40 г. след "българския чадър": Почит към паметта на Георги Марков

На тематична вечер писатели и общественици ще четат откъси
7 сеп 2018 12:45, Елка Василева
199

На 7 септември 1978 г. на моста Ватерло в Лондон е прострелян писателят емигрант Георги Марков.

В навечерието на 40-годишнината от кончината му в ново издание с твърди корици излиза неговата книга "Портретът на моя двойник”.

Тя е издадена за първи път през 1966 г. и използва езоповски език, за да говори за социалните проблеми на едно общество, което се опитва да си придаде вид на идеално, но всъщност идеалите са само параван за една мръсна игра.

Според писателя Захари Карабашлиев всичко от Георги Марков е написано с изключителен талант.

"Наблюденията на Марков са брилянтно изказани на един най-чист и достъпен език. Той постига съвършенството, което е простотата. Много лесно е да се пише сложно. Когато четеш Георги Марков и се замислиш сега как се пише, може да си зададеш много въпроси", категоричен беше писателят в предаването "България сутрин" на Bulgaria ON AIR.

По думите на журналиста и философ Тони Николов годишнината от смъртта на Марков трябва да се отбележи наистина по един достоен начин.

"На 7-ми септември в 14 часа всички ще се съберем на паметника на пл. "Журналист". Ще има приятели и почитатели на Георги Марков. Хората чувстват неговото творчество, ще се четат се негови произведения", каза още Николов.

На 10 септември в НДК български писатели и общественици ще се съберат, за да почетат паметта на Георги Марков и да прочетат откъси от негови произведения.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
16
 
8
 
! Отговори
Ванга преди 5 години
Още през 80 те години Ванга предсказа:Русия ке тръгне да трови ора по целио свет. Ама светот ке и го върне. Накрая от глад *** ке ручат трева као добиток...
98
12
 
9
 
! Отговори
101 преди 5 години
ей, перверзник, ти на умрял честитиш РД бе! това сте руските мекерета - извратеняци!
97
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вълкът козината си мени, методите - никога! Същите комунисти са и днес в Кремъл и в София, даже в Кремъл си е директно шеф на КГБ! Даже Брежнев не е с такава биография!
96
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На днешната дата всъщност е рожденият ден на Тодор Живков, а това журналистче надали щеше да стане известно ако върху него не беше изпробван българският чадър.Честит рожден ден, Тато!
95
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя измислен писател Го величаят само "демократите"!-:)Да си му четат "произведенията" За нас ще си остане предател и нищо друго!
94
8
 
18
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Георги Марков тъкмо започва да пише колко е зле на запад и изведнъж го убиват. На тоя мъглив остров много интересни неща се случват. Скрипал също ненадейно умря. И версията за лошите руски ченгета нещо не ми вдъхва доверие.
93
5
 
19
 
! Отговори
MARY преди 5 години
НАЛИ Е БИЛ АГЕНТ НА ДС .ЗАЩО МУ СЕ КЛАНЯТ СЕГА
92
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и тогава кгб е невинно))): Нямат нищо общо агънцата, сълзици девичи))): Малиии кви санкции ги чакат , ще пропасат трева каато КНДР))):
91
6
 
12
 
! Отговори
Смърт за предателите преди 5 години
Разочарован от запада предателят искал да се върне в родината (която заплюл). "" Веднъж Предател Дваж предател"". МИ6 знае това. За предател само смърт МИ6 знае това. Сорос набива същите статии веднъж дваж накрая ще ни убеди:ЛЕЙДИ ДАЯНА случайна катастрофата. Великият предател Марков не е убит от британските тайни служби. Българска следа с папата. Скрипал тровен недотровен от ПУТИН. Вижте в действие западната велика Демокрация недъ гави англосаксонски чер вей пишат ли пишат внушават и внуша
90
6
 
5
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Джордже Марков не е убит,а уволнен за несправяне с трудовите си задължения към българската Държавна сигурност! Това е...
89
7
 
6
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
КАКЪВ АТЕНТАТ БЕ *** ??? ЛИКВИДИРАН Е -УБИТ Е - РАБОТНИК ОТ ДС , ПРЕДАТЕЛ - ПОДПИСАЛ КЛЕТВЕНА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА РАБОТНИК ОТ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И ТО ПРИБЛИЖЕН НА ВЪРХУШКАТА !!! НЕ МОЖАХ ДА РАЗБЕРА КАК СЕ РАЗМИНА С ЛИКВИДАЦИЯ ДРУГИЯ ОТ ДС- ПРЕДАТЕЛО-ЛЮИН - КОСТОВ /ФРАНЦИЯ -ГЕРМАНИЯ /.. И УМРЯ СТАР !!!
88
7
 
11
 
! Отговори
ТОЗИ преди 5 години
ЛИ ЩЕ ПОЧИТАТ И ЗА КАКВО---ЗА ТОВА ,ЧЕ Е ПРЕМАХНАТ ОТ МИТАТА КАТО НЕУДОБЕН СВИДЕТЕЛ...Я СТИГА--ВЕЧЕ СЕ ДОКАЗА ЧЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ СМЕ СИ ЦАПАЛИ РЪЦЕТЕ С НЕГО--НЕ ВИ ЛИ ПРИЛИЧА НА СЛУЧАЯ СЪС СКРИПЕЦА И ОНЕЗИ АНГЛИИСКИ КЛОШАРИ С ДУРАЧОКА---АНГЛИЧАНИН ЛИ Е-БЕГАЙ НАДАЛЕЧЕ--ДАЛАВЕРАДЖИИ И ИЗМАМНИЦИ...***
87
8
 
4
 
! Отговори
Yudeo= fahist преди 5 години
..MARKOV GO UBIHA BELITE RUKAVITCI/M5/!...Chadura be bulgarski, no iglata s racinovoto maslo...M5!...EDNO E KATEGORICHNO I YASNO.....PREDATELITE SA PO KOVARNI I OT DYAVOLA!.....IMA EDIMSTVEN IZHOD...OTROVA!....NIKUDE NE SA DOBRE DO6LI!
86
5
 
11
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Един полу-грамотен А иначе преди малко повече от месец газда Борисов искаше да опрости на олигархът Кирил Домовчийски над 58 милиона лева дългове понеже бил добър стопанин ,закупил БМФ и го съсипал до шушка отдве хиляди души работници са останали едва 200 работника и тн .
85
8
 
11
 
! Отговори
рж преди 5 години
не вярвам българия да е замесена в този атентат!
84
6
 
6
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 5 години
..MARKOV, MAMINOTO MOM4E NA KOM.SISTEMA!....Yade, pi I jivurka s tezi, koito mu davaha hlyaba ...polsle vze da sere!...Istinskite protivnitci na rejima gi prashtaha v Skravena, Bobov dol!...Nego go ponoliha da napusne Bulgariya!...Beshe si cvetarka, amoralen tip..parasit! ...Ubiha go M6...pipalata na Koronata
83
5
 
17
 
! Отговори
Предател преди 5 години
ПОЧИТ???? за един предател?????? Докато предавал България и фъфлел че нямало банани в комунизма -добре. Обаче като отива на запад и живее започва да вижда и фалша на "западната демокрация". Започва да се обръща срещу господарите си и ТЕ го убиват. Питам се само докато ще се разрешава на ингелизите да безчинстват и отгоре на всичко да им правим теманета. На кой днешен български предател му служи да развива лъжи за България и за един предател? Кой и колко му плаща?
82
3
 
4
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен Аз пък освен Задочните репортажи като юноша му прочетох още една книга Победителите на Аякс ,научна фантастика в която се разказва за колонизирането на планетата Аякс от Българи Руснаци и други астронавти от соц лагерът .В интерес на истината страхотен роман беше и много пъти след това я препрочитах тази книга .Но сега не мога да я намеря въпреки многото опити правени от мен.
81
5
 
3
 
! Отговори
До ким чен ун преди 5 години
Остави другото, но май си вярваш на глупoстите които пишеш.
80
5
 
14
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Лаком г***з ,глава затрива,Джордже!!! Джордже Марков е получавал пари от ДС ,МИ-5 ,а може и от трето място !