаря Ленин. Проблема е че като махнеш човека проблема остава!
7
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
БАН отдавна е приключил. На изкуствено дишане е в момента. Разбирай, от там нищо не излиза, само влизат пари. Нещо като жив труп, без мозъчна дейност, дето го чакат да му спре сърцето, че да напишат часа и да спрат мониторите.
6
7
 
17
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 4 месеца
Точно това се опитват да предотвратят олигархичните старци.
Искат да си запазят феодалното владение, наречено БАН, за да преосигурят даже и все още неродените си внуци. Защото за пред хората заплатите там може да са ниски, но от странични дейности или от разни никому ненужни проекти, се печелят дори и шестцифрени хонорари!
Осъществяват се и присвоявания, възлизащи на седемцифрени суми.
Затова толерират протежетата си и пречат на другите, та само определени кръгове да имат достъп до далаверите.
5
10
 
12
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 месеца
НИМХ Е ПРАКТИЧЕСКА ИНСТИТУЦИЯ ,А НЕ Е ХИМЕРИЧНА КАТО НЕПРОИЗВОДИТЕЛНИЯ БАН ! МОЖЕ ДА БЪДЕ И КЪМ ДАНС И КЪМ НС -БОП , НО МОЖЕ ДА БЪДЕ И С НЕЗАВИСИМ СТАТУТ И ФИНАНСИ КЪМ МС !!! -ДЪРЖАВАТА ИМА НУЖДА ОТ НИМХ -НАРОДЪТ ,А НЕ НЯКАКЪВ СИ АКАДЕМИК БЕЗ ПРИНОС !!!!!!!!!!
4
6
 
17
 
! Отговори
БАН е клоака - преди 4 месеца
една шепа научна олигархия, издигнала се по партийна линия и легион връзкари около тях. Пръкне ли се там свестен учен или поне справедлив човек на шефски пост, ще го унищожат или ще го прогонят от БАН.
Не за първи път се прекратява предсрочно мандат на директор, без да има законно основание затова.
Не чак толкова отдавна, след като получи отлична оценка при атестиране, един директор бе изнуден да подаде оставка, за да сложат на негово място протежето на лелка-роднина на бивш член на Политбюро!
3
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Шефовете на БАН............вместо да повикате човека , да седнете и да поговорите като умни хора............вие го отсранявате, защото е неудобен!!!
Засрамете се малко поне!!!
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да разбираме ли, че това е началото на края на БАН???