Тънки сметки: За 17 г. цените скочили с 85%... А заплатите – с 600%!

Преди 17 г. сме изоставали от пазарите, днес наваксваме
Обновена: 5 сеп 2018 10:07 | 5 сеп 2018 09:30,
348


България е на четвърто място в Европейския съюз по поскъпване на стоките и услугите между 2000 и 2017 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.
 
С изключение на мебелите и домакинските уреди, цените на стоките и услугите у нас отбелязват по-голямо повишение в сравнение със средното равнище в ЕС през разглеждания период, като в почти всички категории сме в топ пет по нарастване на цените, сочат още данните на европейската статистика.
Още по темата

Според финансиста Емил Хърсев основният фактор за поскъпването на цените у нас е изоставането спрямо пазарите преди 17 години.

"При нас структурата на потреблението преди 17 години е била различна. В началния период при нас е доминирало потребление на храни, а те имат най-нисък ръст в ЕС и у нас. Много ниска е базата на потребление в началото. Няма значение, че самият пазар е малък", уточни експертът в "България сутрин".

По думите му чуждестранните инвестиции не трябва толкова да ни вълнуват, защото точно тези инвеститори най-бързо бягат при криза на вътрешния пазар.

Мнението на журналиста Петър Илиев е, че не е важно колко са поскъпнали цените от началото на века, важно е да се отбележи, че България е една от най-евтините държави в ЕС спрямо цените във всички сфери.

"Трябва да се съпоставят цените със заплатите. Ако средният ръст на цените у нас от 2000 година насам е 85%, то в същото време средната работна заплата е нараснала с 600%. Големият ръст на храните и услугите идва от нарастването на тока, здравеопазването, акцизите, водата и другите подобни услуги. Държавата беше принудена да ги вдигне изкуствено", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Илиев отбеляза още, че в близките 5 години Бургас, Варна и Пловдив ще настигнат София по средна работна заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 238никога не казвай че нещо неможе да стане, особенно в нашата мила родина, погледни какви парадокси имаш на имотния пазар в София, апартаментите в Младост превишават с над 50 % тези в Люлин при това иде реч за абсолютно аналогични квартали, дори по мое мнение в Люлин инфраструктурата е по-добра
222
5
 
9
 
! Отговори
имигрант преди 5 години
алооо чиновник хората имат пари защото всеки 2-ри работещ човек е в чужбина и парите влизат в българия.как един селянин(като мен) от провинцията да издържа ученик,студент и или болен родител с 400 лв..затова в бг има 3 000 000 население другите са имигранти.
221
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До -ами сега 3300, проста сметка, през 2000-2001 година 550 лева заплата беше суепр яко, малко хора получаваха заплати над 500 лева, за сравнение мога да то кажа, че тогава някъде завърших и ззпочнах работа като оперативен счетоводител и взимах под 300 лева чисто, и това беше добра заплта, жената, която е учителка взимаше тогава около 160 лева
220
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"в момента в който поради една или друга причина доходноста от наеми се изравни с този по лихвите"Това вече не може да стане, защото банките си научиха урока с високите лихви по депозити в ситуация като България и няма да повторят тази грешка. Цените на наемите в някакъв момент обаче ще започнат да падат по естествен път поради демографския срив в България, водещо до намаляване на вътрешната миграция към градовете и съответно намаляване на търсенето на жилища за наем и покупка.
219
4
 
7
 
! Отговори
- преди 5 години
Заплатите скочили с 600% така ли? Добре, ако преди 17г. си вземал 550лв сега, колко трябва да вземаш?
218
4
 
14
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Фалшива новина.Средната работна заплата се е повишила 3,5 пъти от 2000 до 2017 години, а не с 600%. Някой е умножил по две повишението на заплатите. Второ, има голяма разлика в задължителните удружки, които сега с по-високи. Трябва да се сравнява чистия доход (заплата минус задължителни удръжки), а не заплатата преди удръжките. Като цяло тази статистика за България е напълно безмислена, защото базата от 2000-та година е прекалено ниска.
217
3
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
До АнонименОчевидно е, че никой не кара само на заплата. Хората масово реват, че са бедни, но явно имат някакви странични доходи, при положение, че заплатите им са 1000 лв. а харчат по 2000 лв. Че даже имат и спестявания, за да ги влагат в жилища.
216
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Защо тогава така нареч. вън. инвеститори не дават евр. Заплати?"Идва чуждият работодател и предлага не точно европейска заплата, но близка до европейската. Обаче веднага българският мениджър скача и му заявава че е луд да дава толкова пари на българин, като българите щели да се съгласят да работят и за 2 и 3 пъти по-малко. Чужденеца стои, мига и недоумява как някой европеец може да преживява с 400 евро на месец, но все пак слуша българския си колега.
215
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а за хора като Гошу, за които цените се определят от това какви са заплатите в IT сектора или аутсорсинга и това дали сме в шенген или еврозона мисля, че са доста неориентирани. Не всички сме IT или работещи в аутсорсинг, при средна нетна заплата от 1000-1200 лева няма как да плащаш ипотека от 900- 1000 лева за нормално тристайно жилище например. И двама души да работят в семейство човек едва ли се чуства спокоен за дълговете си и какво би се случило при "черни дни".
214
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименда има, съгласен съм. Съгласен съм и с другото, но това което имам предвид, че няма значение дали е за лични нужди или инвестиция е, че всъщност продавача получава сигнали за повишено търсене и това определя цената, независимо за какво го търсиш и именно затова считам, че цените са високи и ще има спад. Инвестоторите ще свършат, предлагането на наеми също ще надхвърли търсенето, което ще коригира и от там цената, вследствие на това и цената на продажбата, отделен фактор ще е ливата
213
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 229чул ли си за ипотечен кредит за земеделска земя за лични нужди?_____Естественно че съм чул, с тая разлика че никой не се интересува от нуждите за които купуваш, и въобще не е все тая дали се търси за инвестиция или за лични нужди, в момента около 50 % от купувачите на апартаменти в София го правят с цел инвестиция, а не защото имат нужда от конкретното жилище, в момента в който поради една или друга причина доходноста от наеми се изравни с този по лихвите, тези купувачи ще изчезнат
212
2
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
До АнонименВ София заплатите се качиха заради аутсорсинга. Като няма кадри малките БГ фирми или се приспособяват към високите заплати или затварят. Ти мислиш на парче, аутсорсинга наема кадри от един общ пазар на труда.
211
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименчул ли си за ипотечен кредит за земеделска земя за лични нужди? Търсенето на жилища се форсира от банковите заеми, т.е. основно се купува с банков заем и това вдига търсенето, а дали се търси за лични нужди или инвестиция е все тая за продавача, който ще определие цената на база търсене. Така, че косвените фактори по формиране на цените на земя и жилище са различни. И не съм запознат и компетентен, но не мисля, че към момента е възможен балон на цените на земеделска земя за раз
210
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 226 различни пазари са, но са свързани, купувачите на жилища не са само такива, които купуват за собствени нужди, а и с цел инвестиция, тъй че когато неама или рентата носи повече доходност от банковия депозит е нормално да има повишено търсене, респективно повишение на цената, а по отношение на рентата и наема на този пазар те са като скачени съдове, когато доходноста от рента превишаава, доходноста от наем, покупката с цел инвестиция се премества от градски имоти към земеделска земя
209
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименисках да напиша около 15 %, ама откъде ги взех тия 5 % и аз незнам :) ама логически е точно над 5 % е :)
208
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименза земята съм съгласен, земята произвежда продукция, която има кой да консумира и е съвсем отделен пазар, поради което цените не се определят като при жилищно сторителство.
207
2
 
9
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Значи както винаги пак говорим за средни данни. Значи така ако един главен счетоводител е взимал 2000 лева през 2000 година сега трябва да взима 12 000 лева или бъркам нещо, нали говорим за 600 % увеличение ? Или пък ще се окаже, че всъщност след приемането на плоския данък повече фирми са излезли на светло и от там идва това, така наречено увеличение ?
206
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-доходното вложение което съм правил през последните 10 години, това е покупката на земеделска земя преди около 8-9 години, за 120 хиляди към 280 дка, за миналата година рентата на тая земя ми беше 14800 лева,чисти, та чисти, това е над 5 % чисто. при лихви в банките под 1 %, нямаш разходи за подръжка, за ремонт, за нищо отиваш септември месец и си зимаш рентата :) отделно в момента ако реша да я продам ще взема между 250-300 хиляди лева
205
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гошо 221Аутсоринга ще дръпне заплатите в Аутсоринга. Заплатите в другите сектори няма да ги дръпне. Пак мислите на парче.
204
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гошокадри не останаха, кадрите - са купувачи, а не продавачи. Така че няма кой да купува, т.е. да формира ТЪРСЕНЕ, а такива като теб да предлагат, т.е. да формират ПРЕДЛАГАНЕ - бол.