"Българите не ни послушаха". Защо Съединението разгневи толкова Русия?

"Не одобрявам действията на българите", пише Александър Трети броени дни след обединението
Обновена: 6 сеп 2018 19:52 | 6 сеп 2018 19:52, Василия Пейчева
557
"Българите не ни послушаха". Защо Съединението разгневи толкова Русия?
Тържествено честване на 133-тата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България се състоя пред мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг. Снимка: БТА

Само шест дни след обявяването на обединението между Княжество България и Източна Румелия император Александър Трети пише следното до началника на руския Генерален щаб генерал Обручев: "Не одобрявам действията на българите. Те нас не ни послушаха, действаха тихомълком, съвети не искаха, нека сега сами да си сърбат попарата, която забъркаха. Според мен, докато княз Александър (Александър Батенберг - бел.ред.) продължава да се разпорежда със съдбата на българския народ, нашето вмешателство в българските работи е абсолютно невъзможно и безполезно. Заради последните действия на българите, които ние не одобряваме и за нас са нежелателни, би било непростимо и даже престъпно спрямо Русия да се караме и да водим война с Турция, а може би и с Европа. Ние трябва да имаме една-единствена главна цел - завладяването на Константинопол, за да се установим завинаги на Проливите и да знаем, че Константинопол винаги ще бъде в наши ръце. Това е в интерес на Русия и към това трябва да се стремим. Всичко останало, случващо се на Балканите, за нас е второстепенно. Стига сме се правили на интересни в ущърб на истинските интереси на Русия! Славяните сега са длъжни да служат на Русия, а не ние на тях!".

"Русия винаги търси признателност и послушание"

Този възглед на самодържеца вече е бил доведен до знанието на всички руски офицери, останали след Руско-турската война да обучават младата българска армия. Четири дни след Съединението военният министър на Княжеството Михаил Кантакузин, руски княз и генерал-майор, и подчинените му руски военнослужещи колективно напускат министерството и своите гарнизони. Така те оставят българската войска без професионално ръководство пред надигащата се опасност Османската империя да нахлуе в обединената българска държава под предлог, че Съединението нарушава Берлинския договор от 1878 година, пише "Дойче веле".

Проблемът е, че към православните балкански държави Русия винаги е провеждала "политика на чувствата", казва в тази връзка историкът Андрей Пантев.

"Империята се държи крайно нетактично към тази част от Европа и именно това е причината за странно повтарящия се епизод в историята, при който всички държави на полуострова, получили руска помощ за своето освобождение, преминават през периоди на враждебност към Русия. Да не забравяме и популярното в руското общество предсказание на Достоевски, че тези, които Русия е освободила, щели да се обърнат срещу нея", отбелязва Пантев.

"Във външната си политика Русия винаги търси благодарности, признателност и послушание, но това поле всъщност е подвластно единствено на интересите на отделните държави", допълва мнението на колегата си историкът Христо Матанов.

В същото време обаче твърди, че първата пукнатина в българо-руските отношения се появява поне няколко години преди Русия демонстративно да загърби каузата за обединението на българите от двете страни на Стара планина. Княз Батенберг е бил любимец на убития през 1881 цар Александър Втори, но опитите да води независима от Русия политика му навличат омразата на крайно консервативния наследник Александър Трети.

Извършеното без консултации със Санкт Петербург Съединение само засилва неприязънта на самодържеца, който определено смята Княжеството за свой протекторат. Русия осъзнава, че от планирано предмостие за завземане на османската столица и Проливите, обединена България се превръща в сериозно препятствие.

"Решаваща роля за втвърдяването на руския негативизъм спрямо обединението на двете български държави изиграва и позицията на Великобритания, която недвусмислено подкрепя случилото се в Пловдив на 6 септември 1885 година. Руско-британското противоборство през 19 век върви по линията "всичко, което Лондон подкрепя, се отхвърля от Санкт Петербург - и обратното", обяснява Матанов.

"Обединена България е гроб за всичко сръбско"

По-малко от два месеца след Съединението, на 2 ноември 1885 година, сръбският крал Милан Обренович напада западните предели на обединената българска държава - след като преди това е уведомил Виена. В същото време младата и неопитна българска армия очаква османската инвазия далеч на юг и на изток. "Обединена България е гроб за всичко сръбско" - така крал Милан обяснява пред император Франц Йосиф военната си интервенция.

По думите на проф. Пантев, Милан е просто "балканската кукла на Австро-Унгария" - с Виена той е подписал най-срамния договор в сръбската история. Историкът категорично отхвърля версията, че независимо от австроунгарската подкрепа, Сърбия не би посмяла да нападне своите източни съседи без консултации и позволение от Санкт Петербург. Пантев припомня, че именно австроунгарският военен аташе в София е заплашил българите да спрат незабавно победоносното си настъпление след превземането на Пирот, защото в противен случай щели да видят дулата на австроунгарската армия.

Около ненамесата на Русия в Сръбско-българската война са налице някои подозрителни обстоятелства, смята проф. Матанов. Например фактът, че Русия бързо изтегля офицерския си корпус след Съединението и не протестира пред Белград за безпричинното нападение в гръб срещу обединена България.

"Тя просто оставя "българите да си сърбат попарата", както се изразява Александър Трети. Но за всеобща изненада се оказва, че българите умеят и това в обстановка на невиждан национален подем", припомня Матанов.

Строго секретно: истината за българо-руските отношения

Историкът обяснява, че истината за българо-руските отношения трудно може да се разбере, тъй като руските архиви си остават недостъпни за чуждестранни изследователи.

"Даже документи от 17 век все още не се дават за ползване, макар че официално това не е забранено. Наскоро наш колега се опита да види дневника на руския посланик в София от времето на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година, но му беше категорично отказано. Руснаците винаги са държали тяхното мнение по отношение на исторически събития да е единствено меродавното. Неслучайно много българи и днес споделят не българската, а руската гледна точка за общата ни история. Именно липсата на достъп до руските архиви е сред причините руската историография и понастоящем да произвежда митове и легенди под влияние на вътрешния политическия натиск", заключава проф. Матанов.


557
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
508
5
 
3
 
! Отговори
Младеж преди 5 месеца
РУСИЯ Е НАЙ ВЕЛИКАТА СИЛА НА ЗЕМЯТА. ЕДНА НЕПОБЕДИМА СТРАНА КОЯТО ЗАВИНАГИ Е НАША ГОРДОСТ И ЕТАЛОН ЗА ВЕЛИЧИЕ. ЗА ВСИЧКИ ЗАГИНАЛИ РУСКИ ВОЙНИ ПО НАШИТЕ ЗЕМИ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ; ШАПКИИИ ДОЛУ .
507
4
 
5
 
! Отговори
зорге преди 5 месеца
Какви глупости се пишат само. Какви амбиции е имала Русия си е нейна работа„ важното е че ни освободи от турско. защо 500 години никой не ни помогна да се освободим. модерно е сега да се изопачава историята.Погледнете и тв. на всякъде говорят и се мъчат да покажат че ВСВ е спечелена от съюзниците. Само бегло споменават за източния фронт. А съюзниците откриха фтория фронт едва през юли 1944 г когато червената армия печелеше битка след битка и немците бяха изтласкани от СССР .
506
2
 
6
 
! Отговори
Възрожденец преди 5 месеца
Не се подигравам,с тях или без тях ние пак щяхме да се освободим,само границите щяха да са други.
505
3
 
8
 
! Отговори
До Възрожденец преди 5 месеца
Не знам дали си даваш сметка колко грозно е това което си написал? Не съм русофил и Съединението го смятам за най-достойната за голям национален празник дата; имперските заигравки на Русия са ми ясни, даже подозирам че, има много по-лоши неща за които не знаем (затова крият архивите)... но, на хора които са се вдигнали от далече да дойдат за да си проливат кръвта, и то доброволно, за тебе и за страната ти - да им се подиграваш ЛИЧНО - това е отвратително!
504
11
 
5
 
! Отговори
Възрожденец преди 5 месеца
Горките крепостни неграмотни мужици ,дошли да освобождават когато са видели китните български села със спретнати къщи градинките пред тях точните ливади,гори и животните които претежават поробените българи са ни намразили веднага и до сега
503
7
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 5 месеца
Колкото и да не им се вярва на чугунените самовари с промити от комунистическа пропаганда и фалшифицирани истории мозъци, такава е истината!
Действията на Русия (в смисъл на управляващите Русия)на Балканите е само с цел завладяване на проливите и им е през оная работа за "славянските народи" !
Докато руснаците в огромното си мнозинство са крепостни селяни в мисленето си и докато в Кремъл управляват хора със самочувствие на самодържци, Русия ще е заплаха за нас и останалите народи от Балканите!
502
8
 
8
 
! Отговори
Ефенди преди 5 месеца
До Ю кортес
Добре е , че има Русия... иначе сега щеше да се казваш Юкортес ага *** и щеше да гласуваш за реджепът Ердоган.
Анадък ли !!! Майна
501
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
О боже .... 130 годишна история ... Ай да живеем в натоящето, а ?
500
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
България + Русия = Братски народи завинаги!!!
499
5
 
6
 
! Отговори
Киро преди 5 месеца
Руско турската война е спечелена от Българското опълчение
498
8
 
9
 
! Отговори
Ю кортес преди 5 месеца
Русия винаги е била и е окупатор
497
2
 
8
 
! Отговори
До 481 преди 5 месеца
Руско-Турската освободителна война е още по-хазартен ход но ти не го протестираш!? Султанът е обявил че, ще прочисти територията от население ако Русия нападне и тя напада, въпреки това... и то с доброволчески, недообучени части, без главните си елитни войски!!! Геноцида в Армения е точно по същия начин: малка руска войска, избиват я и избиват арменците. В нашия случай прочистването е щяло да бъде тотално! Хубаво че всички са имали боен дух, че е имало елитни финландски стрелкови части край Плевен които са завзели редутите и че българите са участвали активно! Иначе касапницата щеше да е за вси
496
8
 
7
 
! Отговори
До 497 преди 5 месеца
Май си разговарял със западно руснаци , защото те основно ни завиждат и плюят.Аз и един германец , италианец , холандец , французин или австриец , които съм срещал(а това са стотици) не ме е обиждал , но почти всеки руснак е пробвал тънки обиди.Веднъж дори един ни сравни със Сомалия и бързо се свлече на земята , смелчагата не посмя да стане.
495
1
 
9
 
! Отговори
До 481 преди 5 месеца
"Само безумец може да направи съединението без подкрепата предварително на нито една от великите сили. "
-------
Никоя нация не може да има държава ако разчита САМО и единствено на благоволението на другите и не поема риска да проявява СВОБОДНА ВОЛЯ. Всички велики нации, в критичен момент, поне веднъж са приявили такава! Съединението е бил нашият звезден момент - тогава сме казали ДА, напук на всички. Това трябва да ни е главният празник! Ако си българин, трябва да се освободиш от робската нагласа!
494
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ай, друм тогава!
493
9
 
9
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 месеца
Не е случаен лафа: Колкото по далече от Русия , толкова по добре.
492
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Русофил=лъжец

Разговарял съм със западняци, често да ти кажа, те ни мразят и презират. За тях, ние, българите, сме потенциални роби. Западняците искат да няма България и българи, а тази земя, която е напоена обилно с БЪЛГАРСКА кръв , мъка и страдание, да бъд енаселена от НЕ българи, а българите да бъдат като бездушни слуги, и всеки да се разпорежда както си иска с клетите българи.
Разговарял съм и с руснаци - сред руснаците има и добри и лоши хора - едните ни уважават, а другите ни мразят.
491
8
 
8
 
! Отговори
Русофил=лъжец преди 5 месеца
Защо никога Русия не играе честно.Лъже всички народи , а иронията е , че собствения си народ най-много.Няма по мачкан народ от руския , дори африканците са по щастливи от тях.Да притежаваш половината земни богатства при една петдесета от хората в света и пак да ги държиш в мизерия и страх.Путин е най добрия тиранин в света , това не може да се оспори.А подръжниците му дори ги е страх да му гостуват.
490
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До иван

Като си голям русофил, защо пишеш Русия с малка буква р?
489
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен

" Много мразя гадните руснаци"

Аз НЕ мразя Русия и руснаците. Не мразя който и да е народ, НО България ми е по- мила.