Президентът Радев: Достойното минало е утеха за безпътното ни настояще

Какво остава днес от духа на Съединението, пита държавният глава
Обновена: 6 сеп 2018 22:47 | 6 сеп 2018 22:07,
312

На площад "Съединение", пред едноименния паметник, хиляди пловдивчани и гости на града се събраха да почетат паметта на предците ни, осъществили Съединението на Княжество България с Източна Румелия преди 133 години. Тържествената заря-проверка започна с приемане строя на почетните роти на поделенията на Сухопътни войски и Военно-въздушните сили на Пловдивския гарнизон от президента Румен Радев, пише БТА.

През септември 1885-та, на седмата година от свободата, българите решават да вземат съдбата си в свои ръце. Не ги спира нищо - нито несправедливите договори, нито враждебността на Великите сили. Онзи вдъхновен, възрожденски народ има една цел: Съединението. И я постига с дързост и всеотдайност, отбеляза в словото си президентът Румен Радев.

Събираме се от година на година на славните дати да поменем героите, да почетем делата им. Гордеем се с чужди подвизи, а достойното минало е утеха за безпътното ни настояще, заяви Радев.

Още по темата

Редно е да се запитаме - какво остава днес от духа на Съединението? Защо потомците на българите от Княжеството и Източна Румелия, които се събраха в общ дом, днес наричат България "тази държава", а мнозина я напускат? Българският ХХ век бе белязан от трагедии, които внесоха разкол в обществото. Уви, дори демокрацията не успя да го излекува. Защото Съединението е еднократен акт, но единението е въпрос на съзряване. За героите от Възраждането България стоеше по-високо от користта, от славата и дори от живота им. Този зрял дух възроди България. А днес този дух остана да живее само в книгите и в сърцата на най-ревностните от вас, посочи държавният глава.

Някои побързаха да обявят държавите и нациите за отживелица в глобалния свят. Пренаписваше се историята. Но махалото днес отива в обратната посока. Народите се обръщат отново към себе си и безродността вече не е модерна. Този процес обаче има своите скрити рискове. За да не скочим от националнихилизма в национализма и ксенофобията, трябва да се обърнем към нашата история и просветления патриотизъм на възрожденците. Зрелият патриотизъм не говори високо, а проникновено. Не се гордее с чужди подвизи, а более за близкия тук и сега. Не битува само в историята, а твори достойното настояще, добави президентът Радев.

Той призова: "Нека всеки празник бъде повод да виждаме себе си в историята. Да почитаме миналото с ясното съзнание, че нашето единение днес е най-голямата почит към делото на онова Съединение, което ни завещаха героите от 1885 г.".

Всяка година на този ден преосмисляме силата на девиза "Съединението прави силата", което е израз на непреодолимия патриотичен подем за Съединението на Княжество България и Източна Румелия, каза в приветствието си кметът на Пловдив Иван Тотев.

По думите му пловдивчани имат статут и самочувствие, защото са изградили своя град не само като най-големия и най-богатия, но и като духовния център на българските земи. Шести септември 1885 година е най-пловдивският ден в новата българска история. Денят, в който тракийските българи остават верни на заветите на предците, макар да знаят, че Съединението ще ги откъсне от пазарите на Османската империя и ще навреди на тяхното благосъстояние, добави кметът.

И днес, само месеци преди градът ни да бъде първата за България Европейска столица на културата, можем гордо да заявим: Всяко идване в нашия град е среща с най-ценните уроци на Съединението и най-съкровените изяви на българския дух, каза още Иван Тотев.

На тържествената заря-проверка присъстват председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на "Воля" Веселин Марешки, депутати, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, командири на поделения от Пловдивския гарнизон.

Пред паметника на Съединението бяха положени цветя от името на всички държавни институции, представители на местната власт, политически партии и обществени организации, от десетки граждани. Тържествената заря-проверка бе предшествана от възстановка на по-важните моменти на събитията от 6 септември 1885 година, реализирана от комитет "Родолюбие". В катедралния храм "Света Богородица" пловдивският митрополит Николай отслужи молебен за здраве и просперитет на целия български народ. В знак на признателност бяха положени цветя пред паметника на Захари Стоянов и паметната плоча на майор Райчо Николов.

По-рано днес официалните лица посетиха Музея на Съединението, където е експонирана Националната изложба "Пловдив в културната история на България". Според директора на музея Стефан Шивачев изложбата е постигнала целта си - да събере исторически свидетелства, които предопределят определението, че Пловдив е "духовен център на българските земи през 19 и 20 век". Това, по думите му, предшества избора на града за Културна столица на Европа през 2019 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
7
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Добре, че навремето гласувах за Цецка Цачева, че сега щеше да ме е срам, че съм докарал на власт тоя кръгъл формен и деод с вид на погребален агент. Как пък веднъж не каза нещо ведро и позитивно...
58
1
 
4
 
! Отговори
GG преди 5 години
Този гаден пич не се търпи вече...
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спецпоздрав за нашио п резидент от кръговото у Арманлий!
56
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чорапът Радев смърди, ще му препоръчам крем против гъбички
55
2
 
6
 
! Отговори
140 преди 5 години
Тоя па колхозник с бан ще ме плаши в 21-ви век, хахаха
54
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко защо отсъстваше?
53
2
 
2
 
! Отговори
до 137 преди 5 години
Нямам други въпроси, и без това ще получиш бан и всякаква комуникация с теб е безсмислена.
52
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната нищонеказваща, глупава реч, писана от руските съветници на Радев! Обграден от социалистите-***, зависими от Кремъл, този човек продължава да потъва. Съединението, заради което сте се наредили и си правите ПиАр за пред ***, беше отхвърлено от Русия! Тя насъска Сърбия и същата тази Русия сега твърди, че българската азбука е тръгнала о Македония! ***!
51
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаме ли премиер и къде беше той?
50
1
 
6
 
! Отговори
131 преди 5 години
Тъпчо, завърши първо 4-ти клас и се интегрирай при КакаКурни
49
6
 
7
 
! Отговори
За Радев преди 5 години
Подкрепям Президента Радев, той е разединител на България, той пречи на управлението на държавата, той е слуга на Корнелия, един човек сложен на сила да бъде президент, натиснете палец надолу, ако наистина споделяте мнението ми!!
48
6
 
9
 
! Отговори
Gogata преди 5 години
Харесва ми да се смея на Радев, колко е смешен! Ако и вие обичате да му се присмивате на клепналите уши, острова и колко е нескопосан,ме подкрепете с червен палец надолу!
47
4
 
4
 
! Отговори
125 преди 5 години
Радев е врътнал толкова минeта, колкото ти не можеш да врътнеш на Бокич
46
3
 
13
 
! Отговори
Zoro преди 5 години
Радев е президента, който ще уреди директни полети до Индия - нали това е мечтата на всички българи? След като открива индийски паметник в деня на Обединението, значи това е човекът, който ще направи нещо за държавата, а именно - нищо!
45
7
 
13
 
! Отговори
Ицо преди 5 години
И отново Радев е издънката, пак констатира проблеми, пак напада, без да помага, отново разделя народа в деня на Обединението....
44
7
 
11
 
! Отговори
Импийчмънт преди 5 години
За Радев марионетката на Нинова!
43
4
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Това невероятно изказване на нашия президент Радев доста звучи на : Светът е красив, защото е хубав!
42
3
 
2
 
! Отговори
116 преди 5 години
Задоволявал си Радев- майка ми?? хахаха
41
12
 
1
 
! Отговори
ДРУГАРЯ преди 5 години
Радев и Корнелия най-великите български лидери в момента!!!
40
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радко пак облиза канчето с постановките на Христов Петков, нереализиран писач на дрисливи речи