Не само хората, а и парите бягат от България! Какви са причините?

Има хиляди безработни, които не желаят да работят
4 сеп 2018 19:37, Елка Василева
389
Не само хората, а и парите бягат от България! Какви са причините?
Снимка: архив, Reuters

Допреди няколко години България беше много атрактивна за чуждите инвеститори - главно заради евтината работна ръка и ниските данъци. Нови данни обаче сочат, че парите все по-масово загърбват страната. Какви са причините?

През десетилетието на българското еврочленство обемът на преките чуждестранни инвестиции, които ежегодно се вливат в националната икономика, е спаднал почти десет пъти. През 2017 година той възлиза на около 1,9 млрд. лева, което представлява по-малко от 2% от брутния вътрешен продукт на страната, пише Дойче веле.

А за да има значим икономически растеж, този дял трябва да е поне пет пъти по-висок, показват изчисления на Българската стопанска камара (БСК). Засега подобни очаквания са напълно нереалистични, тъй като през първото полугодие на настоящата година обемът на задграничните капиталовложения се е свил двукратно в сравнение със същия период на миналата година, сочи нов анализ на БСК. Според същия анализ паричните преводи към България, които извършват нейни граждани, пребиваващи трайно зад граница, вече са значително по-големи от обема на новите чуждестранни капиталовложения в страната.

Защо загърбват България?

Задграничните капитали не само осигуряват нови работни места в българската икономика. Те са и много важен инструмент за подобряване на нейната макроикономическата рамка, за нарастване на износа и на производителността на труда и за внедряване на нови технологии и ноу-хау.

Още по темата

Проф. Гарабед Минасян от БАН твърди, че няма нищо неочаквано в новината за осезаемо спадналата атрактивност на българската икономика като поле за нови задгранични инвестиции.

"В годишния доклад на Института по икономика написах, че преди от България бягаха предимно хората. Но от поне две години стана съвсем очевидно, че от страната вече изтичат и солидни капиталови потоци", казва проф. Минасян и добавя, че друг голям проблем е ясно очерталото се като тенденция нежелание на чуждестранните предприятия да се задържат в България.

"Въпреки че задграничните капиталовложения в страната постигат относително приемлива доходност, задграничните фирми се въздържат от нови инвестиции", констатира Минасян.

"България е в застой!", алармира анкетно проучване на Германо-българската индустриално-търговска камара, което беше проведено сред германски предприемачи, установили се в страните от Централна и Югоизточна Европа.

"Проблемът на германските инвеститори в България е свързан основно с острия недостиг на работна ръка и особено на обучени и квалифицирани кадри. А това засяга не само притока на нови капиталовложения, но и нагласите на предприемачите, които вече са инвестирали в българската икономика", коментира шефът на камарата д-р Митко Василев.

Този извод потвърждава и един от най-дълго пребиваващите в България германски инвеститори. Преди четвърт век производителят на луксозни облекла за най-реномираните търговски вериги в света Бертрам Ролман премества бизнеса си от Гърция в България. В Гоце Делчев той основава фирмата "Пирин Текс", едно от най-големите и успешни шивашки предприятия в страната.

Ето как германският производител обяснява нарастващите трудности пред бизнеса в страната: "Причината за липсата на кадри в България е, че други страни от Европейския съюз предлагат много по-добри условия за работа, в резултат от което младите хора бягат от родината си. Близо 1500 работници напуснаха моето предприятие през последните три години. Около 1200 от тях заминаха за Великобритания, където получават по 1300-1500 паунда като берачи във фермите. Принудихме се да намалим с една трета обема на произвежданата продукция - това са големи загуби за предприятието, защото напускат квалифицирани и добре обучени кадри. Ние плащаме едни от най-високите заплати в бранша - средно 900 лева - и не можем да предложим нови значителни увеличения на възнагражденията. Причината е силната конкуренция на турските производители на облекло, чиито цени падат, следвайки тежкия срив на местната лира. Заради този срив конкурентоспособността на турските предприятия се увеличи двойно", обяснява Ролман.

Той все пак е категоричен, че няма да напусне България. "Но и не съветвам който и да е предприемач сега да прави инвестиции в трудоемки производства в страната. Един от изходите от текущите неблагополучия в българската икономика е да се откриват филиали в съседните страни с по-добра конюнктура на трудовия пазар, за което и аз се замислям", признава собственикът на "Пирин Текс".

Като пример той дава Сърбия, където според него конюнктурата за нови инвестиции в момента е отлична.

"Преместване в по-близката Македония обаче е безсмислено, защото страната изпитва същите проблеми на трудовия си пазар, каквито виждаме в България", отбелязва Ролман.

"Хиляди безработни, които не желаят да работят"

Германският предприемач вижда и друг сериозен проблем: схемите за източване на социално-осигурителните системи на западноевропейски държави като Великобритания и Германия, в които участват немалък брой  българи и румънци. След като поработят няколко месеца или дори само няколко седмици в по-богатите страни от ЕС, част от тези хора отново остават без работа - по едни или други причини.

"Много от българите се връщат в родината си и получават поне една година британски помощи за безработни в размер на 850 евро месечно. Този номер буквално срива търсенето и предлагането на регионалните трудови пазари. Такъв е случаят с Пиринския край, чието развитие наблюдавам отблизо", твърди Ролман.

В Гоце Делчев например има около 3100 безработни, които не желаят да работят, разказва предприемачът.

"От десет души, които Агенцията по заетостта ми изпраща да приема за работа в моето предприятие, седмина направо ми заявяват, че не искат да работят, защото в противен случай щели да загубят получаваните от Великобритания или Германия социални помощи за безработица и плащанията за деца. Много от тях са роми. Но аз имам и добри ромски работнички", казва Ролман и изброява още проблеми:

"В страната има около 700 000 инвалиди, половината от които могат да работят, но имаме проблеми със службите за охрана на труда. Здравните служби пък издават много фалшиви болнични листове. В България плащаме ниски данъци, но това не ни помага в ситуация, в която не можем да печелим. Много фирми вече изпитват остър недостиг на работна ръка и са принудени да спират производствени мощности и да търпят загуби. При това положение 10-процентният плосък данък губи всякаква привлекателност и не съдейства за привличането на нови инвеститори или за задържането на тези, които са принудени да спират част от производствените си мощности заради липсата на персонал. Този данък има смисъл само ако си на печалба", заключава Ролман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има милионие безработни които са с образование но за 400 или 900 не биха работили искаме поне 1000 евро чисто или 10 20 хиляди евро в другите държави всеки взима по 5 или 20 хиляди евро а тук искат за 200 400 евро да им се работи или направо за без пари накрая не ти ги и дават няма как да стане
271
0
 
4
 
! Отговори
До 290 преди 5 години
А това е като има пазар, а като няма ...
270
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами бийте ги та да работят.Едно време как беше ? Даже и безработица нямаше.Бой и тва е.Намало били да работят за без пари.Ще работят че и още как.
269
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не вярвам, че в света съществува физическо или юридическо лице което да рискува да инвестира дългосрочно в държава която е със застаряващо, все по-неграмотно и цигaнизиpaщо се население, само защото има някаква минимална бройка млади начетени и образовани младежи които стават все по-малко.
268
4
 
7
 
! Отговори
До287 преди 5 години
Пазарът на работна ръка също е пазар. Колкото повече работни ръце толкова по-евтини и обратното.
267
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малий те *** като се плодят като плъхове че като "хукнат" онията ми Инвестиций, и ще настане такъв жи'уот че си викам Дано, дано, дано!
266
0
 
31
 
! Отговори
До 282 преди 5 години
Паленето на парламента ще е добро начало за новата българска история.
265
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 285На пазара ни не инвестира никой. Търсят евтина работна ръка и производсвто в EU, че да не плащат мита, за внос на стоки от Китай и подобни ...
264
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да има квалифицирани кадри, защото всички отлитат. Инженер механик в България - 900 лева. Никаква мотивация за развитие, всичко е ден за ден. Инженер механик в Норвегия, завършил в България, но с 2 години стаж из местните компании - 9000 лева. Идва чужда фирма, трябват и хора ... ами то ги няма. Тея, които са останали, са с години назаде. Това е половината причина. Другата половина е, че мутрите владеят всичко и само по-голяма мутра може да ги оправи, но това не е добре за България.
263
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не инвестира в пазар който няма добри демографски показатели. Почнете да правите деца, инвестициите сами ще дойдат.
262
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално. С изключение на някой чати от IT бранша, но далеч не всички, заплатите в България са от поне 5 до 10 пъти по-високи в чуждите държави, но я има и възможността за развитие.
261
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инвестицията в българин си е чиста загуба на време и пари, което е едно и също.
260
2
 
20
 
! Отговори
Аз помня не забравяй преди 5 години
Хора се палиха и самоубиваха пред парламента и очите на хората. Не забравяйте тези хора. Ако се наложи ще запалим парламента. И без това палят музей пълно с исторически артефакти. Някой вече и история си затриват унищожават. Ми тогава време е да пишем по добра история. Нова история.
259
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България винаги е била държава от воеводски тип.Кво си спомня българския народ?Ала за бедни и сиромасиКрило бе Чавдар войвода!Само пияния в Големанов пееНе щене ний богатства!Не щеме ний пари!А искаме Свобода,Човешки правдини!Бедни, бедни Македонски!Защо не умря при Гредетин.
258
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инвестициите си тръгнаха още 2009 год като видяха какво теле ще управлява страната.Аз лично направих ТОВА.Сега ще търсите инвестиции ама през крив макарон.Тиквата и Пеевски да инвестират.Нали за тях гласувате и те ви крадат.Що да правя бизнес в Бг та да плащам на тия КРАДЦИ.Ай сиктир и простото балканско племе!!!
257
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако имаш от ляво една много секси.Много биха избрали парите. Които после пак ще дадат по мацки. Аз вземам мацката. Тя ще ми изкара два камиона с пачки.
256
6
 
7
 
! Отговори
Дарвин преди 5 години
Споко ще внесат кадри от Украйна ,Молдова и други фалирали страни да работят ,те се радват и на 200 Е
255
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе ние не сме чували, ама доста сме видели. Пустите Каманяги станали първи"капиталисти"
254
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 254Как точно ще се "вдигнете"???както се "вдигнахте" с Христо Ботев ли?!Хайде моля по-полека с кръчмарските сказки.Бългaрака е такава страхлива гнидa че .............
253
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво стана с Митьо и Бенчо?*** понеже ви сервират скандал всеки 10 дни, а вие помните по седмица...Кофти хляб и кофти зрелищаТуй е разликата от Римската империя.