Проф. Брънзов вече не е шеф на НИМХ, БАН го премахна

Ученият смята, че отстраняването му е свързано с протестите
Обновена: 30 авг 2018 16:44 | 30 авг 2018 14:37, Веселина Йорданова
42
Проф. Брънзов вече не е шеф на НИМХ, БАН го премахна
Снимка: архив, БулФото

Ръководството на БАН е прекратило мандата на проф. Христомир Брънзов като директор на Националния институт по метеорология и хидрология.

Още по темата

Брънзов заяви пред БНР, че това решение е било очаквано, както и че ръководството на Института също ще се оттегли в знак на солидарност.

Професор Брънзов е категоричен, че отстраняването му е свързано с неговата подкрепа за протеста на синоптиците и хидролозите от последните месеци. Те настояват НИМХ да се отдели от БАН.

Вчера стана ясно, че въпросът ще бъде обсъден на Общо събрание на БАН през септември, но просветният министър Красимир Вълчев даде да се разбере, че това е по-приемливият вариант. Желанието на синоптиците е да са именно в структурата на МОН.

Дори решението за отделяне да се вземе тези дни обаче, това няма да се случи по-рано от 1 януари догодина.

 


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
28
 
! Отговори
Не е сефте преди 5 месеца
И учен от ранга на световно известния днес проф. Ив. Канев два пъти е бил уволняван от БАН, а навремето, когато е представил дисертация за зачисляване в аспирантура (докторантура), група от трима човека, начело с партийния секретар, предложила трудът му да бъде отхвърлен.
Но Канев пратил труда си за мнение на четирима чуждестранни, световно признати капацитети. И четиримата, независими един от друг, пратили до БАН мнение, че трудът заслужава присъждане на титлата Доктор на науките!
Това е БАН !