Президентът Радев: Достойното минало е утеха за безпътното ни настояще

Какво остава днес от духа на Съединението, пита държавният глава
Обновена: 6 сеп 2018 22:47 | 6 сеп 2018 22:07,
312

На площад "Съединение", пред едноименния паметник, хиляди пловдивчани и гости на града се събраха да почетат паметта на предците ни, осъществили Съединението на Княжество България с Източна Румелия преди 133 години. Тържествената заря-проверка започна с приемане строя на почетните роти на поделенията на Сухопътни войски и Военно-въздушните сили на Пловдивския гарнизон от президента Румен Радев, пише БТА.

През септември 1885-та, на седмата година от свободата, българите решават да вземат съдбата си в свои ръце. Не ги спира нищо - нито несправедливите договори, нито враждебността на Великите сили. Онзи вдъхновен, възрожденски народ има една цел: Съединението. И я постига с дързост и всеотдайност, отбеляза в словото си президентът Румен Радев.

Събираме се от година на година на славните дати да поменем героите, да почетем делата им. Гордеем се с чужди подвизи, а достойното минало е утеха за безпътното ни настояще, заяви Радев.

Още по темата

Редно е да се запитаме - какво остава днес от духа на Съединението? Защо потомците на българите от Княжеството и Източна Румелия, които се събраха в общ дом, днес наричат България "тази държава", а мнозина я напускат? Българският ХХ век бе белязан от трагедии, които внесоха разкол в обществото. Уви, дори демокрацията не успя да го излекува. Защото Съединението е еднократен акт, но единението е въпрос на съзряване. За героите от Възраждането България стоеше по-високо от користта, от славата и дори от живота им. Този зрял дух възроди България. А днес този дух остана да живее само в книгите и в сърцата на най-ревностните от вас, посочи държавният глава.

Някои побързаха да обявят държавите и нациите за отживелица в глобалния свят. Пренаписваше се историята. Но махалото днес отива в обратната посока. Народите се обръщат отново към себе си и безродността вече не е модерна. Този процес обаче има своите скрити рискове. За да не скочим от националнихилизма в национализма и ксенофобията, трябва да се обърнем към нашата история и просветления патриотизъм на възрожденците. Зрелият патриотизъм не говори високо, а проникновено. Не се гордее с чужди подвизи, а более за близкия тук и сега. Не битува само в историята, а твори достойното настояще, добави президентът Радев.

Той призова: "Нека всеки празник бъде повод да виждаме себе си в историята. Да почитаме миналото с ясното съзнание, че нашето единение днес е най-голямата почит към делото на онова Съединение, което ни завещаха героите от 1885 г.".

Всяка година на този ден преосмисляме силата на девиза "Съединението прави силата", което е израз на непреодолимия патриотичен подем за Съединението на Княжество България и Източна Румелия, каза в приветствието си кметът на Пловдив Иван Тотев.

По думите му пловдивчани имат статут и самочувствие, защото са изградили своя град не само като най-големия и най-богатия, но и като духовния център на българските земи. Шести септември 1885 година е най-пловдивският ден в новата българска история. Денят, в който тракийските българи остават верни на заветите на предците, макар да знаят, че Съединението ще ги откъсне от пазарите на Османската империя и ще навреди на тяхното благосъстояние, добави кметът.

И днес, само месеци преди градът ни да бъде първата за България Европейска столица на културата, можем гордо да заявим: Всяко идване в нашия град е среща с най-ценните уроци на Съединението и най-съкровените изяви на българския дух, каза още Иван Тотев.

На тържествената заря-проверка присъстват председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на "Воля" Веселин Марешки, депутати, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, командири на поделения от Пловдивския гарнизон.

Пред паметника на Съединението бяха положени цветя от името на всички държавни институции, представители на местната власт, политически партии и обществени организации, от десетки граждани. Тържествената заря-проверка бе предшествана от възстановка на по-важните моменти на събитията от 6 септември 1885 година, реализирана от комитет "Родолюбие". В катедралния храм "Света Богородица" пловдивският митрополит Николай отслужи молебен за здраве и просперитет на целия български народ. В знак на признателност бяха положени цветя пред паметника на Захари Стоянов и паметната плоча на майор Райчо Николов.

По-рано днес официалните лица посетиха Музея на Съединението, където е експонирана Националната изложба "Пловдив в културната история на България". Според директора на музея Стефан Шивачев изложбата е постигнала целта си - да събере исторически свидетелства, които предопределят определението, че Пловдив е "духовен център на българските земи през 19 и 20 век". Това, по думите му, предшества избора на града за Културна столица на Европа през 2019 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
9
 
13
 
! Отговори
Ганчо преди 5 години
Много е прав Президента. Каза истината и доста от заблудените активисти на различни партийни формирования побесняха. Ало събудете се бе хора. Не разбрахте ли, че вие не сте хора за партиите, вие сте бройка глас. Дразни Ви и това, че този Натовски генерал не стана *** на управляващите както предишния. Така е. Лайте си колкото искате, рано или късно ще получите прозрение. Но по-добре късно отколкото никога.
78
13
 
7
 
! Отговори
Danniboy преди 5 години
Ясно е като бял ден, че фуражката подготвя почвата за партия. Доста народ ще се излъже, но дано не се стигне дотам да го изберат, че тогава лошо ни се пише.
77
16
 
4
 
! Отговори
просто пример преди 5 години
Аз този президент го давам за отрицателен пример на децата.Казвам им: Всеки президент може да бъде за пример.Един за добър пример - друг за отрицателен.
76
12
 
4
 
! Отговори
ZZZ преди 5 години
"какво остава днес от духa на Съединението?..За героите от Възраждането България стоеше по-високо от користта, от славата и дори от живота им. Този зрял дух възроди България."____Духa бе ликвидиран след 9ти когато избиха цвета на нацията, висшите военни, интелигенцията и с насилие се сложиха начело те, дъното на помията, като систематично държаха всички в подчинение и страх чрез лагери, изселване, затвори и затворени граници.Попитай партията си защо уби сина на Райна Княгиня и тогава говори за ДУХ!!!
75
8
 
13
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Най-успешният президент на съвременна България !!! Нашият президент !!! Той е!!! Румен Радев!!!
74
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Народите се обръщат отново към себе си и безродността вече не е модерна....да не скочим от националнихилизма в национализма и ксенофобията"------ох съвсем се объркахте *** не знаете какво да говорите вече: нали хем сте първите глобалисти, най-големите ***/интернационалисти, хем братовчедите ви не ви приемат в западната си елитата; а парите ви са в техните банки... и започнаха да ги замразяват! Уффф
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Плевнелиев става дума,защо слагате звездички?
72
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А смешника ***,каква карикатура беше по време на официалните мероприятия и чествания!
71
3
 
13
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
А продажника Бойко къде беше на празника?
70
18
 
11
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Нашият президент Радев! Нека го видим как излита от президентството и повече не се връща!!!
69
15
 
11
 
! Отговори
низшите духом преди 5 години
След три години г-н Румен Радев ще се утешава че не е успял да разедини народа, но затова пък ще взема доживотна пенсийка на президент.
68
3
 
8
 
! Отговори
ДЕМОКРАТ преди 5 години
Радев е един фатмацки клоун, който заблуждава червеното простолюдие....
67
5
 
7
 
! Отговори
давай така президент преди 5 години
Опростачването на сайтовете по повеля на Москва не може да заглуши българския дух.Този президент вече записа името си в тъмните страници на историята.Ще го споменаваме като Иванко - убиеца на Асеня, Поп Кръстю и други предатели без които Българския дух не би се откроил както подобава. Нима ако Поп Кръстю не беше предал Левски, той щеше да остане Апостола? Щеше разбира се да е герой, но един от многото. При тази съпротива, сега ББ изписва със златни букви името си на Строител на България!
66
2
 
4
 
! Отговори
гьонсурат преди 5 години
Комунистите поемат вината с мезета.Всеки ден видни комунисти са клиенти на прокуратурата, но това не може да стресне нашия президент.
65
4
 
7
 
! Отговори
кой го казва преди 5 години
Ще си запазя тази статия като пример за лицемерие.Комунистите са тези които слагаха бомчи в църквите. Комунистите с Вапцарова вяра щяха да създават Македония.Комунистката *** нарича народните избраници "шайка бандити" въпреки че заловиха в Турция Очите с Председателя на партийната група Бургас Бенчо като укривател заедно с депутат от ДПС. Какво да кажем за бащата на президента или Кутевците които наричат законно избрания Министър Председател "тиква".Все пак малко уважение Господин Презид
64
4
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Много добре го е казал президентът: "безпътното ни настояще" ...Всъщност, откакто управлява Тиквата България умишлено беше натикана в безпътно настояще. Половин милион българи повече умряха, отколкото се родиха. Това е по данни на Евростат за последните 10 години.За емигриралите няма да говорим. Техният брой вече никой не знае.За сметка, а може би именно заради унищожението на българите нашия Вожд много го прегръщат и целуват в Израел ...Който има очи - да гледа.Който има глава - да мисли
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България + Русия = Братски народи завинаги.
62
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е велика, Крим е руски...................свикнаха ли лицемерите от Америка, Англия и Франция и слугите им в България???
61
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е Роската Плевнелиев да обяви война на велика Русия и да отиде да върне Крим на неофашистите в Киев от "Десен сектор"???Да си гледа Деса-синоптичката и да не се занимава с политика................защото той е политически труп!!!
60
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румен Радев...................достоен президент, истински мъж и патриот!!!!