Не само хората, а и парите бягат от България! Какви са причините?

Има хиляди безработни, които не желаят да работят
4 сеп 2018 19:37, Елка Василева
389
Не само хората, а и парите бягат от България! Какви са причините?
Снимка: архив, Reuters

Допреди няколко години България беше много атрактивна за чуждите инвеститори - главно заради евтината работна ръка и ниските данъци. Нови данни обаче сочат, че парите все по-масово загърбват страната. Какви са причините?

През десетилетието на българското еврочленство обемът на преките чуждестранни инвестиции, които ежегодно се вливат в националната икономика, е спаднал почти десет пъти. През 2017 година той възлиза на около 1,9 млрд. лева, което представлява по-малко от 2% от брутния вътрешен продукт на страната, пише Дойче веле.

А за да има значим икономически растеж, този дял трябва да е поне пет пъти по-висок, показват изчисления на Българската стопанска камара (БСК). Засега подобни очаквания са напълно нереалистични, тъй като през първото полугодие на настоящата година обемът на задграничните капиталовложения се е свил двукратно в сравнение със същия период на миналата година, сочи нов анализ на БСК. Според същия анализ паричните преводи към България, които извършват нейни граждани, пребиваващи трайно зад граница, вече са значително по-големи от обема на новите чуждестранни капиталовложения в страната.

Защо загърбват България?

Задграничните капитали не само осигуряват нови работни места в българската икономика. Те са и много важен инструмент за подобряване на нейната макроикономическата рамка, за нарастване на износа и на производителността на труда и за внедряване на нови технологии и ноу-хау.

Още по темата

Проф. Гарабед Минасян от БАН твърди, че няма нищо неочаквано в новината за осезаемо спадналата атрактивност на българската икономика като поле за нови задгранични инвестиции.

"В годишния доклад на Института по икономика написах, че преди от България бягаха предимно хората. Но от поне две години стана съвсем очевидно, че от страната вече изтичат и солидни капиталови потоци", казва проф. Минасян и добавя, че друг голям проблем е ясно очерталото се като тенденция нежелание на чуждестранните предприятия да се задържат в България.

"Въпреки че задграничните капиталовложения в страната постигат относително приемлива доходност, задграничните фирми се въздържат от нови инвестиции", констатира Минасян.

"България е в застой!", алармира анкетно проучване на Германо-българската индустриално-търговска камара, което беше проведено сред германски предприемачи, установили се в страните от Централна и Югоизточна Европа.

"Проблемът на германските инвеститори в България е свързан основно с острия недостиг на работна ръка и особено на обучени и квалифицирани кадри. А това засяга не само притока на нови капиталовложения, но и нагласите на предприемачите, които вече са инвестирали в българската икономика", коментира шефът на камарата д-р Митко Василев.

Този извод потвърждава и един от най-дълго пребиваващите в България германски инвеститори. Преди четвърт век производителят на луксозни облекла за най-реномираните търговски вериги в света Бертрам Ролман премества бизнеса си от Гърция в България. В Гоце Делчев той основава фирмата "Пирин Текс", едно от най-големите и успешни шивашки предприятия в страната.

Ето как германският производител обяснява нарастващите трудности пред бизнеса в страната: "Причината за липсата на кадри в България е, че други страни от Европейския съюз предлагат много по-добри условия за работа, в резултат от което младите хора бягат от родината си. Близо 1500 работници напуснаха моето предприятие през последните три години. Около 1200 от тях заминаха за Великобритания, където получават по 1300-1500 паунда като берачи във фермите. Принудихме се да намалим с една трета обема на произвежданата продукция - това са големи загуби за предприятието, защото напускат квалифицирани и добре обучени кадри. Ние плащаме едни от най-високите заплати в бранша - средно 900 лева - и не можем да предложим нови значителни увеличения на възнагражденията. Причината е силната конкуренция на турските производители на облекло, чиито цени падат, следвайки тежкия срив на местната лира. Заради този срив конкурентоспособността на турските предприятия се увеличи двойно", обяснява Ролман.

Той все пак е категоричен, че няма да напусне България. "Но и не съветвам който и да е предприемач сега да прави инвестиции в трудоемки производства в страната. Един от изходите от текущите неблагополучия в българската икономика е да се откриват филиали в съседните страни с по-добра конюнктура на трудовия пазар, за което и аз се замислям", признава собственикът на "Пирин Текс".

Като пример той дава Сърбия, където според него конюнктурата за нови инвестиции в момента е отлична.

"Преместване в по-близката Македония обаче е безсмислено, защото страната изпитва същите проблеми на трудовия си пазар, каквито виждаме в България", отбелязва Ролман.

"Хиляди безработни, които не желаят да работят"

Германският предприемач вижда и друг сериозен проблем: схемите за източване на социално-осигурителните системи на западноевропейски държави като Великобритания и Германия, в които участват немалък брой  българи и румънци. След като поработят няколко месеца или дори само няколко седмици в по-богатите страни от ЕС, част от тези хора отново остават без работа - по едни или други причини.

"Много от българите се връщат в родината си и получават поне една година британски помощи за безработни в размер на 850 евро месечно. Този номер буквално срива търсенето и предлагането на регионалните трудови пазари. Такъв е случаят с Пиринския край, чието развитие наблюдавам отблизо", твърди Ролман.

В Гоце Делчев например има около 3100 безработни, които не желаят да работят, разказва предприемачът.

"От десет души, които Агенцията по заетостта ми изпраща да приема за работа в моето предприятие, седмина направо ми заявяват, че не искат да работят, защото в противен случай щели да загубят получаваните от Великобритания или Германия социални помощи за безработица и плащанията за деца. Много от тях са роми. Но аз имам и добри ромски работнички", казва Ролман и изброява още проблеми:

"В страната има около 700 000 инвалиди, половината от които могат да работят, но имаме проблеми със службите за охрана на труда. Здравните служби пък издават много фалшиви болнични листове. В България плащаме ниски данъци, но това не ни помага в ситуация, в която не можем да печелим. Много фирми вече изпитват остър недостиг на работна ръка и са принудени да спират производствени мощности и да търпят загуби. При това положение 10-процентният плосък данък губи всякаква привлекателност и не съдейства за привличането на нови инвеститори или за задържането на тези, които са принудени да спират част от производствените си мощности заради липсата на персонал. Този данък има смисъл само ако си на печалба", заключава Ролман.


389
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
0
 
9
 
! Отговори
Тъпи преди 2 месеца
Боко знае ли ?
Какво му пука нали дъщеря му живее в Лос Анджелис ,Курнелия синът и в северната част на Америка абеее на всички политици децатаим са в чужбина .
Още една власт на Боко България ще се *** в Афррика .
257
5
 
6
 
! Отговори
До комунист преди 2 месеца
Пишман комунист си ти.
Поне едно цехче да беше забърсал, а ти плюштиш глупотевини по форумите!
256
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз не съм като повечето от вас.
Затуй от много време не живея в Бг.
Но си мисля, че първо трябва да се направи една
ГРАМАДА и секи да фърли камък и да каже: Проклети да са! А след седмица, две навън със сопите и.... докато сте доволни. Отначало ще е трудно.
Не народа трябва да се страхува от правителството, а обратно.
255
1
 
8
 
! Отговори
Ок разбрах преди 2 месеца
Значи ГЕРБ , БСП , СДС , Атака , ДПС , АБВ , Патриотите народа няма доверие. Всички от тези партии които постъпят на първо място ще е все същият резултат. Ок значи ревем си за реформа на парламента. Ще реформатираме парламента както реформатираме флашките си на компютрите. Ще изтрием целия парламент и ние бг хората ще си вкараме сигурни доверни лица нито м.утрите да имат контакт с тях защото ако имат ще ги хване вирус и ще станат корумпирани.
254
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако си ранен в битка не бива да пъдиш мухите от раната, щото те са се наяли.
Стара мъдрост

Всякакви простотии можеш да подкрепиш с китайска пословица и вековна мъдрост.

Тия наяждане нямат.
253
3
 
8
 
! Отговори
До комунист преди 2 месеца
Да бе те твоите съпартийци, всичко което не успяха да нарежат за Скрап го харизаха за жълти стотинки.
252
3
 
11
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 2 месеца
ГЕРБ, СДС, БСП, ДПС, ПАТРИОТИ, РЕФОРМАТОРИ ВСИЧКИ СА ПИОНКИ НА НАШИТЕ ИСТИНСКИ УБИЙЦИ, СЪРЦАТА НА КАПИТАЛА И РОБСТВОТО АНГЛИЯ, ФРАНЦИЯ, ГЕРМАНИЯ, БЕЛГИЯ, САЩ. ЕС И НАТО ! ЧУЖДИТЕ КРАДАТ И УБИВАТ ЗА МИЛИАРДИ, ТЕХНИТЕ ПОДСТАВЕНИ ПИОНКИ ЗА МИЛИОНИ ! УГОВОРЕНО СТОРЕНО, ДО ПОСЛЕДНИЯ БЪЛГАРИН.
251
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако имаме един егрек офси и го премахнем офсите ще са много нещастни. Най-смелите ще идат до съседния егрек, дето е малко по-различно, но с времето се свиква, а другите ще тръгнат през гората пълна с Вълци. Много ще ги изруча месечината, но една ще открие, че може да прегризе гърлото на вълк, щото зъбите на уфсите са по големи, но те с тях режат трева. Понеже вълците джиткат на глутници и наща суперуфсъ ще си направи стадо и ще обучи други уфси да убиват вълци. И надвиват на вълците у гората ...
250
8
 
7
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 2 месеца
ВСЕКИ КОЙТО ВИ ЗАГОВАРИ ЗА ЧУЖДИ ИНВЕСТИЦИИ, РАЗБИРАЙТЕ РАЗПРОДАЖБА НА БЪЛГАРИЯ !
249
3
 
15
 
! Отговори
254 много си прав преди 2 месеца
Е това истински българин. Български дух е това е. Нямам търпение да дойдат изборите и изборния ден. Шанс да ошмулим парламента. Баба ми казал на баща ми тя го е предвидила де че трудни времена идват. И то така стана. Демокрацията унищожи бедните държави и направи по големите богати. Аз мисля че това ще е и трябва да е последният мандат на ГЕРБ. ГЕРБ вече ни е ясен. Не може ГЕРБ да е вечна първа политическа сила защото още ще гнием. Е това не се търпи. ГЕРБ пълен с нагли , гадни , подмазни лица.
248
0
 
15
 
! Отговори
До255 преди 2 месеца
Ха така кажи им го, останахте само умни, красиви и "благоденстващи" т'ъпанари!
247
20
 
4
 
! Отговори
до 254 преди 2 месеца
Ооо не са избягали младите, умните и кадърните. Най големите глупаци избягаха, най нискоинтелигентните отидоха и се продадоха там за нищо, предали род и родина без да се борят.
246
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали искахте демокрация!
Ето ви демокрацията! Това е!
1300 години ни е имало, но демокрацията успя да унищожи за 30 г. една от най-древните държави в Европа.
Положението може да се оправи само, ако народа се вдигне и изчисти цялата върхушка политици, мутри, тарикати и бизнесмени забогатели по съмнителен начин. Няма друг начин. Само, че проблемът е, че вече няма кой да го направи. Младите, умните и кадърните избягаха или по-точно умишлено ги изгониха ей такива мутри, като тиквата.
245
4
 
6
 
! Отговори
Ееее не така моля ви преди 2 месеца
Щом се отнася за пари това е много сериозно. Парите са най ценното нещо на планетата отколкото човека. Ако имаш от ляво една много секси имам впредвид супер секси перфектно маце и от дясно да имаш цял ТИР с отворено ремарке изцяло пълно с милиони кое ще избереш? Ми то мноо ясно че Тира с парите. Защото ти знаеш че една супер секси мацка е нищо пред препълненият тир с парите. И тогава ти я игнорираш , качваш се на тира и даваш назаден газиш я даваш гас и потегляй към Германия.
244
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Инвеститора търси максимална печалаба при ниски разходи и рискове. А при нас освен хранителните стоки и лекарствата нищо друго не върви.Другият вариант е стока за износ и плащане на малки заплати и данъци в България. Само че да създадеш конкурентна стока трябват високо квалифицирани кадри и нови технологии. А кадри в БГ за малко пари няма.
На пръсти се броят големите фирми в БГ които произвеждат нещо. Другите само изнасят.
243
3
 
16
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 2 месеца
НИКОГА ОКУПАТОРА НИ НЯМА ДА РАЗРЕШИ ДА ХАРЧИТЕ КОЛКОТО ТЯХ ! НИКОГА НЯМА ДА ПОЛУЧАВАТЕ ДОРИ НА ПОЛОВИНА ОТ ШИБАНИЯ АНГЛИЧАНИН, НЕМЕЦ, ФРАНЦУЗИН И ДА ХАРЧИТЕ КОЛКОТО НЕГО. ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ ЧЕ ДА СИ ПОМИСЛИТЕ ЧЕ ЩЕ ВИ ПОЗВОЛЯТ ТОВА ? ТОГАВА ТЕ С КАКВО ЩЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ВАС ? КОЙ ЩЕ ИМ КУПУВА ОТРОВИТЕ ? ДА НЕ БИ ДА ИСКАТЕ И НА РИВИЕРАТА ДА ПОЧИВАТЕ КАТО ТЯХ, А МОЖЕ БИ ИСКАТЕ И ТЕ ДА ВИ ОБСЛУЖВАТ ? НЕ . ВИЕ СТЕ ТЕХНИТЕ РОБИ, ВИЕ СТЕ ТЯХНА КОЛОНИЯ.
242
0
 
20
 
! Отговори
Терминал 1/2 преди 2 месеца
Публикацията ми хареса.Скоро ще е и следващата подобна,констатираща закриването/разпада/преименуването на Бълхария.Вече прекалено късно за въпроси и анализи,скоро обявяване официално на банкрут/фалит,хиперинфлация и гасене на лампите и затваряне на кепенците....
241
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
аз ли не схващам инвеститора плаща 900лв за да работиш по цял ден,а хората са работили в чубина и получават социлни 850 евро от къкъв им е тогава да ходят да се трепят по цял ден за 900 лв хората не ядатат дометите с колците
240
5
 
11
 
! Отговори
Градски преди 2 месеца
До КОМУНИСТ

нагледахме ви се на тарикатлъците 45г , аре у лево ... квот си лапал тогава с тва ще си останеш . баста . след вас и трева не никне , че като клекнете да се.ре.те пасете и с г.ъ.з.а си ... крадливо племе ...
239
2
 
10
 
! Отговори
Brei преди 2 месеца
Българин не видя гола на Марадона с ръка...така че не си мислете че тука някога някой ще бъде справедлив с нещо.