Рунд пореден НИМХ-БАН: Без заплати за метеоролозите!?

Без директор дори и да има пари, няма кой да подпише
4 сеп 2018 09:30, Елка Василева
44
Рунд пореден НИМХ-БАН: Без заплати за метеоролозите!?
Снимка: Булфото

След предсрочното освобождаване на шефа на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ проф. Христомир Брънзов служителите на института може да останат реално и без заплати.

Причината е, че няма кой да подписва официалните документи, както за отпуски, за изготвени справки, дори молби за отпуск, коментира в пред "Монитор" метеорологът от НИМХ Анастасия Стойчева.

"В момента дори и да имаме пари, няма кой да подписва документите. Така ще останем без заплати, което си е репресивна мярка", каза Стойчева.

Още по темата

Тя обясни, че дори и да бъде изготвена дадена справка, тя няма как да бъде придвижена до съответната институция. Просто тя трябва да има подпис. Тези заявки се представят на специална бланка, с логото на института и задължително се подписват от директора.

"В момента дори оперативният ни директор е в оставка", коментира метеорологът.

Според нея на практика няма и кой да води преговори за излизане на института от структурата на БАН.

"От една страна, от БАН заявяват, че са съгласни институтът да се отдели от Българската академия на науките, а от друга - отстраниха директора ни. Това е все едно да искаш да ходиш някъде, но да нямаш крака, за да го направиш , ако се изразя метафорично", каза Стойчева.

Тя поясни, че не са получили обяснение за отстраняването на директора си след заседанието на Управителния съвет на БАН. След него цялото ръководство също подаде оставки в знак на солидарност към отстранения си директор.
 


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Видях репортаж по Нова ТВ за ситуацията в НИМХ.
Впечатлен съм от ръкомахащият от трибуната с прекалено специфичен вид.
Още повече от субектът с лош поглед който коментираше след това.
Последният май беше на срещата при Борисов.
Излъчването им създава усещане че „защитават” ВСИЧКО...
Защо ли?
Апетитът идва с яденето...............
Този „колектив” е ненаситен.
Искаха финасово отделяне в БАН - прието
Искаха отделяне от БАН - прието
Сега искат директорът да остане.....
И тук ли ще е прието
39
4
 
6
 
! Отговори
До 25 преди 7 месеца
БАН я нарочиха за закриване още през 1990 г. Защото още тогава беше ясно, че това е една от най-ретроградните структури в държавата.
Помните ли отец Христофор Събев? По този повод той каза: "Най-трудно ще се осъществи реформата в църквата, в армията и в БАН." Този човек в мирския си живот е бил физик с научна степен.
Знаете какво стана в структурите на Българската православна църква и на Българската армия. За БАН не ми се говори, мога да обобщя мнението си само с една дума - ОТВРАТ!
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До до 14

А не помниш ли, че всяка кандидатура за старши научен сътрудник задължително минаваше през определен отдел на ЦК на БКП?

Не знаеш ли, че повечето от тези партийно одобрени "учени" доведоха в БАН и родата си?
Така че, не се прави на наивен!
37
0
 
6
 
! Отговори
До До 14 преди 7 месеца
Какво да правиш ли?
Ами например да не премълчаваш, че относно всеки кандидат-аспирант навремето трябваше да се изкаже и партийното бюро и имаше не един и два случая на отхвърлени, защото някой е подшушнал за членове на семействата им, засегнати от мерките на така наречената народна власт! Това го имаше и през 80-те години! Човекът протестира, парт.секретар трябва да проучи случая и едва след като е минал конкурса, докладва, че "Такъв роднина младежът няма. Е, жалко изтърва конкурса."
36
0
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 7 месеца
На 25-27 г. се завършвало висше? Имаш предвид онези, които колекционират магистратури, за да имат повод да не започват работа?
Според актуалния закон за академичното развитие, достатъчно е да си бил 2 години на научна длъжност, за да имаш правото да представиш хабилитационен труд! Затова има не един и два случая с висшисти от научно-помощния персонал, които защитават отлични дисертации, но все намират начин да им откажат преназначаване на научна длъжност и ги пенсионират с продукция за доценти
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
8 - Били им заслужени титлите, а? даже и на академика със средно образование, и тя беше заслужена!
Или са заслужени хабилитациите на лица, публикувани по няколко статийки, скалъпени по материали от чужди публикации? нали уж беше необходим хабилитационен труд? Или това важи само за наивниците, които си въобразяват, че ще впечатлят някого чрез труд, ум и знания? И накрая остават с пръст в уста!
И как става така, че в служебната йерархия най-бързо растат тези, чиито приноси са най-съмнителни?
34
0
 
6
 
! Отговори
До анонимен №8 преди 7 месеца
Да бе! Били са отхвърляни от шпиц команди, организирани и командвани от партийния секретар или от шефа на секцията! И още в рамките на същата година или най-много през следващата, същата тема се дава за дисертация на някое "наше" момче или момиче, което почти веднага представя същата структура, методология и емпиричен материал, каквито е имало в отхвърления труд на нещастника без връзки! И никой не пита "нашето" момче или момиче как е успяло да събере и обработи този материал за 2-3 месеца!
33
0
 
8
 
! Отговори
Пак до 8 преди 7 месеца
но ако "ученият" е служител на министерство, ще се наложи всеки работен ден да се труди там от 9.00 до 17.30 ч., за да си получи заплатата. Няма как да каже, че разработва проблем, чийто резултат ще е налице най-малко след 20 години, нищо че самият той ще се пенсионира след 18 години!
А за проектите, финансирани от фонд"Научни изследвания" хич не ми и говори! Там, за да те одобрят за финансиране, зависи от здравите ти лакти, тоест от дебелината на връзките ти!
Така че, такива аргументи - не нам!
32
0
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 7 месеца
Ти се поинтересувай какви и колко патенти имаха обикновените инженерчета по времето, когато имахме промишленост. На място създаваха съоръжения, каквито държавата не можеше да купи!
Спогодби и участие в международни проекти имаме, но не питай какви теми се разработват по тях от хуманитарните институти - отявлен антибългаризъм, угоден на онзи който плаща!
Сортове домати, минно дело, разработки за армията - чудесно! Какво пречи към съответните министерства да има и научни отдели?
31
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 7 месеца
Безумие е, когато преценяваш нещата като външен на БАН, мислещ човек.
БАН-аджиите не мислят, че е нерентабилно едни и същи проблеми да се разработват от няколко института или в един и същи институт едно и също нещо да се повтаря хиляди пъти от различни хора под формата на научни публикации, та да получават научни степени.
За БАН-аджиите през последните 70 г. БАН е нещо, което им е дадено като обект под социалистическа аренда - да изкористят каквото могат, без да има някаква полза за държавата.
30
3
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 7 месеца
От къде накъде БАН да прави дублиращ метеорологичен център с парите на данъкоплатците?
Не можете да приемете мисълта, че малкото полезни неща, които се правят в БАН, спокойно могат да се вършат и извън БАН!
Академия на науките сме имали до 1947 г. Оттам насетне имаме хранилка за "свои хора", нагло узурпирали правото да решават кой има качества за научна работа.
Но как пък става така, че в 95% от случаите подбраните от вас хора не са от онези, които бяха най-изявените знаещи и можещи студенти?
29
0
 
7
 
! Отговори
Ами кой ви накара преди 7 месеца
да предприемете такава мярка - цялото ръководство да подаде оставка, без да помислите, че някой трябва да изпълнява функциите на и.д. директор?
Не знаете ли, че когато директорът е в отпуска или се разболее, някой изпълнява неотложните му функции?
С това само доказвате интелектуалното ниво на 70-80% от работещите в БАН. Бедата е там, че тези 70-80% са на по-добрите длъжности, защото са настанени в БАН с връзки. На тях ум и знания не са им необходими. И да има някои умни, гласът не им се чува!
28
2
 
6
 
! Отговори
Учен преди 7 месеца
До Анонимен Не е зле поне малко да си запознат преди да коментираш. НИМХ винаги си е имал база още преди да стане част от БАН, само дето, преди осем години всички институти в БАН, включително и НИМХ са били принудени да прехвърлят имотите си на академията. Работа служителите от НИМХ могат да си намерят не само в телевизията, а и на много други места, защото повечето от тях са изключително кадърни и умни. Истината, обаче е че си обичат работата и искат да работят това за което са учили.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прави впечатление, че учените от БАН не искат да са в частния сектор. нали са много-добри. Защо не искат работа в телевизията, там ще получават поне 4-5 пъти по-голяма заплата. може би защото няма да имат само един присъствен ден и ще трябва да работят 8 часа на ден (най-малко). АААА, то е много хубаво хем душата в рая, хем тялото в ада.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Знаете ли какво ще стане? НИМХ ще станат част от държавата - добре. никой няма да ги търпи да са 1200 човека, както ги търепше БАН. До 1 година Вождът на червенокожите ще каже че ги прави агенция. нова струсктура, всички ще си подадат оставките и посла той ще назначи 300-320 човека, от които 100 ще са негови калинки. Да, после може да вдигне заплатите, ама къде ще отидат останалите 900 души. ще ореват света, че искат обратно в БАН. БАН ако е мъжко момче, ще ги нарита и ще каже "ходете при Винет
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
а защо не са създали база за толкова години? НИМХ не съществува от вчера, а положението на БАН е мноог тежко едав от 2009 г. когато Дянков нарочи БАН. ако е истина че разполагат с имоти и че са толкова ценни за обществото трябваше да имат много пари - най-малко от проекти, от реклами от телевизии, от наеми на имоти. Щяха да имат и база и всичко. А те искат да просят от Ръководството пари, сякаш то има милиарди. тази година паднаха малко пари - хайде да бутнем властта. Това са хора на Винету.
24
3
 
3
 
! Отговори
ovlak преди 7 месеца
zasto ne iskat sa sa v chastnia sektor?
23
0
 
1
 
! Отговори
jungle преди 7 месеца
До sastudetka

Състудентките взеха да завиждат!
22
4
 
4
 
! Отговори
sastudetka преди 7 месеца
Анастасия вече се излага и то много.
21
1
 
7
 
! Отговори
Синоптичка преди 7 месеца
Абе, къде е Емо Чолаков?