133 г. от Съединението – празник на справедливостта

През 1885 г. е поправена една несправедливост на Великите сили
6 сеп 2018 08:00,
92
133 г. от Съединението – празник на справедливостта
Снимка: Булфото, архив

На 6-ти септември България празнува обединението на Княжество България и Източна Румелия. То се случва през есента на 1885 г. и е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).

На този ден  народът отхвърля една несправедливост, наложена от Великите сили през юни 1878 г.

Берлинският конгрес от 1878 г. разделя България на Княжество България и Източна Румелия. Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи, припомня "Дарик".

През 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с месното население, се учредяват и комитетите "Съединение".

През февруари 1885 г. начело на БТРЦК застава Захари Стоянов, който подкрепя идеята Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг. Ролята на българския княз в този момент е решаваща, защото ако той, в качеството си на лоялен васал на Османската империя, откаже да признае акта на Съединението, въпреки силната народна воля, начинанието е било обречено на неуспех.

На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Два дни по-късно Александър Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. Пристига в Пловдив и определя за свой помощник в Южна България д-р Странски.

Въпреки съпротивата на Русия и лично на император Александър III, Съединението получава дипломатическо и международно признание. Това става чрез т.н. Топханенски акт на 24 март 1886 г. Спогодбата е подготвена от българския политик и дипломат Илия Цанов (Илия ефенди) и негов екип.

С подписването на договора България и Османската империя постигат споразумение, според което Княжество България и Източна Румелия имат общо правителство, парламент, администрация, армия. Единственото разграничение между двете части на страната, запазено до Обявяването на независимостта на България през 1908 г., е това, че българският княз е формално назначаван от султана за генерал-губернатор на Източна Румелия.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
Ким Че Ун преди 5 години
До Анонимен Въобще не сме чакали друг да ни освобождава .Чети история колко въстания сме дигали ,колко хайдушки чети с велики воеводи сме имали за тези 500 години .та истината е една Англичани ,алемани , австриици ,французи са поддържали османска Турция с пари оръжие и други методи за да ни тормозят като народ .Те и веницианските еврей са помагали на селджуките с пари и наемници да ни завладеят след 48 години битка за защитата на България .
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе народ, дето чака друг да го освобождава, не ми го хвали!
78
0
 
0
 
! Отговори
Ким Че Ун преди 5 години
Ето и една статия във сайтът Епицентър .Заглавието е преди 150 години Атина и Белград и Букурещ подготвят разделянето на Българските земи .
77
1
 
0
 
! Отговори
Ким Че Ун преди 5 години
Абе братя Българи какво единение ви гони бе ? Я ми кажете с какво нелибералният сайт ДНЕС .БГ ни помогна да се обеденим на днешният тъй важен ден за майка България .с тази провокираща статия ли ще се обединяваме и единяваме .Айде вие решете как ще стане тази работа с сайтове като Днес .бг
76
0
 
0
 
! Отговори
Ким Че Ун преди 5 години
До Анонимен Съгласен съм с теб с малка разлика .Че ние сме винаги на погрешната страна със великите сили .И затова предателят Стефан Стамболов докара една фамилия тук да царува която ни натресе три национални катастрофи 60 хиляди кв км отнети територии над 700 хиляди убити във войните сещу другите велики сили и една гражданска война продължила от 1923 год до 9 септември 1944 година с над 400 хиляди убити инакомислещи . .Та предателите никой не ги обича .Разбираш ли ?
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МИ ТЕ В ЕВРОПА СКОРО ПИСАХА ПО ВЕСТНИЦИТЕ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ЗАД`НИКЪТ НА ЕВРОПА.(АЕ ЕДИН ЧЕШКИ ЕВРЕИН ДОРИ НИ НАРИСУВДА К8АТО ТУРСКО КЛЕКАЛО.
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чърчил е написал разпределението на Европа и го подал на Сталин да го види.Сталин написал отдолу "Согласен"Документът е запазен.
73
1
 
1
 
! Отговори
Ким Че Ун преди 5 години
До Анонимен Абе твоята европа ни сътрвори Берлинският конгрес и ни орязаха териториите отвсякъде ,като използваха че Русия беше изморена от войната с Турция и нямаше сили да се противопостави на англосаксонците . Айде чети историята безпристрастно и не ми използвай неолибералните похвати на твоят учител татко ти Сорос ,дъртата и сбръч.кана май.муна .
72
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ким ЧенАми да, точно така мислят великите сили за малките държави - като собственост.Ние ще вземем това, вие вземете онова.Покрай нашето Съединение Англия взема Кипър, Австро-Унгария - Босна и Херцеговина, Русия - Батуми.
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само дето Чардафон пристига доста късничко, всичцко е вече приключило и само са му дали губернатора да го закара в Голямо конаре.Десет дена по-късно в Г.Конаре пристигнали двама войници, изпратени да приберат забърсания от Чардафон кон от губернаторската конюшня.А когато Кръстевич вече е бил арестуван, Данаил Николаев пратил да извикат Захари Стоянов да обяви съединението. Намерили го скрит под един креват, мислел, че идват да го арестуват.
70
0
 
0
 
! Отговори
Ким Че Ун преди 5 години
До Анонимен Как така подарил на Сталин ,че ние Българите да не сме собственост на Англосаксонците .Ами в такъв случай Сталин им подари Цяла Югославия ,Гърция и почти цялата европа .
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВСИЧКО ЩЕШЕ ДА Е ПО-ДОБРЕ, АКО ЧЪРЧИЛ НЕ НИ БЕШЕ ПОДАРИЛ НА СТАЛИН.ЧЪРЧИЛ ТОЛКОВА Е МРАЗИЛ БЪЛГАРИЯ, ЧЕ Е ИСКАЛ ВЪОБЩЕ ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕНА КАТО ДЪРЖАВА . И НЕ СЕ СТЕСНЯВА ДА ГО НАПИШЕ В МЕМОАРИТЕ СИ.
68
0
 
3
 
! Отговори
Chris Norman & C преди 5 години
Together we stay strong!
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдааа,цяла европа го приема, само ,братята' руснаци си изтеглят армията и пращат 'братята' сърби да ни нападнат в гръб. И защо се пропуска да се каже, че това съединение е изстрадано и платено с българска кръв?
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Съединението празник на справедливостта"О да, щях да забравя! :))))))))))))))))))
65
0
 
2
 
! Отговори
Юначе преди 5 години
Питам за един приятел..... Защо упорито се мълчи с широко затворени очи за ,, Видин ската - Шипка и как чужденци на българска служба на един кораб по река Дунав правят такава измама на сърбите че не е за вярване.... От Свищов до Видин правят десетки рейда с кораба като всеки път го преправят и боядисват и така мамят сърбите... Апропо... Наще са използвали при отбраната на Видин стари турски оръдия и в Свищов е имало много изоставени от турците муниции. Кораба е плавал ту с германски ту с др.
64
3
 
0
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Нека поне днес да сме единни ! Да се прегърнам с нашите братя от ДПС ! Да се сдобрим с нашите бивши партийни другари от ГЕРБ !!! Да живее България !!!
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И то е бг работа. Почнато, направено е донякъде, но не е свършило и днес. Македония, Добруджа и Тракия не са изцяло български.
62
0
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 64Ами, нали затова са му казали споразумение... Как да започнат война и да очакват Австроунгария да не се намесва! Нали трябваше да им обещаят нещо.
61
3
 
1
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Съединението на две от частите на Дунавска България е акт, който няма да се повтори, защото българите, може да постигнаха Съединение, но крушираха в следващата стъпка, а именно, да постигнат народностно обединение. Пропастта в българската душевност, мислене, емоции е толкова огромна бездна, че дори крилатият Тулпар, не може да я прелети. Затова ще последва Разединение, Българите ще бъдат отделени настрана, а останалите, ще бъдат народностно претопени и личностно обезличени.