България и Индия засилват бизнес контактите за обмен

Индийски президент идва за първи път у нас от 15 г.
35

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България и Индия ще насърчат контактите между бизнеса в сфери с висока добавена стойност за удвояване на двустранния икономически обмен през следващите години. За това се договориха президентите Румен Радев и Рам Натх Ковинд, които проведоха среща днес в София.

По покана на българския държавен глава, президентът на Република Индия е на държавно посещение у нас заедно със съпругата си Савита Ковинд. Това е първото посещение на индийски президент в България за изминалите 15 години, с което се възстановява и политическият диалог на най-високо равнище между България и Индия. Във водената от Рам Натх Ковинд делегация са включени представители на десетки индийски компании.

Информационните технологии, ядрените изследвания, проучването на космоса, отбраната, фармацията, земеделието и туризма бяха откроени от Румен Радев и Рам Натх Ковинд като особено перспективни сфери за насърчаване на икономическия обмен.

Индия бележи устойчив ръст на БВП от 7-10% през последните 10 години и България ще работи за засилване на инвестиционното сътрудничество в сфери от взаимен интерес, подчерта на срещата българският президент.

По думите на Румен Радев свързването на България и Индия от пряка въздушна линия ще стимулира допълнително контактите между бизнеса двустранните търговски отношения, както и реализацията на общи проекти.

"Трябва значително да засилим икономическото си партньорство, за да може то да отразява дълбочината на политическите ни отношения", подчерта от своя страна Рам Натх Ковинд.

България подкрепя позициите на Индия за заемане на съответстващо място в системата на ООН и Съвета за сигурност, при бъдеща реформа на Организацията и цени високо провежданата от страната външна политика в дух на конструктивен диалог, укрепване на мира, добросъседство и борба с глобалния тероризъм, заяви на срещата президентът Радев.

Двамата държавни оглави оцениха високо партньорството на България и Индия в международните организации и многостранната дипломация. "Тероризмът представлява огромна заплаха за човечеството и е необходим солиден международен отговор, за справянето с тази заплаха", заяви индийският президент, който благодари за заявената от страната ни подкрепа за кандидатурата на Индия да стане постоянен член в Съвета за сигурност на ООН.

Сътрудничеството в сферата на отбраната, съвместните изследвания и обмен на отбранителни технологии, както и военното обучение, също бяха откроени като перспективни сфери от взаимен интерес, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Предстои експертна делегация от Индия да посети България за проучване на възможностите и програмите, които предоставят българските висши военни училища.

Обща бе оценката, че двустранното партньорство в сферата на образованието, културата и науката има своя значим принос за развитието на приятелските връзки между двата народа. В България традиционно се обучават студенти по медицина от Индия, а в университети в Делхи се изучава активно български език. Взаимоотношенията между България и Индия се градят върху истинско приятелство и то е солидна основа за  изграждането на едно съвременно партньорство, основано на споделени демократични ценности и ангажимент към глобалния мир и сигурност, беше позицията на Румен Радев и Рам Натх Ковинд.

В присъствието на двамата президенти в Гербовата зала на "Дондуков" 2 бяха подписани редица двустранни документи.

По-късно днес президентът Рам Натх Ковинд ще изнесе лекция в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски" на тема "Образованието като инструмент на промяна и общ просперитет".

Двамата президенти ще закрият Българо-индийския бизнес-форум, в който участват представители на над 300 компании от двете страни.

Утре президентите на България и Индия ще открият в София паметник на легендарния водач на индийското движение за независимост Махатма Ганди.

По-рано днес съпругите на двамата държавни глави - Десислава Радева и Савита Ковинд посетиха Института за етнология и фолклористика с етнографски музей в София и Детски клиники на Университетска болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов". Савита Ковинд направи дарение на Детските клиники на болница "Пирогов".


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До БУДИСТ

Разбира се,че работят за небудисти!
Та в Индия много хора,деца умират от глад и бедност!
Много чужди фирми имат и производство там,затова са им тотално замърсени и токсични някои от реките.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Снимка 9,10 и 11 са истинско доказателство!
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е то още по татовото бяхме много близки. Ех какви целувки си шмльокаха наш Тато и Бандаранайка, Индира! Кърита ли му готвеха че ги посрещаше така топло?! Малеевата газ отделяше! Що индиец се окичваше с шарени одежди закупени от ЦУМ!
25
0
 
2
 
! Отговори
annybody преди 5 месеца
За трети път се опитвам да се включа на тема "индийци", при това най-добронамерено - пак ли съм блокиран?
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ауууу телевизиите ще бълват още повече индийски булашици на сезони ха ха ха......Най-добрите връзки на България са с Турция и Индия, едните развъдник на фанатизъм, другите на мръсотия и плъхове....браво на народът-овца, избрал си е най-правилните политици !
23
1
 
4
 
! Отговори
бля бля преди 5 месеца
бля бля
22
4
 
2
 
! Отговори
Поздрави от .... преди 5 месеца
Ми за България , освен индиици и пакистанци - кой друг ще дойде доброволно ???
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Аз
Искам да питам президента Румен Радев защо не обявиха 7.09 за почивен ден?

Много просто.Почивни дне има само след официален празник.Както знаем братска Русия е била против Съединението, а родните комуняги безродници са на позиция, която им продиктува братска Русия.За това и петък не е почивен ден, защото Съединението трябва да бъде омаловажено.
20
1
 
6
 
! Отговори
До БУДИСТ преди 5 месеца
БУДИСТ-е, зле си! Тази общност приема всякаква религия - най-често тази на болшинството. Когато сме били пот турско, тази общност е изповядвала исляма!
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 18
Може да ни докара малко индийци имаме нужда от евтина работна ръка, браво Радев.

Със сигурност ще работят повече от нашите индиици.
18
2
 
12
 
! Отговори
Да им преди 5 месеца
върнем ИНДОБЪЛГАРИТЕ - додея ни от тях!!!
17
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Може да ни докара малко индийци имаме нужда от евтина работна ръка, браво Радев.
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Радев, докато си гукате договори да им върнем 500 000 коренни индийци.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нека да дойдат Индийците в Бьлгария и Китайците и Немците да ги покани г-н Радев та току виж сме се оправили с немотията в Бьлгария!
14
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дошъл е да прегледа бъдещата мини Индия.
13
4
 
6
 
! Отговори
Аз преди 5 месеца
Искам да питам президента Румен Радев защо не обявиха 7.09 за почивен ден?
12
2
 
14
 
! Отговори
vlady преди 5 месеца
До баба мара
Има много индийци в България и стават все повече.
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На последните преброявания 730 000 души са отказали да обявят етноса си.
10
4
 
9
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 5 месеца
Рам Натх Ковинд ,
може би е дарил на Радев
новите серии
на "Слона моят приятел" :)
9
6
 
11
 
! Отговори
Ангелкова е размисли преди 5 месеца
Ние ще им пратим 5 фармацевти те ще ни се отблагодарят с 500 000келнерчета и 500 000готвача белкем тогава потръгне сезона по морето.От Шабла до Резово ще мирише на къри и куркума.