"Българите не ни послушаха". Защо Съединението разгневи толкова Русия?

"Не одобрявам действията на българите", пише Александър Трети броени дни след обединението
Обновена: 6 сеп 2018 19:52 | 6 сеп 2018 19:52,
557
"Българите не ни послушаха". Защо Съединението разгневи толкова Русия?
Тържествено честване на 133-тата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България се състоя пред мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг. Снимка: БТА

Само шест дни след обявяването на обединението между Княжество България и Източна Румелия император Александър Трети пише следното до началника на руския Генерален щаб генерал Обручев: "Не одобрявам действията на българите. Те нас не ни послушаха, действаха тихомълком, съвети не искаха, нека сега сами да си сърбат попарата, която забъркаха. Според мен, докато княз Александър (Александър Батенберг - бел.ред.) продължава да се разпорежда със съдбата на българския народ, нашето вмешателство в българските работи е абсолютно невъзможно и безполезно. Заради последните действия на българите, които ние не одобряваме и за нас са нежелателни, би било непростимо и даже престъпно спрямо Русия да се караме и да водим война с Турция, а може би и с Европа. Ние трябва да имаме една-единствена главна цел - завладяването на Константинопол, за да се установим завинаги на Проливите и да знаем, че Константинопол винаги ще бъде в наши ръце. Това е в интерес на Русия и към това трябва да се стремим. Всичко останало, случващо се на Балканите, за нас е второстепенно. Стига сме се правили на интересни в ущърб на истинските интереси на Русия! Славяните сега са длъжни да служат на Русия, а не ние на тях!".

"Русия винаги търси признателност и послушание"

Този възглед на самодържеца вече е бил доведен до знанието на всички руски офицери, останали след Руско-турската война да обучават младата българска армия. Четири дни след Съединението военният министър на Княжеството Михаил Кантакузин, руски княз и генерал-майор, и подчинените му руски военнослужещи колективно напускат министерството и своите гарнизони. Така те оставят българската войска без професионално ръководство пред надигащата се опасност Османската империя да нахлуе в обединената българска държава под предлог, че Съединението нарушава Берлинския договор от 1878 година, пише "Дойче веле".

Проблемът е, че към православните балкански държави Русия винаги е провеждала "политика на чувствата", казва в тази връзка историкът Андрей Пантев.

"Империята се държи крайно нетактично към тази част от Европа и именно това е причината за странно повтарящия се епизод в историята, при който всички държави на полуострова, получили руска помощ за своето освобождение, преминават през периоди на враждебност към Русия. Да не забравяме и популярното в руското общество предсказание на Достоевски, че тези, които Русия е освободила, щели да се обърнат срещу нея", отбелязва Пантев.

"Във външната си политика Русия винаги търси благодарности, признателност и послушание, но това поле всъщност е подвластно единствено на интересите на отделните държави", допълва мнението на колегата си историкът Христо Матанов.

В същото време обаче твърди, че първата пукнатина в българо-руските отношения се появява поне няколко години преди Русия демонстративно да загърби каузата за обединението на българите от двете страни на Стара планина. Княз Батенберг е бил любимец на убития през 1881 цар Александър Втори, но опитите да води независима от Русия политика му навличат омразата на крайно консервативния наследник Александър Трети.

Извършеното без консултации със Санкт Петербург Съединение само засилва неприязънта на самодържеца, който определено смята Княжеството за свой протекторат. Русия осъзнава, че от планирано предмостие за завземане на османската столица и Проливите, обединена България се превръща в сериозно препятствие.

"Решаваща роля за втвърдяването на руския негативизъм спрямо обединението на двете български държави изиграва и позицията на Великобритания, която недвусмислено подкрепя случилото се в Пловдив на 6 септември 1885 година. Руско-британското противоборство през 19 век върви по линията "всичко, което Лондон подкрепя, се отхвърля от Санкт Петербург - и обратното", обяснява Матанов.

"Обединена България е гроб за всичко сръбско"

По-малко от два месеца след Съединението, на 2 ноември 1885 година, сръбският крал Милан Обренович напада западните предели на обединената българска държава - след като преди това е уведомил Виена. В същото време младата и неопитна българска армия очаква османската инвазия далеч на юг и на изток. "Обединена България е гроб за всичко сръбско" - така крал Милан обяснява пред император Франц Йосиф военната си интервенция.

По думите на проф. Пантев, Милан е просто "балканската кукла на Австро-Унгария" - с Виена той е подписал най-срамния договор в сръбската история. Историкът категорично отхвърля версията, че независимо от австроунгарската подкрепа, Сърбия не би посмяла да нападне своите източни съседи без консултации и позволение от Санкт Петербург. Пантев припомня, че именно австроунгарският военен аташе в София е заплашил българите да спрат незабавно победоносното си настъпление след превземането на Пирот, защото в противен случай щели да видят дулата на австроунгарската армия.

Около ненамесата на Русия в Сръбско-българската война са налице някои подозрителни обстоятелства, смята проф. Матанов. Например фактът, че Русия бързо изтегля офицерския си корпус след Съединението и не протестира пред Белград за безпричинното нападение в гръб срещу обединена България.

"Тя просто оставя "българите да си сърбат попарата", както се изразява Александър Трети. Но за всеобща изненада се оказва, че българите умеят и това в обстановка на невиждан национален подем", припомня Матанов.

Строго секретно: истината за българо-руските отношения

Историкът обяснява, че истината за българо-руските отношения трудно може да се разбере, тъй като руските архиви си остават недостъпни за чуждестранни изследователи.

"Даже документи от 17 век все още не се дават за ползване, макар че официално това не е забранено. Наскоро наш колега се опита да види дневника на руския посланик в София от времето на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година, но му беше категорично отказано. Руснаците винаги са държали тяхното мнение по отношение на исторически събития да е единствено меродавното. Неслучайно много българи и днес споделят не българската, а руската гледна точка за общата ни история. Именно липсата на достъп до руските архиви е сред причините руската историография и понастоящем да произвежда митове и легенди под влияние на вътрешния политическия натиск", заключава проф. Матанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


557
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
450
5
 
23
 
! Отговори
До Анонимника преди 5 години
Стига с тази латерна "Западна Европа ни мрази". Е и ? Направили ли са предците ни Съединението въпреки Запада и особено въпреки Русия ? Направили са го ! Това е пример, който трябва да се следва, а не да се делим. Това ви е проблема на русофилите - че щом някой не харесва Русия, значи е за Запада. Не, това са истинските патриоти, вярващи в собствените си сили. Предателя не вярва в себе си...
449
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До България над всичкозападана Европа винаги е била против България и Източна Европа и Балканите. Това е доказано от историята и миналите векове.
448
7
 
16
 
! Отговори
България над всичко преди 5 години
Гледам разни панелени гащници без грам познания по българска история се изказват против Съединението. Това са истински патриоти, но руски...казват им русофили. Болно самосъзнание готово да заплюе всичко свято и родно, само за да угоди и мазни на руснаците. Винаги ги е имало и ще има предатели !
447
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ген. СтолетовПравилни цитати. Запада не харесва и мрази България. Доказателството : Берлинския договор.
446
3
 
9
 
! Отговори
Финландците преди 5 години
Всичко е можело да приключи с превземането на турските позиции.Важен момент - няколко месеца преди началото на тази война, Султанът е обявил че, ще избие цялото българско население ако руснаците тръгнат да освобождават. Защо тогава, руската армия е оставила елитните си части и праща новосформирани, нетренирани, недобре въоръжени основно доброволци. Така че, Финландците край Плевен са имали решаващо участие, стига да не е било заповядано отстъплението.Архивите трябва да се отворят, но те не се отварят защото ще се разлее смрад!
445
4
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Ген. Столетовнальот не беше ли времето, прекарано от пилот във въздуха, госин ефрейтор? айде оди си дири дипломата на мостика на варна
444
1
 
5
 
! Отговори
Ген. Столетов преди 5 години
,, Аз нямам никакво намерение да си развалям отношението с Падишаха заради някакви си българи" Б. Дизраели мин. председател на О КПо повод протест на срещу английските нальоти над цивилно население У. Чърчил,, Нека да не спираме лекарството, когато то действа толкова добре срещу вредителите"
443
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой трябва да е много наивен, за да си мисли, че Русия много ни е обичала и ни е мислила доброто в който и да е момент от историята. Всичко е геополитически интереси, влияние и подчинение. В ЕС поне сме по собствено желание и можем да излезем ако искаме, което няма да свърши добре за България (справка брекзит)
442
3
 
0
 
! Отговори
аз преди 5 години
И какво? Много точно го е казал човека!
441
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малък офтопикКогато Сърбия напада войската всички смятат че е въпрос на дни да победи. Само в един петербургски вестник има интервю с руски офицер отзован от България след Съединението. Там той казва че "българите ще изколят сърбите". Е, доста е помогнала и некъдарността на Крал Милан, но и нашите предци са се били юнашки. Пък и българските офицери са били с младши чинове защото такива са били условията на берлинския договор, всъщност са натрупали много опит с руската армия в Средна Азия.
440
4
 
9
 
! Отговори
Финландците преди 5 години
Финландците от деца са учени да стрелят точно катеричка в окото - това им е била прехраната. Те са успявали да избиват турците в укреплението през процепите за наблюдение и стрелба! Те са тези които са превели армията през "Долината на смъртта" до Плевен и са завзели турските укрепления (редутите). След което Руският Император им е заповядал да па предадат завзетото и да се върнат обратно там от където всичко е било започнало!!! Тогава започва продължителната обсадата при минусови температури което отнема животите на МНОГО войници и мирни жители. Перфектно жертвоприношение... А всичко е можело
439
2
 
6
 
! Отговори
До анонимен 456 преди 5 години
Финландци са били всички до един във финландския полк, както в полския поляци! Полша и Финландия са били част от империята тогава. В другите полкове е имало всякакви други националности, а доброволците са били основно украинци.В Официалната маршова песен на Финландската Гвардия днес се пее за сраженията при Горни Дъбник и Плевен! Финланците са единствените които са имали качествени пушки с патрони с метални гилзи. Останалите са били с бракувани пушки и патрони с картонени гилзи които са се размекнали при първия дъжд.
438
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен" Защо отказваш правото на Русия да има свои интереси - всеки народ има свои интереси и някои от тях са жизнени, въпрос на живот и смърт"А защо отказваш и отричаш правото на България да има свои интереси, които са също жизнени и това е също за живот и смърт?Да те поипитам : ти, българин ли си, или не? И защо все гледаш интересите на другите държави, но не и на своята държава?
437
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 467Напрактика, няма нито един български възрожденец който да е бил русофил. Дори Вазов накрая прогледва за руската империя.
436
4
 
9
 
! Отговори
до 467 преди 5 години
България никога няма да бъде независима страна именно заради хора като теб.Не мога да обвинявам българите живели преди 100 и повече години,че са били русофили,защото много малка част от тях са знаели за двуличната и лицемерна тяхна политика спрямо нас.Но днес да бъдеш русофил означава, че си абсолютна невежа,човек който е останал някъде там, във времето когато дружбата с тях, беше като слънцето и въздуха.
435
2
 
5
 
! Отговори
ВАСИЛИС ПАНАЙОТАС преди 5 години
ЛЕНИН подписва на 3 март излизане и капитулиране на Руската Империя в Първата св.война..Брест-Литовски Договор....Россия губи 1 милион и 600 000 кв.км в Източна Европа и Кавказ. ...Финландия и половин Полша стават свободни, както и още 10 държави !ЛЕНИН = ВЕЛИК КОМПРАДОР, НОМЕР 2 СЛЕД АЛЕКСАНДЪР ВТОРИ !ЛЕНИН е агент на германския кайзер Вилхем Втори..Кайзера му дава брониран влак в Цюрих, и през Райха, после през Дания и Швеция, и влиза в тогава Руска Финландия, и отива в Петербург, и вдига
434
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонименКой от българите казва, че Русия е виновна? Българите отдават почит на Русия, че ни е помогнала за нашето Освобождение. Главните виновници са Германия и Запада, а и Турция. Русия при някакви за нея ( но не и от наша страна) не иска да признае Съединението. Ти, ***, не оценяваш това, което българите са направили за България. Въобще, кога си гледал за интереса на България? Може би, никога! Ти искаш Българяи да се съобразява с желанията на всички народи и да пренебрегне свои
433
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До 464 Защо отказваш правото на Русия да има свои интереси - всеки народ има свои интереси и някои от тях са жизнени, въпрос на живот и смърт
432
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
При започване на цариградската конференция всичките велики сили - Англия, Русия, Австро-унгария, Германия и Франция декларират едно и също нещо - че съединението е нарушение на Берлинския договор. Защо пришивате този факт само на Русия? Англия и Русия обаче препятстват Турция да въстанови старото положение и България да бъде наказана. Австро-унгария насъсква Сърбия, но България побеждава; Това слага точка на въпроса.
431
4
 
10
 
! Отговори
До 458 преди 5 години
А защо се хванахме за пеша на прусака? Аз ще ти кажа-не от любов, а защото прусака ни обеща да ни върне онова, което ни откраднаха сърби, гърци и румънци с благословията на Петербург.Това е истината, колкото и да боли.