Тънки сметки: За 17 г. цените скочили с 85%... А заплатите – с 600%!

Преди 17 г. сме изоставали от пазарите, днес наваксваме
Обновена: 5 сеп 2018 10:07 | 5 сеп 2018 09:30, Боряна Павлова
348

31575 гледания   |  Още видео

България е на четвърто място в Европейския съюз по поскъпване на стоките и услугите между 2000 и 2017 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.
 
С изключение на мебелите и домакинските уреди, цените на стоките и услугите у нас отбелязват по-голямо повишение в сравнение със средното равнище в ЕС през разглеждания период, като в почти всички категории сме в топ пет по нарастване на цените, сочат още данните на европейската статистика.
Още по темата

Според финансиста Емил Хърсев основният фактор за поскъпването на цените у нас е изоставането спрямо пазарите преди 17 години.

"При нас структурата на потреблението преди 17 години е била различна. В началния период при нас е доминирало потребление на храни, а те имат най-нисък ръст в ЕС и у нас. Много ниска е базата на потребление в началото. Няма значение, че самият пазар е малък", уточни експертът в "България сутрин".

По думите му чуждестранните инвестиции не трябва толкова да ни вълнуват, защото точно тези инвеститори най-бързо бягат при криза на вътрешния пазар.

Мнението на журналиста Петър Илиев е, че не е важно колко са поскъпнали цените от началото на века, важно е да се отбележи, че България е една от най-евтините държави в ЕС спрямо цените във всички сфери.

"Трябва да се съпоставят цените със заплатите. Ако средният ръст на цените у нас от 2000 година насам е 85%, то в същото време средната работна заплата е нараснала с 600%. Големият ръст на храните и услугите идва от нарастването на тока, здравеопазването, акцизите, водата и другите подобни услуги. Държавата беше принудена да ги вдигне изкуствено", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Илиев отбеляза още, че в близките 5 години Бургас, Варна и Пловдив ще настигнат София по средна работна заплата.


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
8
 
4
 
! Отговори
Тошо преди 4 месеца
По соца и тия дето не работихме много взимахме, колкото тия дето работят, оти са треа да е различно ?
275
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До От опит

Нещо сметките ти са по-скоро оплакване. И нещо бъркаш. През 2000 г. 250 лева получаваха само нискоквалифицираните работници. Е, за 18 години вероятно си се поизучил, и е добре, че получаваш повече от 1300 лева, но това е много по-малко от заплатата на един строителен работник.
А това, че отиваш за 5 дни в Гърция се дължи на Гърция, не се ли сещаш. Просто ти е по-евтино и качествено.
274
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Гошо 269

Гошо, Гошо, ненапразно има една приказка - "Гошо Тъпото". Направи сметка бе, че след 40 години работа не можеш да започваш "от начало". Гошо, Гошо, смени си името, че си за смях. Че точно заради пребоядисаните гошотъпци държавата ни е на такова дередже. Просперитет с натрапчиви внушения не става. Тоя метод ни го прилагаха преди 30 години. "Партийната линия е правата линия, ура!"
273
15
 
17
 
! Отговори
От опит преди 4 месеца
През 2000-та, свинския бут беше с цена 5лв., а заплатата ми беше 250лв.. Сега св. бут е 10лв/кг, а заплатата ми е >1300лв.. Бензинът беше около 1лв/литър, сега 2,3лв/литър. Цигарите от 89ст., сега са 5лв. Данък сгради и данък автомобил се вдигнаха 3-4пъти, токът също.
През 2000-та беше скъпо да почиваш в чужбина, сега излизам поне веднъж годишно.
Може би не живеем толкова мизерно,а?
272
5
 
4
 
! Отговори
Едно време преди 4 месеца
До дядо Соци

Едно време държавата ти е плащала всичко. Сега наште ме карат да работя за да си покрия част от разходите за почивката в Ибица.
271
3
 
6
 
! Отговори
голямо организиране преди 4 месеца
До Анонимен 266

Свикнал си да ядеш, каквото намериш и да вярваш на етикети. Поразрови се малко и виж, дали тези, твоите фирми, не са в списъка за некачествени и лъжливи продукти. Даже и най-големи вериги бяха посочени. А след една наркоафера в Опицвет, не знам защо, ама ми е нарушено доверието в това име.
Но, блажени са верующите. Невежеството гарантира здрави нерви и дълбок сън. Само погледни, да не си много посинял, лош здравословен признак е.
270
2
 
5
 
! Отговори
дядо Соци преди 4 месеца
До Едно време 273 Че ти колко пъти не можеш да си позволиш последен модел Айфон?И да те питам за какво ти е последен модел Айфон? Хакер ли си?Като не се живял при соца от къде имаш база за сравнение? Ааа, тате каза така.
269
5
 
8
 
! Отговори
Преминаващ преди 4 месеца
До "246" (чиновник) !
Сети се сам де ! Ще ти подскажа с няколко въпроса :
- Колко Българи и Българки напуснаха България през всичките тези "цветущи" 17 години и защо ?
- Правиш ли разлика между Народ и "народ(е)ни избранници" ? Защото средната заплата се приравнява с тази на вторите !
- И трябва ли да се приема за прогрес тъпченето на едно място що се касае до покупателна способност ?
Ще откриеш отговорите на още много въпроси, но ще трябва да се слезеш долу ! Там където е истинския Народ !
268
4
 
21
 
! Отговори
Крум преди 4 месеца
600 % покачване на заплатата къде е това и аз искам да работя там. Не знам защо но мойта заплата не се е покачила 6 пъти.
267
5
 
8
 
! Отговори
Така е преди 4 месеца
До Анонимен 259 Това което си написал е абсолютно вярно. А тия черве..ните дето са ти наслагали минеси се опитват да ни втълпят, че при соца било по евтино.Лъжци и мизерни..ци , кво да проиш?
266
11
 
4
 
! Отговори
Едно време преди 4 месеца
Едно време не съм живял, но сега дори не мога всеки път да си позволя последния модел АйФон. Така че едно време е било по-добре!
265
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 264

Учител с 500 лв. пенсия? Че твоите колеги заплата толкова не вземат бе! До вчера протестираха и заплашваха та им добавиха до 800-900 лв. над 400-те.
А за частните уроци плащаш ли данък? Или дереш децата, които нарочно не си доучил за заплатата, която ти плаща държавата, та да ти идват вкъщи за по 30 лв. на час. Гиди мижитурка.
Айде, не ви ли свърши работното време, да се прибирате вкъщи, вместо да леете дитирамби по утвърдения ви наръчник за зомбиране от служебния компютър.
264
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 266
такива цени може да видиш във всеки голям маркет, не било сирене от 6 лева сирене, ами аз ти казвам че си купувам от фирмен магазин на фаворит и на мандрата в Опицвет и сирената и кашкавалите са им супер, писна ми от такива червени тролейбус като тебе, немало било домати по 2 лева, даже вчера си взех косервни за по 70 ст.
263
3
 
6
 
! Отговори
Я гледай.... преди 4 месеца
А такааа, държавата била принудена изкуствено да вдигне цените.....Кой ?
262
2
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 4 месеца
До Сопри се малко

Чета го така "40 години си клатя краката, знам как да казвам здравей на 4 езика (и до там) и сега за да се чуствам добре искам да се оправдавам с другите за собственото си дередже". Ако чешки или норвежки испански и т.н. директно почаваш на 2000 нето в София, сам си прецени колко ги знаеш.
261
4
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 4 месеца
До Анонимен

Ако, имаше поне наполовина толкова акъл, колкото си злобен, щеше да си милионер. Другите хора не са ти виновни, че хем си глупав, хем се давиш в злоба. Хора като теб са доказателство на твърдението, че материалната бедност е пряко следствие от духовната такава.
260
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"машала сирене 16 лева, месо 14....... и после реве че не му стигат парите"

Друго си е депутатско кюфте по 40 ст. само за партийни кадри само в ресторанта на парламента.
259
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен


Кажи, къде са твоите магазини с тия цени бе, щото аз не съм от престижен квартал, та затова сигурно и при нас цените са за от лъв нагоре. А като уцеля нещо по-евтино ставам нещатен боклукчия на честния български търговец - половината отива в кофата. А да ме прощаваш, ама сирене от 6 лв не е сирене, картофът като го срежеш половината вътре е черен - сети се за здравословния му съсгав, а да тичам из половин София да намеря т. нар. твой розов домат за 2 лв., малко го го оскъпява, а!
258
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Че то кой хазяин плаща ДОД в днешно време? Нали затова Евростат излезе с данни че в София 24% от жилищата не се обитават. Защото пред държавата хората имат по няколко апартамента и не ги отдават под наем, защото не постъпват данъци от наем. Освен това таксите вход, аснсьор, чистачка, битови сметки, всичко това се плаща от наемателя.
257
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз съм пенсионер учител, взимам 500 стотака пенсия и толкова за следобедни занимания, жена ми и тя така. За вас не знам.