Не само хората, а и парите бягат от България! Какви са причините?

Има хиляди безработни, които не желаят да работят
4 сеп 2018 19:37, Елка Василева
389
Не само хората, а и парите бягат от България! Какви са причините?
Снимка: архив, Reuters

Допреди няколко години България беше много атрактивна за чуждите инвеститори - главно заради евтината работна ръка и ниските данъци. Нови данни обаче сочат, че парите все по-масово загърбват страната. Какви са причините?

През десетилетието на българското еврочленство обемът на преките чуждестранни инвестиции, които ежегодно се вливат в националната икономика, е спаднал почти десет пъти. През 2017 година той възлиза на около 1,9 млрд. лева, което представлява по-малко от 2% от брутния вътрешен продукт на страната, пише Дойче веле.

А за да има значим икономически растеж, този дял трябва да е поне пет пъти по-висок, показват изчисления на Българската стопанска камара (БСК). Засега подобни очаквания са напълно нереалистични, тъй като през първото полугодие на настоящата година обемът на задграничните капиталовложения се е свил двукратно в сравнение със същия период на миналата година, сочи нов анализ на БСК. Според същия анализ паричните преводи към България, които извършват нейни граждани, пребиваващи трайно зад граница, вече са значително по-големи от обема на новите чуждестранни капиталовложения в страната.

Защо загърбват България?

Задграничните капитали не само осигуряват нови работни места в българската икономика. Те са и много важен инструмент за подобряване на нейната макроикономическата рамка, за нарастване на износа и на производителността на труда и за внедряване на нови технологии и ноу-хау.

Още по темата

Проф. Гарабед Минасян от БАН твърди, че няма нищо неочаквано в новината за осезаемо спадналата атрактивност на българската икономика като поле за нови задгранични инвестиции.

"В годишния доклад на Института по икономика написах, че преди от България бягаха предимно хората. Но от поне две години стана съвсем очевидно, че от страната вече изтичат и солидни капиталови потоци", казва проф. Минасян и добавя, че друг голям проблем е ясно очерталото се като тенденция нежелание на чуждестранните предприятия да се задържат в България.

"Въпреки че задграничните капиталовложения в страната постигат относително приемлива доходност, задграничните фирми се въздържат от нови инвестиции", констатира Минасян.

"България е в застой!", алармира анкетно проучване на Германо-българската индустриално-търговска камара, което беше проведено сред германски предприемачи, установили се в страните от Централна и Югоизточна Европа.

"Проблемът на германските инвеститори в България е свързан основно с острия недостиг на работна ръка и особено на обучени и квалифицирани кадри. А това засяга не само притока на нови капиталовложения, но и нагласите на предприемачите, които вече са инвестирали в българската икономика", коментира шефът на камарата д-р Митко Василев.

Този извод потвърждава и един от най-дълго пребиваващите в България германски инвеститори. Преди четвърт век производителят на луксозни облекла за най-реномираните търговски вериги в света Бертрам Ролман премества бизнеса си от Гърция в България. В Гоце Делчев той основава фирмата "Пирин Текс", едно от най-големите и успешни шивашки предприятия в страната.

Ето как германският производител обяснява нарастващите трудности пред бизнеса в страната: "Причината за липсата на кадри в България е, че други страни от Европейския съюз предлагат много по-добри условия за работа, в резултат от което младите хора бягат от родината си. Близо 1500 работници напуснаха моето предприятие през последните три години. Около 1200 от тях заминаха за Великобритания, където получават по 1300-1500 паунда като берачи във фермите. Принудихме се да намалим с една трета обема на произвежданата продукция - това са големи загуби за предприятието, защото напускат квалифицирани и добре обучени кадри. Ние плащаме едни от най-високите заплати в бранша - средно 900 лева - и не можем да предложим нови значителни увеличения на възнагражденията. Причината е силната конкуренция на турските производители на облекло, чиито цени падат, следвайки тежкия срив на местната лира. Заради този срив конкурентоспособността на турските предприятия се увеличи двойно", обяснява Ролман.

Той все пак е категоричен, че няма да напусне България. "Но и не съветвам който и да е предприемач сега да прави инвестиции в трудоемки производства в страната. Един от изходите от текущите неблагополучия в българската икономика е да се откриват филиали в съседните страни с по-добра конюнктура на трудовия пазар, за което и аз се замислям", признава собственикът на "Пирин Текс".

Като пример той дава Сърбия, където според него конюнктурата за нови инвестиции в момента е отлична.

"Преместване в по-близката Македония обаче е безсмислено, защото страната изпитва същите проблеми на трудовия си пазар, каквито виждаме в България", отбелязва Ролман.

"Хиляди безработни, които не желаят да работят"

Германският предприемач вижда и друг сериозен проблем: схемите за източване на социално-осигурителните системи на западноевропейски държави като Великобритания и Германия, в които участват немалък брой  българи и румънци. След като поработят няколко месеца или дори само няколко седмици в по-богатите страни от ЕС, част от тези хора отново остават без работа - по едни или други причини.

"Много от българите се връщат в родината си и получават поне една година британски помощи за безработни в размер на 850 евро месечно. Този номер буквално срива търсенето и предлагането на регионалните трудови пазари. Такъв е случаят с Пиринския край, чието развитие наблюдавам отблизо", твърди Ролман.

В Гоце Делчев например има около 3100 безработни, които не желаят да работят, разказва предприемачът.

"От десет души, които Агенцията по заетостта ми изпраща да приема за работа в моето предприятие, седмина направо ми заявяват, че не искат да работят, защото в противен случай щели да загубят получаваните от Великобритания или Германия социални помощи за безработица и плащанията за деца. Много от тях са роми. Но аз имам и добри ромски работнички", казва Ролман и изброява още проблеми:

"В страната има около 700 000 инвалиди, половината от които могат да работят, но имаме проблеми със службите за охрана на труда. Здравните служби пък издават много фалшиви болнични листове. В България плащаме ниски данъци, но това не ни помага в ситуация, в която не можем да печелим. Много фирми вече изпитват остър недостиг на работна ръка и са принудени да спират производствени мощности и да търпят загуби. При това положение 10-процентният плосък данък губи всякаква привлекателност и не съдейства за привличането на нови инвеститори или за задържането на тези, които са принудени да спират част от производствените си мощности заради липсата на персонал. Този данък има смисъл само ако си на печалба", заключава Ролман.


389
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
340
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 1 месец
щом пише дойче веле няма смисал да го чета на дойче веле не вярвам нищо и на франс прес
339
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой ще ви работи за тези смешни пари
338
0
 
0
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 1 месец
БЪЛГАРСКИТЕ ФИРМИ НАИСТИНА СИ ОТИВАТ. Напускат страната. Защо?

Ако процеса се засили......
337
5
 
2
 
! Отговори
До 336 преди 5 месеца
Докато БКП/БСП беше 10 г. на власт, всичко се подобри - мин.заплати - 2000 лв., пенсии - 1000 лв., помощи - 1000 лв.

Построиха всички магистрали, обещани преди 65 г. от соц. време, положиха нови водопроводи и канализация във всички квартали на София, ремонтираха всичко - улици, пътища, построиха спортни зали, училища, детски градини, пречиствателни станции и т.н.

Всичко естествено е голяма шега и всичко това го направи ГЕРБ за 7 г. Е, само намали малко заплатите, дадени от БКП/БСП.
336
2
 
5
 
! Отговори
. преди 5 месеца
Всичко зависи от ГЕРБ, вие сте зле драги Българи защото управляващите така искат, поставили са ви на колене за това повечето хора виждат спасение в чужбина.
335
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За живот в България трябват 2000 лева на месец драги БИЗНЕСМЕНИ. Нито лев по малко


Щом не ви се дават нямаме сделка

на много места тея 1000 евра и повече са лесно заработени пари

Келнер на круизен кораб прави 4-5000 долара

...а вие канете Украинци които си мислят че идват на почивка ... или подлагайте ромите на очовечване... но там трябват още милиони години еволюция

Това е робите СВЪРШИХА
334
2
 
15
 
! Отговори
До Лошо избирате преди 5 месеца
Съдебната система не подлежи на избиране и тя е независима от правителството: старите комунистически кадри държат здраво и никога не са пускали най-много да са прехвърлили щафетата на децата. Затова няма справедливост и цари безнаказаност. Затова бягат и хора и пари! Румънците си реформираха правораздаването - това е голямата разлика между тях и българите, затова при тях текат инвестиции и пристигат хора на работа от чужбина във филиалите на мултинационалните корпорации, които при това разцъфтяват по провинцията.
333
2
 
16
 
! Отговори
UFC преди 5 месеца
София е махнете тя ще провали страната, в другите 4-5 големи градове средната заплата е 500-600лв, за по малките и селата да не говорим 400-500 макс
332
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В България обслужващия работодателя е мазен и корумпиран .... Той се вмъква като парацит и живее на гърба на тоя или тия , които са в пройзводството или услугата
331
10
 
2
 
! Отговори
До: Повечето преди 5 месеца
Дълбоко сбъркано мислене имате...спомняйте си от време на време думите на Иво Христов.
А колкото сте по-отворени и знаещи къде за колко и как се работи и какво трябва работодателят да прави за ВАС, ВЕЛИКИТЕ, толкова по-добре ще е за мен след 10 години, когато сте тотално деградирали и зависими...защото тогава ще работите и за без пари!!!
330
0
 
5
 
! Отговори
Като дойде преди 5 месеца
Като роботите ни сменят на тези мух.кьовци работодателите трябва да плащат на еди кой си данък че използват еди колко си роботи в фирмата. И щат нещат ще плащат. Защото не ли платят определената сума лошо им се пише. Данък робот много тежко ще е. Ще му вземат роботите и той ще търси хора да работят пак. Ама този път ние хората сме свободни и получаваме безплатен хонорар от правителството. Защо е да се връщаме в ада като знаем че няма да ни плати?
329
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С така наречени КВОТИ.Министерството на труда и соц. Грижи. Краде от изпратените им работници в Германия. /Това се отнася само за Германия/. Така хората виждат , че ги манипулират и те тръгват по същия път . С корупцията напред.
328
1
 
8
 
! Отговори
Ау, изненада! преди 5 месеца
С толкова откачени чафки в образователната система положението с квалификацията може да става само много по-зле и то в геометрична прогресия. В крайна сметка като няма инвестиции, а пък територия има бол, ще си ни направят просто едно мигрантско гето на Европата и толкоз
327
14
 
6
 
! Отговори
Работодател ( Враца преди 5 месеца
Тук във Враца, ще ми работите за 500 лв та, ще ви свирят ушите. А ако не искате, може и бой да ядете, и извратата !!!
326
0
 
0
 
! Отговори
vasil.irmanov преди 5 месеца
До Анонимен
325
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като за без пари- толкоз.
За 900 лева бруто мога да идвам в работно време в офиса му да изпивам по едно кафе, друго- не.
Да е благодарен че изобщо има навили се да се вясват там.
324
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Магическата формула, която успешните компании са открили е да се отнасят с клиентите си като с гости, а със служителите си като с хора." - Том Питърс
323
0
 
10
 
! Отговори
variola преди 5 месеца
Работодателите са виновни че не искат работниците да си плащат че работят за тях, когато стигнев това ниво, всичко ще е наред !
322
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Интересна бизнес стратегия - шивачките на тази фирма напускат по 1000 на година! За 2017г. от 3600 са станали 2600. Дали, ако им се предлагаха човешки условия на труд и нормално заплащане щеше да е така?

После "бизнесменът" плаче, че нямал кадри. Работи ти тогава. При тези условия. Естествено, че ще губиш сега. И това ще придължава, където и да отиваш, ако не си промениш КАРДИНАЛНО социалната политика на фирмата.
321
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Г-да "бизнесмени", инвеститори и пр., първо се научете как се прави сериозен, конкуретно-способен бизнес.

За да управляваш качествено бизнеса си, трябва да си сред работниците си и да работиш повече от тях! С личния си пример да ги ръководиш и мотивираш. Така се прави в "белия свят", от който вие бягате. Дали, ако вие самите работите на условията, които предлагате: 12 часов работен ден, на норма, 6 дни в седмицата, без отопление през зимата и охлаждане през лятото за чисти 480лв, ще ви е ок?