Царя: 55 г. съм живял без имоти! Заслужавам ли да ме заставят да напусна?

"Питам се доколко защитено е правото на собственост на всеки българин"
Обновена: 3 сеп 2018 12:29 | 3 сеп 2018 12:15, Златко Желев
362
Царя: 55 г. съм живял без имоти! Заслужавам ли да ме заставят да напусна?
Снимка: kingsimeon.bg

"Все по-често се питам заслужавам ли да ме лишат от моя дом и заставят да напусна Родината. Питам се и доколко защитено е правото на собственост на всеки български гражданин и на чуждестранния инвеститор от подобни политически продиктувани посегателства"

Тези въпроси задава в специално изявление цар Симеон II, публикувано на сайта му.

Още по темата

То е по повод решението на Софийския градски съд на първа инстанция, че дворецът "Врана" не е негов, а на държавата.

Това бе 5-ото от 6-те дела за имотите на Симеон Сакскобургготски, което държавата печели. Както и по другите "царски" дела, магистратите приеха, че "Врана" не е бил лична собственост на монарсите, а на Интендантството на цивилната листа на царя, която е била държавна институция. Това означава, че имотите не са били лична собственост на царете, а на държавата.

Ето пълният текст на изявлението на Симеон II:

"Сърдечно благодаря на всички сънародници, които ни засвидетелстваха своята подкрепа след решението на Софийския градски съд, че дворецът "Врана" не е наша собственост!

Последните няколко дни получих стотици обаждания и мейли от страната и чужбина. Прочетох много статии, интервюта и позиции в социалните мрежи на хора, възмутени от откровените лъжи, които се тиражират за нас. Това искрено трогна мен и Царицата! Много от тях бяха от сънародници, които не познавам лично.

В този мъчителен за нашето семейство момент, когато след 75 години може в една свободна и демократична България да бъда принуден към второ изгнание, тази подкрепа е особено ценна!

Все по-често се питам заслужавам ли да ме лишат от моя дом и заставят да напусна Родината. Питам се и доколко защитено е правото на собственост на всеки български гражданин и на чуждестранния инвеститор от подобни политически продиктувани посегателства.

Може би много хора не ме познават и мерят със своя аршин. За тях искам за пореден път да заявя, че 55 години съм живял и без тези имоти.

Вече се уповавам само на това, че посегателствата над мен няма да останат незабелязани в чужбина, където частната собственост е неприкосновена.

Още веднъж от сърце благодаря на всички за изразената съпричастност!"

Dnes.bg припомня, че Комплексът "Врана" се намира в покрайнините на София. Реституиран е на царското семейство през 2001 г. със заповед на тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски.

Тогава царските наследници даряват на Столичната община парка, като си запазват собствеността върху двореца и прилежащия му терен от 21 дка. През 2013 г. Столичната община отворя парка за посетители в събота и неделя.

Дворцовият комплекс се състои от централна сграда от 2013 кв. м, над 20 постройки, оранжерии, караулка, горска къща и др. Площта на парка е 992 дка.


362
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Марш бе. Взимай калимявката и обратно в Мадрид. Тегли ипотека и си купи един двустаен в краен квартал. Що чиниш във Врана. Нито сте я строили вие, нито сте в плащали някога. А, и да върнеш парата от изсечените гори. Че опоска Рила и я обезлеси.
11
37
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не мога да разбера едно - ако сме демокрация както се хвалим трябва да се спазват приетите закони. Лош или добър беше приет закона за реституцията. Сума народ си върна собствеността, но на царя не дават. Същото, което правеха комунистите - за едни закона важи, за други - не.
10
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само за лансирането на Боко Тиквата заслужаваш да се пържиш в ада!
9
3
 
44
 
! Отговори
Boko bo преди 5 месеца
България нищо не е длъжна на Кобурга. България не е неговата Родина.Марш и да несе връщате никога вече.
8
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нека царя да остане във Врана - може да къса билетчетата на туристите на входа което ще бъде допълнитлна атракция и аз лично бих отишъл само заради това...
7
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Заслужаваш и още как.Сбогом.
6
3
 
28
 
! Отговори
Кога ????? преди 5 месеца
Кога такива като него ще измрът като кучето, че видиш ли наистина да се оправим за 800 дни.
5
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Наглец и нахалник даже повече и от комунист!
4
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пукай бе, мадридски мошеник и комарджия!
3
1
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дедо Симо, няма прошка за тебе, че се продаде на българското задкулисие.
Мълчи си, че ставаш още по-жалък. Язък за баща ти, не можеш да му стъпиш на малкия пръст.
2
2
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Никой не те застявя да напускаш, купи си един апартамент някъде и си живей като всички останали българи.
1
5
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Заслужаваш!Напусни!Ако можеше баща ти да те види щеше да ти отвърти един шамар.