Срещу руси, сърби и румънци: Битката за Добруджа

Битката е била особено емоционална за нашите войници
3 сеп 2018 20:58,
146

В битката за свободата на Добрич и Добруджа българска армия се сражава с румънски войски и един голям руски корпус под командването известния генерал Андрей Зайончковски. Заедно с руснаците срещу нас се бие и една сръбска доброволческа дивизия - разказа в предаването "Операция: История" на Bulgaria ON AIR историк от НВИМ Стоян Николов.

Да се биеш с руси е било особено емоционално за нашите войници, тъй като все пак те виждат в тях хората, които са ни освободили от османско иго, а повечето ни офицери са руски възпитаници.

Не случайно най-големият русофил Иван Вазов пише едно знаменито тогава стихотворение "На руските воини", в което пита: "О руси! О братя славянски, защо сте вий тука? Защо сте дошли на полята балкански, немили неканени гости". 

Сраженията за Добрич са изключително жестоки и кръвопролитни. При отстъплението си румънците убиват и десетки цивилни граждани. Първия сблъсък между руси и българи е когато Осми приморски полк съкрушава атаката на шест руски ескадрона от елитния Трети Смоленски улански полк, нанасяйки им особено тежки поражения.

Загиват повече от половината руски улани, включително техния командир полковник Калмиков.

При Добричката епопея особено героично се сражават и Врачанския и Козлодуйския полк. Разбира се, известна е и огромната ролята на знаменитата конна дивизия на генерал Иван Колев, която последователно громи румънци, сърби и накрая казаци.

По онова време казашката кавалерия се е считала за най-елитната и смъртоносна конница в Европа, но въпреки това българите побеждават.

"Когато се биеш за родния си край, може да победиш всеки" - заключи Стоян Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
Защо тогиз ривете за руския цар Николай II, защото го убили лошите болшевики? Кой загуби Руско-японската война 1904-1905 гг? Кой потопи в кръв цяла Русия, а много хиляди изпрати на каторга? Кой вкара в ПСВ зле въоръжената руска армия и погуби огромно количество войнишки живота? Този изпрати руски войници да се сражават с България, която заради амбициите и глупостта на друг един немец беше на страната на Централните сили. Всъщност най-големият ни враг на този фронт беше Румъния.
40
3
 
9
 
! Отговори
123456 преди 5 години
До 123456Та първо много се впечатлявах от всякакви протести от страна на Гърция срещу БРЮМ да влезе в ЕС просто с името Македония. Но започнах да си давам обяснение на този въпрос задавайки друг въпрос: Защо в Македония говоримият език е български. И това също обяснява факта, че гъпците ни недолюбват.
39
3
 
5
 
! Отговори
123456 преди 5 години
До Анонимен Напуснах България докато попълвах документите на едно семейство търсещи начин да оперират 5-годишната си дъщеря от сериозен вроден дефект и ме запитаха защо аз не кандидатствам аз. Бяхме вече изпитали 5 години от демокрацията и аз реагирах разумно на това подсещане. Но си поддържам родния език и чета какво става по света. С много интерес следя присъединяването на т.н. БРЮМ към ЕС. Та първо много се впечатлявах от всякакви протести от страна на Гърция срещу БРЮМ да влезе в (sledva)
38
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време пъпът на света (или хайда да го кажем един от двата европейски пъпа), е бил Константинопол. Ние сме се настанили до вратите му, с надеждата да сме следващите, които ще се нанесат там като умре Византия. За сърбите е останала единствената възможна роля - да ни правят сечено, бидейки разположени встрани от събитията. Руснаците пък най-нагло са ни прегазвали, от позицията на много по-силния.
37
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия винаги е мачкала и иззбивала собствения си народ, а вие вярвате, че е освободила друг народ ?!?Да бе ;)
36
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия винаги е воювала против българите. Сама или чрез протежетата си - сърбите.
35
3
 
10
 
! Отговори
комитата преди 5 години
сега не можем да се справим и с махалите в някои градове в БГ
34
4
 
17
 
! Отговори
654321 преди 5 години
До АнонименRe: Толкоз за братушките...====А татко (който е бил 20-годишен през 1944) го наричаше преврат, никакво освобождение. Ние с брат ми знаехме, че темата не трябваше да се коментира извън къщи.
33
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През ПСВ дядо ми се е бил срещу французите и нашите са удържали славна победа. Има два ордена за храброст и един немски, подписан от генерал-фелдмаршал Аугуст фон Макензен - главнокомандващият.На мой приятел дядо му се е бил срещу англичани, австралийци и новозеландци (АНЗАК) при Дойран и са ги спукали от бой!Давайте да мразим всички тези дружно, с упоение и дива радост, скъпи сънародници (за нещастие!) мои!
32
4
 
5
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
До Анонимен 23А ти рипаш още преди да си получил сигналите от очите до рехавите сиви клетчици на тънката ти мозъчна ***. Я се върни и прочети какво съм написал! Всеки нормален би разбрал, че точно това пиша до мучащото чифткопитно - в Русия се вихри революция, зорът им е да спасят нещо (Брест Литовск), онзи пише глупостите си! А ти четеш, не разбираш и скачаш да обясняваш нещата на МЕН!Безсрамно!Аз и ти не сме от една категория!Ти си в категорията на онези деебильчета, дето са ми наслагали /-/
31
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гадове са руснаците , ето и трола им циника - каква по добра реклама за руската гадост
30
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Когато се биеш за родния си край, може да победиш всеки" - заключи Стоян Николов.==================================Така побеждават че цяла Добруджа остава в Румъния. До 1940 година, когато Сталин ни я връща, за да накаже румънците.
29
4
 
8
 
! Отговори
Хахах, ааааа. преди 5 години
Ето как сесере в човката на русофилче....
28
1
 
3
 
! Отговори
Дядо ви преди 5 години
Деца, вижте аз как правя, ако нещо ми е интересно, почвам да гледам видеото, и го изглеждам цялото, ако е хубаво. Росен почти винаги го гледам ,защото ми е любопитен ,интелигентен и интересен със всичките . И после не пиша глупости, защото всичко е казано в интервюто. А в текста в сайта са извадени няколко изречения при това не съвсем точни.
27
20
 
5
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Слава Руски !Слава Путину!
26
4
 
15
 
! Отговори
Добрич преди 5 години
До Анонимен 28Едното няма нищо общо с другото. Русите са ни освободили, а после са ни били и врагове. Точка. Ние си гледаме от нашата камбанария, те от тяхната.
25
3
 
11
 
! Отговори
Nzz преди 5 години
Блазе има на нашите деди, че са умрели за България!
24
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкоз за братушките и окупацията наречена освобождение !Много българи научават това за пръв път.
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26 След ПСВ на Балканите се пръква военен съюз м/уЮгославия,Румъния,Гърция и.....Турция,известен е като малката Антанта!Създаден е за бъдеща война и разпарчетосване на България и Унгария!Буров в мемоарите си пише ,че СССР е бил против бъдещо увеличение на Румъния и Турция и това явно ние спасило!
22
6
 
12
 
! Отговори
ВЕЛИКИЙ преди 5 години
Аве каква Русия по време на СССР? Русия е окупирана по времето на СССР. Поне като се назовавате за русофили, по-добре пишете СССР-офили или комунизмофили, но не и русофили, защото аз русофилите ги имам за привърженици на Руската Империя.