Паметник на Махатма Ганди откриха Рам и Радев

Индийският президент е у нас на официално посещение
Обновена: 6 сеп 2018 15:18 | 6 сеп 2018 14:00,
40

Снимка: Димитър Kьосемарлиев, Dnes.bg


Президентът Румен Радев и индийският му колега Рам Нат Ковинд откриха в Южния парк в столицата паметник на водача на индийското движение за независимост Махатма Ганди.

Модерна Индия и днес се ръководи в изграждането на съвременната държава от заветите на Махатма Ганди, каза при откриването Румен Радев. Апостол на ненасилието, идеолог на независимостта на Индия Махатма Ганди е известен като великата душа, посочи президентът. По думите му той е моралният компас на индийците, благодарение на който днес Индия е най-голямата плуралистична демокрация в света.

Още по темата

В днешния празничен ден, в който отбелязваме 133-ата годишнина от съединението на България за мен е чест да присъствам на още един празник - откриване на паметник на Махатма Ганди, каза президентът. По думите му мирният подвиг на Махатма Ганди, неговата любов към родината символично се родеят с делото на нашите смели борци за единна България.

Посланията на Махатма Ганди за мир, за ненасилие, за любов между хората, неговият призив ние да носим промяната, към която се стремим, му отрежда достойното място сред едни от най-светлите мислители и хуманисти, посочи Румен Радев. По думите му в България неговото дело е широко известно и дълбоко уважавано. Неговите идеи и учения съдържат универсални ценности, карат ни да бъдем по-добри, да търсим доброто за света, каза президентът.

Индийският държавен глава Рам Нат Ковинд благодари на всички, които са допринесли за откриването на паметник на Махатма Ганди в София. Дълбоко благодарен съм на българския народ, че е отредил това вечно място и дом за паметник на Махатма Ганди, заяви той. В днешните времена на раздор, необуздано насили, на разруха мислите и ценности на Махатма Ганди са още по-актуални, отбеляза индийският президент. Той заяви, че това е изключително вълнуващ момент за него, защото има възможност да отдаде почит на бащата на индийската нация и апостол на мира и ненасилието.

По думите му животът и моралните устои на Махатма Ганди са послужили за вдъхновение на мнозина, като Нелсън Мандела и Мартин Лутер Кинг. По думите на Рам Нат Ковинд Махатма Ганди има силна връзка с България, негов близък приятел е българският художник Борис Георгиев. Индийският президент заяви, че днес е свят ден за българския народ и го поздрави по повод Съединението.

Рам Нат Ковинд подари на българския си колега книга на Махатма Ганди, писана по време на пътуването му от Лондон към Южна Африка през 1909 г.

Автор на паметника на Махатма Ганди е българският скулптор Иван Русев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Ицо Паметник на Българин не знам да има във Индия но съм чел че в Северна Индия има потомци на древните Българи който в момента са над триста милиона .Много години не вярвах на тази новина казана по една от телевизиите ,но след дълго време ровене из нета се оказа че това е истина .Когато древните Българи напускат Балхара ,една голяма част тръгват за европа а другата голяма група с кан Кардама тръгват за Индия .Така че търси и чети за тези Български потомци в Индия .
26
1
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега #25, защо решихте, че съм жена и че съм от ГЕРБ? Аз съм от онези, които Мишето държеше гладни, за да върти далавери с алкохол. Виждал съм лично бутилките с водка "Финландия" в артелната на НГЧ, докато наборниците умираха от глад.
25
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 5 години
До House M.D.ти да не си оная,която каза ,че индира ганди е мъж,вие герберите,сте толкова "умни"че мозъка ви прелива ,през ноздрите,когато сте хремави.
24
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Въпросник,защо ленторезача ли трябваше,да го открие,тогава нямаше да пишеш защо.За него всичко му е позволено,даже дистанционно,от банкя,щеше,да го открие.
23
0
 
3
 
! Отговори
,.,., преди 5 години
В някой парк на Делхи има ли паметник на българският морален компас-Васил Левски?
22
2
 
5
 
! Отговори
Въпросник преди 5 години
Точно на 6ти септември ли намери президента ни да открива индийския паметник, може би щеше да има смисъл да бъде на български революционер?
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво г-н президент!Много добра идея да се открие паметник на този голям индийски политик!Точно навреме,отдавна имаше нужда да се скрепи и поднови нашата дружба с братска Индия на тази прекрасна дата 6-ти септември!Всички ще бъдат много приятно изненадани,ако скоро има открита и редовна самолетна линия България-Индия от нашият президент!
20
3
 
6
 
! Отговори
Ivan off преди 5 години
Събирам подписка за изготвяне на паметник на Ким Чен Ум, севернокорейския лидер. Може и на Садам Хюсеин. Вече имам идеи да бъде поставен в центъра на голям български град! А откриването да се случи на важен български национален празник. 51299
19
1
 
5
 
! Отговори
Ицо преди 5 години
Колко паметници на Българи има в Индия?
18
1
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Румка, неграмотнико, Махатма на хинди означава "Велика душа", каквато ти, крадльо, никога няма да бъдеш. Истинското име на Ганди не е Махатма. Но *** като теб няма как да знае тези подробности. Екзекутира ли вече Мишето за военните му престъпления?
17
5
 
10
 
! Отговори
Fck преди 5 години
В Индия има ли паметник на Христо Ботев?
16
7
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
Какво общо имат Ганди и Хитлер? Единият борец за свобода,другият престъпник. Добре,че не е бил първа дружка с масовия убиец Сталин или сифилистика Ленин.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледам как премиерът открива паметници, гледам как го прави шефът на опозицията, сега и президентът и все виждам пурко от господин за един ден. Министър токмаков 'ша открие паметник и ша държи реч', а народът гладен ходи...
14
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О! Нашият президент освен да се превърта на лост можел и да открива паметници.Надявам се не е направил някой гаф.не знам как го постига,но всяка поява на президента буди много тъга и малко смях.
13
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали да не върнем и савецките бюстове от едно време, бюстове на всеки километър от тук до края на света ла-ла-ла-лаа-ла, ураааааа!
12
2
 
15
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Това, което Елитите не искат ние, простосмъртните да знаем, е колко много подкрепа от Фюрера е получил Махатма Ганди, и какви добри приятели са били с него до края! Махатма Ганди и Генерал Франциско Франко публикуват невероятни речи-послания след смъртта на Хитлер в негова памет и до ден днешен тези речи биват трити от повечето сайтове, но все пак се намират! Който чете а английски да се разрови, няма да съжалява.
11
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подмазахме се добре на Ром Нат Ковнид българина умее да строи памитници на дружбата, умеем да се кланsме и подмазваме няма втори като нас нагаждачи и подлизурковци.
10
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев е жалък .
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българският нагаждач е уникален! България - територията на паметниците и бюстовете!
8
4
 
14
 
! Отговори
технократ преди 5 години
А на Индира Ганди кога? Или не може, защото беше приятелка на Людмила Живкова?