Не само хората, а и парите бягат от България! Какви са причините?

Има хиляди безработни, които не желаят да работят
4 сеп 2018 19:37, Елка Василева
389
Не само хората, а и парите бягат от България! Какви са причините?
Снимка: архив, Reuters

Допреди няколко години България беше много атрактивна за чуждите инвеститори - главно заради евтината работна ръка и ниските данъци. Нови данни обаче сочат, че парите все по-масово загърбват страната. Какви са причините?

През десетилетието на българското еврочленство обемът на преките чуждестранни инвестиции, които ежегодно се вливат в националната икономика, е спаднал почти десет пъти. През 2017 година той възлиза на около 1,9 млрд. лева, което представлява по-малко от 2% от брутния вътрешен продукт на страната, пише Дойче веле.

А за да има значим икономически растеж, този дял трябва да е поне пет пъти по-висок, показват изчисления на Българската стопанска камара (БСК). Засега подобни очаквания са напълно нереалистични, тъй като през първото полугодие на настоящата година обемът на задграничните капиталовложения се е свил двукратно в сравнение със същия период на миналата година, сочи нов анализ на БСК. Според същия анализ паричните преводи към България, които извършват нейни граждани, пребиваващи трайно зад граница, вече са значително по-големи от обема на новите чуждестранни капиталовложения в страната.

Защо загърбват България?

Задграничните капитали не само осигуряват нови работни места в българската икономика. Те са и много важен инструмент за подобряване на нейната макроикономическата рамка, за нарастване на износа и на производителността на труда и за внедряване на нови технологии и ноу-хау.

Още по темата

Проф. Гарабед Минасян от БАН твърди, че няма нищо неочаквано в новината за осезаемо спадналата атрактивност на българската икономика като поле за нови задгранични инвестиции.

"В годишния доклад на Института по икономика написах, че преди от България бягаха предимно хората. Но от поне две години стана съвсем очевидно, че от страната вече изтичат и солидни капиталови потоци", казва проф. Минасян и добавя, че друг голям проблем е ясно очерталото се като тенденция нежелание на чуждестранните предприятия да се задържат в България.

"Въпреки че задграничните капиталовложения в страната постигат относително приемлива доходност, задграничните фирми се въздържат от нови инвестиции", констатира Минасян.

"България е в застой!", алармира анкетно проучване на Германо-българската индустриално-търговска камара, което беше проведено сред германски предприемачи, установили се в страните от Централна и Югоизточна Европа.

"Проблемът на германските инвеститори в България е свързан основно с острия недостиг на работна ръка и особено на обучени и квалифицирани кадри. А това засяга не само притока на нови капиталовложения, но и нагласите на предприемачите, които вече са инвестирали в българската икономика", коментира шефът на камарата д-р Митко Василев.

Този извод потвърждава и един от най-дълго пребиваващите в България германски инвеститори. Преди четвърт век производителят на луксозни облекла за най-реномираните търговски вериги в света Бертрам Ролман премества бизнеса си от Гърция в България. В Гоце Делчев той основава фирмата "Пирин Текс", едно от най-големите и успешни шивашки предприятия в страната.

Ето как германският производител обяснява нарастващите трудности пред бизнеса в страната: "Причината за липсата на кадри в България е, че други страни от Европейския съюз предлагат много по-добри условия за работа, в резултат от което младите хора бягат от родината си. Близо 1500 работници напуснаха моето предприятие през последните три години. Около 1200 от тях заминаха за Великобритания, където получават по 1300-1500 паунда като берачи във фермите. Принудихме се да намалим с една трета обема на произвежданата продукция - това са големи загуби за предприятието, защото напускат квалифицирани и добре обучени кадри. Ние плащаме едни от най-високите заплати в бранша - средно 900 лева - и не можем да предложим нови значителни увеличения на възнагражденията. Причината е силната конкуренция на турските производители на облекло, чиито цени падат, следвайки тежкия срив на местната лира. Заради този срив конкурентоспособността на турските предприятия се увеличи двойно", обяснява Ролман.

Той все пак е категоричен, че няма да напусне България. "Но и не съветвам който и да е предприемач сега да прави инвестиции в трудоемки производства в страната. Един от изходите от текущите неблагополучия в българската икономика е да се откриват филиали в съседните страни с по-добра конюнктура на трудовия пазар, за което и аз се замислям", признава собственикът на "Пирин Текс".

Като пример той дава Сърбия, където според него конюнктурата за нови инвестиции в момента е отлична.

"Преместване в по-близката Македония обаче е безсмислено, защото страната изпитва същите проблеми на трудовия си пазар, каквито виждаме в България", отбелязва Ролман.

"Хиляди безработни, които не желаят да работят"

Германският предприемач вижда и друг сериозен проблем: схемите за източване на социално-осигурителните системи на западноевропейски държави като Великобритания и Германия, в които участват немалък брой  българи и румънци. След като поработят няколко месеца или дори само няколко седмици в по-богатите страни от ЕС, част от тези хора отново остават без работа - по едни или други причини.

"Много от българите се връщат в родината си и получават поне една година британски помощи за безработни в размер на 850 евро месечно. Този номер буквално срива търсенето и предлагането на регионалните трудови пазари. Такъв е случаят с Пиринския край, чието развитие наблюдавам отблизо", твърди Ролман.

В Гоце Делчев например има около 3100 безработни, които не желаят да работят, разказва предприемачът.

"От десет души, които Агенцията по заетостта ми изпраща да приема за работа в моето предприятие, седмина направо ми заявяват, че не искат да работят, защото в противен случай щели да загубят получаваните от Великобритания или Германия социални помощи за безработица и плащанията за деца. Много от тях са роми. Но аз имам и добри ромски работнички", казва Ролман и изброява още проблеми:

"В страната има около 700 000 инвалиди, половината от които могат да работят, но имаме проблеми със службите за охрана на труда. Здравните служби пък издават много фалшиви болнични листове. В България плащаме ниски данъци, но това не ни помага в ситуация, в която не можем да печелим. Много фирми вече изпитват остър недостиг на работна ръка и са принудени да спират производствени мощности и да търпят загуби. При това положение 10-процентният плосък данък губи всякаква привлекателност и не съдейства за привличането на нови инвеститори или за задържането на тези, които са принудени да спират част от производствените си мощности заради липсата на персонал. Този данък има смисъл само ако си на печалба", заключава Ролман.


389
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
0
 
38
 
! Отговори
бай х преди 5 месеца
всеки колонизатор иска евтини роби ... 450 евро били най високите заплати в бранша
АЛООО защо не си направи фабрика в германия ?
299
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ха ха тоя плаща 900 лева бруто и казва че плаща едни от най големите заплати в страната. ГОООЛЕЕЕМ лЪЖЕЕЦ. как се живее и издържа 4 членно семейство със 650 лева чисти бе ДОЙЧООООО?
А факта, че работят по 12-13 часа на ден не го броят.
Жена ми беше 7 години шивачка, то такава робия не е имало и в РИМСКАТА ИМПЕРИЯ.
298
0
 
37
 
! Отговори
Ко?Не! преди 5 месеца
Спада на турската лира е от оня ден, а тоя три години губи работници. Ко? Не!
297
6
 
10
 
! Отговори
SHEFA преди 5 месеца
ПАРИ ИМА МНОГО В БЪЛГАРИЯ.-И КОЙ КАЗА ЧЕ НАЩА РОДИНА Е БЕДНА.НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЧЕ ВСИЧКО КРАДЕ И ПАК ИМА.-ТАКА КАЗВАШЕ Д-Я ЖИВКОВ.
-ТЕЗИ ПЕНСИОНЕРИТЕ С ТЕЯ ХИЛЯДАРКИ ДЕТО ГИ ХВЪРЛЯТ ПРЕЗ ПРОЗОРЦИТЕ НАПРАВО БИЯТ ПОСТАТА.А ВЗИМАТ 200ЛВ ПЕНСИЯ.А ТЕЯ С ХИЛЯДИТЕ ДА НЕ КАЖА МИЛИОНИТЕ-НЕ ИМ СЕ ЗНАЕ БРОЙКАТА.НА ТЕЯ НЕ МОЖЕШ ДА ИМ ХВАНЕШ СПАТИИТЕ.-ТА ЗА ТОВА ИЗЧЕЗВАТ АМА НА ХАРТИЯ.НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА ИЗНЕСЕ ОТ БАНКА 4 500 000 000-НЕ.
296
1
 
29
 
! Отговори
Некъде Отъ Шопско... преди 5 месеца
Тука нищо не вирее...оти ако вирееше, щеше а биде откраднато моментално!!!
295
8
 
9
 
! Отговори
game1 преди 5 месеца
поредните глупости на немското зеле !!?!
и 2те медии трябва да ги закрият - днеса и зелето !!!
то така става парите и хората да бягат - миналата година били тук сега ги няма.. и то все за нас
294
2
 
14
 
! Отговори
Anus shepti преди 5 месеца
ПРИЧИНИТЕ СА ЧЕ ПАРИТЕ БЯГАТ ПРЕДИ ХОРАТА.БГ Е МНОГО МАЛКА И БЕЗСИЛНА.ИЗМАМНИЦИ И КРАДЦИ ИМА В ПЬТИ ПО ВЕЧЕ .от църквата.
293
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Причината е че парите се използват от хората като няма хора няма и пари
292
4
 
4
 
! Отговори
Американ преди 5 месеца
До 302:
Повече ръце нямат, но имат повече дисциплина и ум.
И затова вие карате скапано.
291
1
 
2
 
! Отговори
До 305 преди 5 месеца
Ми да
290
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бъди така добър да пишеш на Български а не на шльокавица.
289
1
 
5
 
! Отговори
До 304 преди 5 месеца
Абсолютно си прав, но е време да намалиш квото пиеш, пушиш или смъркаш.
288
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тук господства Приемливото качество!
:-)
287
2
 
14
 
! Отговори
До 302 преди 5 месеца
Прав си разбира се.
Аз говорих за медсестри и даскали.
Но и при шофьори, на конвейра и на полето има тежка дискриминация.
Щото ти може да караш камьон с 53' като господ, ма не са ти ясни маршрутите.
Тук собственика ти дава пътен лист и сяда до теб.
Един приятел така го уредихме с интервю и боса, като слезе вика: за 40 години практика не съм виждал толкоз добър шофьор, но дай да го пуснем по таксита или малки камьони за година две и ще го назнача веднага. Тук е друг свят.
286
3
 
18
 
! Отговори
До 300 преди 5 месеца
Стига дрънка глупости, на конвейера, на полето, пред волана западняка да не би да е с четири ръце? Неформално и фактически.
285
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Проблемът на България е, че няма работна сила. Няма инвеститор който да иска да "впрегне" работен кон който мъкне на гърба си още 4 кранти(пенсионери, администрация, безработни и соц.слаби). Конете малко, крантите много. Жребчета хич.
284
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Начи почвате да ме нервите с тез евра.
Навсякъде в нормалния свят заплащането е на час и на седмица и го взимаш до среднощ у сряда.
Щото е интетесно кво се работи, а не е издръжка.
Освен туй една медсестра или учител тук взима заплата 80-90 000 лв на година, но с повече работа и др. Отива на 100-120 000 лв на година.
Туй не значи, че ако една БГ медсестра или даскъл доди тук ще взима това. Туй не е за вас. Не можете да се състезавате. Формално и фактически.
283
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не мой, да се присмиваш и ти ще одъртееш и оглупееш.
282
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хората с образование , виждаме как връзкарите се уреждат с заплати по няколко та чак до десетки хиляди/ или стотици хиляди левове, а на нас предлагат 500 800 лв .Как да ви работим.Ако се съгласим мутрата понякога не ги и плаща искат без пари да им работим.
281
1
 
2
 
! Отговори
SOS Черен дроб преди 5 месеца
До Аз помня не забравяй

Музея го запалиха в Бразилия . намали ракията