Дълговете изяждат 32% от заплатата на българина

Успяваме да спестим едва 5% от доходите си, сочи Евростат
31 авг 2018 07:56, Елка Василева
45
Дълговете изяждат 32% от заплатата на българина
Снимка: архив, Reuters

Българите успяват да спестят едва 5% от месечните си доходи. Това показват анализ на Евростат за тенденциите за спестявания на жителите на Европейския съюз през периода 2000 – 2016 година.

За пръв път показателят за нашата страна е положителен, след като за целия изследван период стойността му е била отрицателна, което означава, че трудно сме успявали да спестим някой лев, пише „Труд“.

Въпреки това България остава под средния процент за ЕС, който е 10 на сто.

Държавите, в които хората успяват най-много да спестяват, са Люксембург – 20% от дохода си, Швеция – 19%, Германия – 17% и Франция – 14%.

Жителите на държавите, които не могат да заделят пари на страна освен България са Полша – 4% и Латвия – 3%.

Последните данни на Българска народна банка показват, че в края на юли спестяванията на домакинствата у нас достигат почти 50 милиарда лева. Депозитите се увеличават със 7,3% спрямо края на юли 2017 година.

Въпреки че не можем да спестяваме много, се оказва, че сме от жителите на ЕС, които трупат най-малко финансови задължения, показват още данните на Евростат.

През 2016 г. дългът на българското домакинство възлиза средно на 32% от дохода.

Показателят намалява всяка година от 2009 г. насам, когато процентът е бил 43,4%. Регистрирано е само едно леко повишение през 2014 г. от 37,8 до 38,5%.

Страните с най-голямо задлъжняване на домакинствата в ЕС са Дания, при които дългът достига 244%, Кипър – 178% и Англия – 126%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Икономика в която голям процент от доходите на домакинствата отиват в обслужване на кредити, се казва икономика на бедността.
33
0
 
2
 
! Отговори
до 35 преди 5 години
Съотношението между организирана и неорганизирана група е поне 1към 7 в никаква ситуация при това разделение на народа неможеш да извадиш необходимите ти хора че да принудиш властта да действа радикално в икономиката ,независимо от теориите който разисквате и са правилни въпроса е как можете да ги принудите да ги гласуват..не виждате ли ,че всички във всички области ги плюят и на тях изобщо не им пука ,нямат страх няма наказание ,възмездие .
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В световната история всички социални придобивки са извоювани с кръв ,капитализъм с човешко лице имаше когато имаше Варшавски договор и бяхме износители на революции, тука искаме богаташите да кажат --на ви ! Искате сами да си гласуват прогресивен данък или пък да им се рови в огромните имоти,, Божееее.вие си нямате работа.....има само 2-варианта ,първия няма да го кажа, че терорист ще ме изкарат ,а втория е шарената торбичка на връта и газ кой как може за чужбина ....
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е да се преразгледа 22% ДДС --- храните примерно се вдигат всеки ден и това ДДС мачка здраво сиромасите Време е да се измисли нещо за това разслоение иначе Бг е фрапиращ пример и въпреки че има 100 000 охранителя и 60 000 полицая може да се стигне до велика октомврииска революция ,в която богаташите полицията и охранителите ще победят ,но ще останат само те в БГ и ще се самоизядат --дори това е все пак една добра новина.Долу наи-долните крадци в света.
30
0
 
3
 
! Отговори
Дарвин философ преди 5 години
Българина винаги е пестял дори с лишения,защото знае, че ако има проблем сам трябва да се спасява.Навсякаде искат пари....Никаква здравна и социална сигорност няма.За образованието на децата също трябва пари нищо не е безплатно вече- само на книга....
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Какво трябва да се направи? Разумното е да се вдигне данъка от 10% на примерно 20%, като за първите примерно 1000 лева, данъка е 30%, т.е. обърната подоходна скала с по-силно облагаем минимум."И защо пак данъчната тежест да се насочва към най-бедните и зле заплатените?! В белите държави данъка е прогресивен - колкото по-голяма ти е заплатата, толкова по голям процент данъци плащаш. Така е нормално и е редно, ако искаме да имаме социлана и добре уредена държава.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
50 милиарда са спестили ,роднините на разни кметове и големци (защото самите кметове по декларации и тези покрай тях са изключително бедни) спестили са тези в играта с асфалта и поръчките ,проектчетата и вишата администрация ,банкерите. Тези които са по селата и обикновените хора душа дават --теглят заеми ,че и тяхното дете да се почувства човек и да може дя се усмихва първия учебен ден--долу крадците дето затриха Б-я и никакво връщане на конекторите....
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 16 Септември 2018г. от 12:00 ще се проведе Мегапротест пред Народното събрание в София! Всички български гражданиХа-ха ще ви видим 10-15 yтpeпки!
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това е "социалистическо" предложение, нали ? да изравним бедността на бедните, но да не пипаме данъчето печалба ...Ако няма производство, откъде питам аз ще се осигурят средства за пенсии и социални придобивки? Никъде не дават само да се разходва. Лесно е да си популист в днешно време!
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21това е "социалистическо" предложение, нали ? да изравним бедността на бедните, но да не пипаме данъчето печалба ... това само червените капиталисти - псевдо-социалисти могат да го предложат!
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21Плюс това би трябвало да се намали корпоративния данък, за да се стимулира производството.-после нема да има на кого да лашнеш бок луците от производството ти, ясно ли ти е това, даваш ли си сметка за това?! много късо, локално гледате бе, "бизнеси"!
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21Разумното е да се вдигне данъка от 10% на примерно 20%, като за първите примерно 1000 лева, данъка е 30%, т.е. обърната подоходна скала с по-силно облагаем минимум.-ето това е вече извращение!предполагам, че т.н. бизнес - няма изобщо да има данъци?аз предлагам тия с до 1000 направо да се преселят в едно по-добро, по-спокойно място - хем после няма да има не само сива, ами никаква икономика, и всички останали ще сте "на светло" и ше си се облагате един друг - където и както сварите!
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре е че е Горанов, че иначе тея комунисти, ще оглозгат всичко!
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво трябва да се направи? Разумното е да се вдигне данъка от 10% на примерно 20%, като за първите примерно 1000 лева, данъка е 30%, т.е. обърната подоходна скала с по-силно облагаем минимум.Така разсъждава един умен човек!Плюс това би трябвало да се намали корпоративния данък, за да се стимулира производството. Това и да го говориш на обикновения човек едва ли ще те разбере, защото той иска, веднага.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за мен разпускането е да си направя едно кафе домашно хубавои да ви чета глупоститеи да се смеянаистина е голям релакс
19
2
 
1
 
! Отговори
От 17 преди 5 години
По-простият вариант е плосък данък от 25-30% за всички, което реално е 15-18% данък, заради укриването на доходи.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За всеки "разпускането на колана" е различно , аз съм на 32 и разпускането е да се натоварим с още 3 , събираме по 10 лв на калпак , 10 за газ на колата, 15 за бири и 15 за мезе и се инсталираме на някой близък язовир , за други разпускането е да идат на мол-а , на пица , на кино и оттам на дискотека и да похарчат 50-60 но човек
17
4
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
Данъчното бреме в България е много дълга тема, но ще се опитам да ти дам повод за размисъл. Твърди се, че около 40% от доходите са в сивата икономика и не се облагат с данъци и осигуровки. Това означава, че от всеки 100 лева доход, с ДОД се облагат 60 лева, т.е. тези 10%, реално са 6%. Какво трябва да се направи? Разумното е да се вдигне данъка от 10% на примерно 20%, като за първите примерно 1000 лева, данъка е 30%, т.е. обърната подоходна скала с по-силно облагаем минимум.
16
3
 
2
 
! Отговори
Сп??нс до троляците преди 5 години
Колеги, разбирам че никой не иска да плаща данъци, ами тогава идете в Афганистан или в някоя африканска държава, в коята поради военните конфликти няма държавна система и никой няма да ви търси данъци- със сигурност там ще сте доволни.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто така съм свикнал да живея и не знам какво да правя останалите пари.Ти наистина ли?Добре е да се пести, но когато човек има възможност би било добре да "разпусне малко колана"!