Тънки сметки: За 17 г. цените скочили с 85%... А заплатите – с 600%!

Преди 17 г. сме изоставали от пазарите, днес наваксваме
Обновена: 5 сеп 2018 10:07 | 5 сеп 2018 09:30,
348


България е на четвърто място в Европейския съюз по поскъпване на стоките и услугите между 2000 и 2017 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.
 
С изключение на мебелите и домакинските уреди, цените на стоките и услугите у нас отбелязват по-голямо повишение в сравнение със средното равнище в ЕС през разглеждания период, като в почти всички категории сме в топ пет по нарастване на цените, сочат още данните на европейската статистика.
Още по темата

Според финансиста Емил Хърсев основният фактор за поскъпването на цените у нас е изоставането спрямо пазарите преди 17 години.

"При нас структурата на потреблението преди 17 години е била различна. В началния период при нас е доминирало потребление на храни, а те имат най-нисък ръст в ЕС и у нас. Много ниска е базата на потребление в началото. Няма значение, че самият пазар е малък", уточни експертът в "България сутрин".

По думите му чуждестранните инвестиции не трябва толкова да ни вълнуват, защото точно тези инвеститори най-бързо бягат при криза на вътрешния пазар.

Мнението на журналиста Петър Илиев е, че не е важно колко са поскъпнали цените от началото на века, важно е да се отбележи, че България е една от най-евтините държави в ЕС спрямо цените във всички сфери.

"Трябва да се съпоставят цените със заплатите. Ако средният ръст на цените у нас от 2000 година насам е 85%, то в същото време средната работна заплата е нараснала с 600%. Големият ръст на храните и услугите идва от нарастването на тока, здравеопазването, акцизите, водата и другите подобни услуги. Държавата беше принудена да ги вдигне изкуствено", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Илиев отбеляза още, че в близките 5 години Бургас, Варна и Пловдив ще настигнат София по средна работна заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
11
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
До АнонименКакто казах преди, говоря само за София, не се чуствам компетентен да коментирам имотния пазар в провинцияата. Това, което казаха в видеото, че Пловдив, Варна и Бургас ще дръпнат, го потвърждавам. Аутсорсинга масово се мeсти натам, просто не останаха кадри в София. В аусторсинга заплата под 1.5к нето не съм виждал да се дава.
202
1
 
7
 
! Отговори
Skk преди 5 години
Ехо експерта, противоречиш си! Да, цените са се вдигнали, да заплатите са нараснали! Но има едно верно изречение в изказването, което остана недоразвито. Трябва да се гледат, цените и заплатите в процентно съотношение, е дай да видим съотношението между цени и заплати. На почти всички хранителни продукти и електроника цените са еднакви в цяла европа. Цените на горивата и тока са по високи но съотношението със заплатите ги изстрелва. Защо тогава така нареч. вън. инвеститори не дават евр. Заплати?
201
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гошоаз съм далече от реалността според теб, но моето виждане за света не е ограничено нито до границите до София, нито до границите на две стаи с кухня и остъклен балкон. Бъди здрав! Но се огледай какво става по света.
200
6
 
13
 
! Отговори
контрапункт на Раша преди 5 години
Вчера руснаците ни посочиха с пръст, че сме на дъното по пенсии, а то само по пенсии да беше, и днес ни заляха с лъжи колко добре сме си живеели и колко сме забогатели през последните години.
199
5
 
18
 
! Отговори
... преди 5 години
Значи ТОЯ ПАК ЛЪЖЕ!!!! Цената на хляба 2000г беше от 40 до към 55ст. за килограм хляб! Сега за 800грама давам 1.25лв. Е драги ми ЛЪЖЕЦО как 85% бре!? Ил ти си ИКОНОМИСТ! ЗА ВАС ПРОЦЕНТИТЕ НА СА ТОВА КОЕТО СА ЗА ВСИЧКИ ДРУГИ! Или въобще не разбираш какво е процент!!!! Ай да ти .... и на тебе и на всички кат тебе!
198
3
 
14
 
! Отговори
Пипи преди 5 години
Не зная кай е писал статията, но нещо не е наред, много не е наред с процентите и пътите.
197
8
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
До АнонименТова е мантраната на безимотните и нямащи. Населението в София расте, безработицата е 2%-3% (реално няма такава). Нищо лошо няма да си имаш твое разбиране за света, но колкото по-далеч си от реалността толкова по-губещ ще бъдеш. В провинцияата демографията играе доста по-сериозна роля.
196
2
 
14
 
! Отговори
Винаги преди 5 години
са ми интересни такива като соларния ***, дето на фона на разрухата и мизерията ни убеждават как нещата стават все по-добре и как прогресираме. Само гербераст ще е тоя, други такива наглеци няма.
195
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гoшуе то всички залагаха и на постоянен икономически растеж и през 2007,2008...... ама виж какво стана, отделно повишаването на икономическата активност води до търсене на заемен капитал, а това се отразява на лихвения процент, така че както казах всичко е много относително, виж какво се случва в Турция до преди две години имотите в Истанбул, Измир превишаваха 2 до 3 пъти имотите в София, а сега ?
194
3
 
4
 
! Отговори
До 199 преди 5 години
Има семейства няколко човека дето общо за месеца разполагат с 200 300 лв и си плащат сметките и храната по 50 на човек
193
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гошонякога в училище учил ли си някаква икономика? ТЪРСЕНЕ и ПРЕДЛАГАНЕ двата основни фактора на пазара. При намаляващо население и 25 процента празни жилища в София и 50 процента в околностите, дали предлагането няма значително да надхвърли търсенето? И за покупки и за наеми говоря. Виж броя на първолаците намлая с всяка година..
192
4
 
4
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 206Абсолютно си прав, съгласен съм. Но номер 200 много точно каза: "Влизането в Шенген е просто падане на една административна пречка при преминаване на границата, няма да се минава през КПП. Всичко може да доведе до някакъв икономически растеж", а то неминуемо ще стане, защото и ЕС ще ни следи още по-изкъсо. Та в този ред на мисли, ако има икономически растеж, как я виждаш логиката цените на имотите да падат, особено в София?
191
2
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
До АнонименИмам личен интерес да спаднат цените, понеже искам да купя доста скъп имот сега, но ако трябва да сме реалисти няма какво да довете до 20-30% корекция, освен нова световна криза, което също не е изключен сценарий. Става въпрос за София де, за провинцията не мога да коментирам.
190
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
150лв станаха 500лв как ги изчислихте тези 600%,най вероятно за цените става въпрос.
189
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До За имотитесъгласен, но това е косвен фактор, прекия е търсенето стимулирано от цитирания от теб. И слабо надолу - не съм съгласен. Ако говорим в цифри в близките 3-4 години аз очаквам 20-30 процента надолу. В инвестор е публикувана статия, която казват, че вече имало започнало понижаване, а следващата година за някои райони ще е 5-10 процента и това си го казват брокерите, които досега надуваха и замалко дори да налапам и аз въдицата.
188
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гoшуеврозоната и шенген нямат отношение към цените не имотите, при тях всичко е много относително може да се увеличат, може и да спаднат, в общи линии, това което влияе на имотния пазар, е демографията, нивото на доходите и лихвените проценти
187
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А харченето за глупости, щяло и нещяло и реването, че после нямаме скочи с 2000%
186
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
така, че при наличие на милиони празни имоти и липса на потенциални купувачи и наематели, не виждам какво очакваш да се случи след влизане в шенген и еврозона. Няма лошо да си инвестираш парите в имоти, но нека всеки да си прецени, аз лично две години търсих смятах и се отказах, по изгодно ми е под наем. За старини си имам два огромни имота в провинцията.
185
0
 
5
 
! Отговори
За имотите преди 5 години
Фактора за имотите се нарича основен лихвен процент на централните банки и съответно лихви по кредитите. Хората се борят за имоти с парите до които могат да се докопат - ниски лихви - по-големи кредити - по-скъпи имоти. В момента лихвите на ЕЦБ и ФЕД се катерят и това ще довете до стабилизиране или дори корекция на цените на имотите, слабо надолу. Състоянието на имотния пазар е далеч от това, което беше 2008.
184
0
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Този И ди От да обясни защо при този огромен ръст на заплатите, потреблението е толкова ниско?